Fleksibilan dom

Kako namještaj učiniti jednostavnijim za korištenje? Smjestite ga na kotačiće kao u ovom stanu!

 MIRAN KAMBIC/Arhitektura
Zašto biste trebali dizajnirati prostore s namještajem na kotačima? Uvijek je gdje vam treba u tren oka

U vremenu u kojem prostor postaje sve ograničeniji i ljudi sve više vremena provode kod kuće, fleksibilnost se čini kao nedovoljno iskorištena strategija dizajna interijera. S fleksibilnim namještajem, stanari mogu optimizirati kvadraturu i jednostavno preoblikovati konfiguracije prema specifičnim zahtjevima i promjenjivim potrebama.

Namještaj na kotačima može se izraditi na bezbroj različitih načina i koristiti od različitih materijala. U manjim prostorima namještaj na kotačima može se integrirati s drugim namještajem ili čak ugraditi u zidove, optimizirajući korištenje ograničene podne površine. U većim prostorima takav namještaj možda nije potreban, ali zadržavanje fleksibilnosti moglo bi biti vrlo učinkovito za kreativne prostore poput studija ili uredskih zajedničkih prostorija. Uz visoku razinu manevriranja, sjedala i stolovi mogu se brzo rasporediti, ukloniti i zatim preurediti u trenutku. Ova strategija također olakšava čišćenje prostora koji se često koriste i imaju visoku stopu popunjenosti.

image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura
image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura
image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura
image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura

Nadalje, namještaj na kotačima nudi priliku za kreativno recikliranje. Dizajneri mogu ponovno upotrijebiti kotače s kolica ili čak bicikala kako bi postigli željenu estetiku. Međutim, uvijek moraju uzeti u obzir i materijal kotača — guma, metal ili poliuretan — i materijal poda kako bi osigurali da namještaj može glatko kliziti, što ne mora uvijek biti slučaj ovisno o odabranim materijalima.

U nastavku navodimo primjer projekta slovenskog studija ARHITEKTURA/BIRO ZA URBANIZAM I ARHITEKTURU koji koristi namještaj na kotačima, ističući kako se ova tipologija dizajna može koristiti na različite maštovite načine.

image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura
image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura
image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura

Ovaj stan za troje u Ljubljani, sadrži široki pult i veliku sofu na industrijskim metalnim kotačima. Ova dva komada namještaja u fokusu su dnevnog boravka i omogućuju vlasnicima da brzo preurede prostor prema svojim različitim potrebama i ograničenoj površini. Prema riječima arhitekata, njihovi su klijenti planirali vježbati jogu, trenirati psa i organizirati društvena događanja, filmske večeri i večere, sve u ovom prostoru. Za njih je stoga fleksibilnost bila nužnost koja se najbolje postiže namještajem na kotačima. Krenimo redom.

Ovaj apartman za troje, (mladi par i psa) nalazi se u blizini centra Ljubljane u novoj rezidencijalnoj četvrti koja je izgrađena tijekom postupne revitalizacije napuštenih industrijskih područja u centru grada. Nova četvrt je smještena na pojasu zemlje između grada i njegove zelene periferije, što je čini popularnom među mladim obiteljima.

image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura
image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura
image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura

Vlasnici stana su mladi par. Donedavno su živjeli na ruralnoj periferiji grada. Nedostajući im gradske vreve u njihovom zelenom okruženju odlučili su kupiti i renovirati stan na lokaciji koja donosi najbolje od oba svijeta. Ova ambivalentnost između urbanosti i prirode bila je idejno polazište za adaptaciju ovog stana od 60 četvornih metara.

Prvobitno, standardno uređenje jednosobnog stana nije baš odgovaralo dinamičnom stilu života klijenta. Budući da je njihov ljubimac važan dio obitelji, cilj je bio osmisliti prostor bez kutova i zatvorenih prostora. Rušenjem svih postojećih pregradnih zidova stambeni prostor se otvorio kružnom kretanju, postavši i poligon za svakodnevne aktivnosti psa. Dnevni boravak je zimskim vrtom povezan sa spavaćom sobom. Jedini zatvoreni prostor u stanu ostaje kupaonica.

image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura
image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura

- Klijenti uglavnom rade od kuće. Također, imaju živ društveni život, organiziraju veganska druženja za ručak, filmske večeri i večere s prijateljima. Bave se jogom i dresiraju svog psa. Stoga bi fiksni i kruti namještaj s unaprijed određenim položajem i funkcijom ometao ovaj stil života. Rješenje smo pronašli u mobilnom namještaju na kotačima, koji omogućuje fluidniji raspored stanovanja. Dva velika elementa: široki pult i velika sofa mogu se slobodno pomicati po sobi, stvarajući različite društvene scenarije, objašnjavaju iz studija ARHITEKTURA/BIRO ZA URBANIZAM I ARHITEKTURU.

image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura
image
MIRAN KAMBIC/Arhitektura

Pod u stanu je od svijetlog teraca. Kako je prostor namijenjen dinamičnom korištenju, ova vrsta poda je izdržljiva i u stan unosi osjećaj svježine. Sav mobilni namještaj izrađen je od nehrđajućeg čelika kako bi se osigurala trajnost. Također, njihov suptilni sjaj djeluje kao dodatni izvor svjetla dalje u stanu. Servisni prostor, koji uključuje kuhinju, perilicu rublja i ostavu, smješten je unutar niza prostranih ormara na glavnom ulazu. Tamno zelena boja ove garniture simbolično označava rub stana i djeluje kao protuteža svijetlim i metalik materijalima koji dominiraju interijerom. Iza panela sa šarkama skrivena je drvena čajna kuhinja. Spavaća soba također je presvučena toplim tonovima drvenih ploča.

image
Arhitektura
image
Arhitektura
image
Arhitektura
image
Arhitektura

Atmosferu u stanu sukreiraju žardinjere tropskog i mediteranskog bilja, niz originalnih grafika i unikatna keramika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:11