Kontinentalna Hrvatska

ISTRAŽILI SMO PONUDU VIKENDICA Drvena kućica može se kupiti već po 500 eura po kvadratu

Istražili smo ponudu vikendica u kontinentalnoj Hrvatskoj

Dok u ljetnim mjesecima razmišljamo o prostranim kućama s bazenom i velikom terasom s pogledom na more, idealan zimski odmor bio bi u drvenoj kućici s kaminom, okruženoj šumom.

I zaista, nešto je čarobno u drvenim kućama, i to ne nužno samo tijekom zime. Prema brojnim iskustvima, drvo pruža ugodan ambijent, a zbog svojih dobrih energetskih, ekoloških i održivih svojstava, ponovno se sve češće upotrebljava u graditeljstvu. U to smo se i sami uvjerili, posjećujući predivne drvene kuće u Hrvatskoj, bez obzira je li bila riječ o starim, obnovljenim drvenim kućama, montažnim ili suvremenim, projektiranim kao jedinstveno arhitektonsko rješenje. Sve to navelo nas je da ovaj tjedan istražimo ponudu drvenih kuća u kontinentalnoj Hrvatskoj.

NEKOLIKO VILA

- Šveđani su pokrenuli trend gradnje drvenih kuća, koji se polako vraća i k nama. Sve se više grade drvene kuće, no i dalje su to većinom vikendice. U ponudi imamo gotovo sve, novosagrađene ili renovirane kuće, odnosno vikendice, štoviše luksuzne uređene ili nenamještene, a većina ih se nalazi u okolici Zagreba - kaže Tamara Grgat s portala Prvi Kvadrat.

Pretražujući spomenuti portal, nailazimo na oglas s najpovoljnijom kućom u ponudi, površine 55 kvadrata, s peći na kruta goriva, koja se u Samoboru prodaje za 527 eura po kvadratu. S druge strane, jedna od najskupljih kuća nalazi se u Gorskom kotaru, Ravnoj Gori. Na spomenutoj lokaciji sagrađeno je nekoliko luksuznih vila od 205 kvadrata, potpuno namještenih, s jacuzzijem, roštiljem, a stoje 2195 eura po kvadratu.

NAJČITANIJI OGLAS

- Izdvojili bismo iz ponude i predivnu renoviranu drvenu kuću nedaleko od Sesveta, koja je najpreglednija drvena kuća na portalu Prvi Kvadrat - ističe Tamara Grgat te dodaje kako je riječ o kući površine 175 kvadrata. Cijena iznosi 794 eura po kvadratu, a to je ujedno i prosječna cijena drvenih kuća na portalu.

Nekretnine iz ponude većinom su spoj tradicijskih drvenih kuća s daškom modernizma.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 13:03