Da ti pamet stane

Kako je dom franjevačkih redovnika iz 15. stoljeća na Lopudu postao spektakularno mjesto o kojem svi pričaju

 DARIO ODAK/
Srednjovjekovno remek-djelo s nekadašnjih 13 malih redovničkih ćelija preuređeno je u pet luksuznih apartmana, koji su ispunjeni rijetkim komadima iz privatne zbirke umjetnina obitelji Thyssen-Bornemisza

Između Koločepa i Šipana smjestio se otok Lopud, drugi po veličini među Elafitskim otocima. Na njegovim se brežuljcima nižu stare vile, male palače, brojne kapelice i drvene seoske kuće još iz doba renesanse, dajući autentičnost cijelom otoku, koji je zasađen stablima naranči, limuna i maslina. Na najsjevernijem dijelu otoka nalazi se samostanski kompleks iz 15. stoljeća, nekadašnji dom franjevačkih redovnika, a danas ekskluzivni hedonistički kompleks za odmor naziva LOPUD1483.

Izgrađen 1483. godine kao zatvoreno utočište za tihu kontemplaciju i iscjeljenje, ovaj srednjovjekovni samostan pažljivo je restauriran tijekom gotovo 20 godina, a sve pod vodstvom kreativne direktorice Francesce Thyssen-Bornemisza. Londonska ljubiteljica umjetnosti, koja je četvrta generacija u dugom obiteljskom nizu kolekcionara, prvi je put u Hrvatsku došla 1992. godine kako bi pomogla u spašavanju umjetnina stradalih u ratu. Provela je deset godina neumorno radeći s lokalnim vlastima na obnovi renesansnog blaga "zlatnog doba" tamošnjih crkva. Kad ju je lokalni fratar, otac Pio Mario, odveo na izlet brodom oko otoka Lopuda, ugledala je ruševine samostana i susjedne tvrđave iz 16. stoljeća, u koje se odmah zaljubila.

image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/

Njezin drugi posjet Hrvatskoj bio je s arhitektom Frankom Gehryjem koji ju je potaknuo da preuzme restauraciju. U svojoj ulozi kreativne savjetnice, krenula je s restauracijom zgrade koja je bila prazna od 1822. godine. Samostan je trebalo potpuno obnoviti, uključujući i masivnu tvrđavu koja ga štiti. Nekim čudom, dio izvorne žbuke iz 16. stoljeća je preživio, a želja je bila zadržati autentičnost objekta što je više moguće. Konsolidaciju i ojačanje strukture s ciljem sprečavanja daljnjeg uništavanja zidova i produljenje vijeka trajanja dovršili su inženjeri iz Karlsruhea, a pritom su zadržali postojeću patinu na zidovima, što je bio veliki pothvat. Prenamjena i preuređenje samostana u suvremenu hedonističku oazu realizirana je u suradnji sa zagrebačkom arhitekticom Rujanom Bergam Marković iz studija Arhitektri, koja je umjesto nekadašnjih 13 malih redovničkih ćelija osmislila koncept s pet apartmana, uz svu potrebnu tehnologiju i sadržaje 21. stoljeća. Na projektu je surađivala i proslavljena talijanska dizajnerica Paola Lenti, čiji namještaj krasi prostorije, uz raritetne komade iz privatne zbirke umjetnina obitelji Thyssen-Bornemisza.

image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/

Naime, cjelokupno iskustvo osmišljeno je tako da se gostima ponudi prilika da "žive poput kolekcionara". Obitelj Thyssen-Bornemisza je tijekom četiri generacije prikupila impresivnu zbirku koja se proteže od 13. do 21. stoljeća i za koju se kaže da je najveća zbirka nakon engleske kraljice. Mnoga djela danas se nalaze u Nacionalnom muzeju Thyssen-Bornemisza u Madridu, dok izbor u samostanu uključuje originalni renesansni i gotički namještaj, kao i umjetničke slike.

Na ulazu u imanje su dva izrezbarena anđela koji su nekada krasili ulaz u Villu Favoritamuseum. Teški blagovaonski stol od orahovine u staroj blagovaonici datira iz 1550. godine i koristio ga je Francescin otac u svojem domu. Okružuju ga stolci od orahove kore, izrađeni u Dresdenu početkom 18. stoljeća. Iznad njega visi remek-djelo Furinija iz ranih 1600-ih godina iz St. Sebastiana, pored ormarića s dragocjenim renesansnim šalicama, kaležima i ukrasnim zdjelama koje je skupio njezin djed. U blagovaonici se također nalazi jedan od omiljenih komada iz obiteljske kolekcija - vrhunska slika Franca Marije Prettija o oslobođenju svetog Petra, iz 1645. godine. U salonu, gotičke su škrinje u kontrastu s minimalističkim suvremenim namještajem dizajnerice Paule Lenti i tapiserije iz 16. stoljeća.

image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/

Imanje nudi i prekrasan vrt smješten na brojnim terasama, a zasađen je s preko 80 vrsta biljaka, inspiriranih tradicionalnim znanjem franjevačkih redovnika o ljekovitom bilju. Naime, tijekom restauracije otkrivena je stara ljekarna koja datira iz renesanse. Francesca ju je, istraživajući dubrovačke knjižnice, tražeći izvorne rukopise o ljekovitom bilju, odlučila obnoviti, uključujući i neke originalne rukopise i žbuke iz 15. i 16. stoljeća.

image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/

Između samostana i mora stvoreni su široki travnjaci prošarani stablima maslina i limuna ispresijecani šljunčanom stazom i dugom pergolom. U večernjim satima, osobito nakon lagane kiše, mirisi ljekovitog bilja su opojni. Za one koji više vole samo ležati i upijati pogled na more ili vježbati jogu, na travnjake je postavljena drvena paluba s razbacanim ležaljkama s potpisom Paole Lenti. Iznad samostana, na krovu tvrđave, napravljena je "Sunset Terrace", koja kroz tajnu podzemnu špilju nudi izravan pristup moru, kao i spektakularne poglede iz ležaljki i zasjenjenih kreveta s baldahinom na malo lopudsko selo i obalne staze te susjedne otoke Šipan i Mljet.

Obroci se poslužuju na otvorenom, u svečanoj blagovaonici ili staroj kuhinji, sa starim otvorenim ognjištem i krušnom peći, koja se i danas koristi za pripremu svježih pizza. Odatle se također može ući u tajnu podzemnu špilju koja vodi izravno do mora, istu onu koju su sami redovnici koristili za privatno plivanje daleko od znatiželjnih pogleda s otočke plaže.

image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/
image
DARIO ODAK/

Zanimljivo je da je Francescina Zaklada za suvremenu umjetnost TBA21 tijekom restauracije pozvala više od 200 umjetnika na otok, koji su u sklopu imanja stvorili umjetnički paviljon "Your Black Horizon" kojeg javnost može besplatno posjetiti. Postavljen visoko na strmom otočkom terenu i okružen stablima maslina, osebujni paviljon djeluje kao štit samostana i nudi nenadmašan pogled na horizont.

Nekadašnji samostanski kompleks od 5000 četvornih metara nudi potpunu privatnost i sigurnost jer je sa svih strana okružen impresivnom utvrdom, a nudi suvremenu udobnost modernog doma unutar autentičnog povijesnog okruženja, zajedno s prekrasnim pogledom na Jadran i njegove brojne otoke. Dostupan je gostima na minimalnom boravku od tri dana, u periodu između travnja i listopada. Cijena za 10 osoba iznosi od 12.000 eura po noći na bazi polupansiona.

Na imanju se mogu održavati i razni eventi. Unutar samostana je i višenamjenski zatvoreni prostor pod nazivom "The Map Room" opremljen visokotehnološkom audio i vizualnom opremom dostupnom za konferencije s 30 osoba. Prostor se također može transformirati u namjenski dječji prostor, privatnu kino dvoranu ili u odmaralište za jogu i terapiju. Tvrđava od 400 kvadratnih metara proteže se cijelim kompleksom i pruža nevjerojatan rustikalni prostor za događaje na otvorenom, zajedno s vrhunskim projektorom i zvučnim sustavom, s mogućnošću ugošćavanja zabava za do 250 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:26