COOL MJESTO

Jedna od najužih kuća u Hrvatskoj na otoku Viru obogaćena ljetnim barom Tropico

 Borna Sabol
Donji ugostiteljski prostor površine 26 kvadrata vode četiri suvlasnika, koji su se držali rustikalno-industrijskog stila uređenja

Prošlo smo ljeto posjetili jednu od najužih kuća u Hrvatskoj. Nalazi se na Viru, prvi red do mora, a njezino oblikovanje proizašlo je iz prostornih i zakonskih ograničenja u odnosu na samu površinu parcele i okruženje. Izazovan projekt preuzeli su arhitekti Roman Perinović i Ana Miljan, a rezultat je kuća površine 52 četvorna metra, širine 1,45 metara na južnoj strani, odnosno 2,45 metara na sjevernoj. Gornji, stambeni prostor, površine 26 kvadrata, osmišljen je kao apartman Aurora, namijenjen za najam, a u donjem, ugostiteljskom prostoru, jednake površine, ove je turističke sezone otvoren Tropico bar s terasom od 120 kvadrata. Lokal je otvoren obiteljski, a četiri su nam vlasnika prepričala kako su ga uredili.

image
Borna Sabol
image
Posebno dizajniran šank je pomičan. Izvlači se na dio terase kako bi se dobilo dovoljno prostora za rad djelatnika
Borna Sabol

- U odnosu na prvotno stanje, napravljene su vidljive izmjene. Popločeni pod prekrili smo polipropelinskim pločama marke Bergo flooring, čiji je distibuter tvrtka Ratković. Vrlo su ekonomične te jednostavne za postavljanje i održavanje - kažu vlasnici i dodaju da su pomno birali kombinaciju triju boja kako bi podigli izgled cijelog lokala.

image
Borna Sabol
image
Popločeni pod prekriven je polipropelinskim pločama marke Bergo flooring, a za jednu od najmodernijih tendi, bioklimatik pergolu, zaslužna je tvrtka Fortuna Design. Pri odabiru su uzeti u obzir mogući jaki naleti vjetra
Borna Sabol
image
Borna Sabol

U unutrašnjosti bara, šank je rađen je po mjeri zbog izazovnog prostora.

- Šank je dizajniran tako da se dvije veće strukture pomoću četiri kotača guraju 40 centmetara izvan prostora. S pomicanjem šanka na vanjski dio terase dobili smo dovoljno prostora da osoba može komotno obavljati posao unutar prostora - kažu te ističu da je ideju, nacrte te samu izvedbu postavljanja šanka obavila tvrtka Linea Flexio.

Za jednu od najmodernijih tenda, bioklimatik pergolu, zaslužna je tvrtka Fortuna Design, a prilikom odabira uzeti su u obzir vremenski uvjeti i mogući jaki naleti vjetra.

image
Borna Sabol

Što se tiče samog stila uređenja, vlasnici su pridonijeli idejama, a držali su se rustikalno-industijskog s dodirom osobnog stila. Vanjski namještaj kupljen je u Ital-opremanju, a ukupno imaju 24 stola sa 72 sjedeća mjesta. Cijeli izgled podižu biljke. Lavanda, agrumi, palme i lovor nabavljeni su iz lokalnog vrtnog prodajnog centra. - Nudimo sve vrste toplih i hladnih napitaka, vode i sokova. Imamo široku ponudu odličnih koktela kao osvježenje za vruće ljetne dane te više vrsta piva uz koje odlično idu naši burgeri. Imao četiri vrste burgera te dvije vrste sendviča. Nakon burgera možete se zasladiti lava cakeom ili se rashladiti sladoledom - kažu vlasnici uz bitnu napomenu: bar je pet frendly, pa svakog četveronošca čeka posuda sa svježom hladnom vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 22:08