Wow!

Impresivna planinska kuća u Mokroj gori s pogledom na prekrasni krajolik Zlatibora i Tare

 MILOS MARTINOVIC/
Gradnja kuće započela je 2021. godine, a završena je 2023. i to pod vodstvom arhitekta Pavla Panića iz novosadskog arhitektonskog ureda pod nazivom Studio 13

Mokra Gora je živopisno planinsko selo koje se nalazi u zapadnim predjelima Srbije. Slavu je steklo zbog toga što je okruženo nezaboravnim krajolicima srpskih planina Tare i Zlatibora. Većinom zbog svoje idilične prirode, Mokra Gora postala je jedna od omiljenih destinacija za odmor u Srbiji, stoga ne iznenađuje da se baš u ovom području smjestila obiteljska kuća Tara.

Gradnja kuće započela je 2021. godine, a završena je 2023. i to pod vodstvom arhitekta Pavla Panića iz novosadskog arhitektonskog ureda pod nazivom Studio 13. Našu pozornost prvenstveno je privukla svojom modernom interpretaciji tradicionalnog tipa gradnje koji se ogleda u dinarskoj kući. Arhitekt nam u nastavku objašnjava što stoji u pozadini ideje ovog projekta.

image
MILOS MARTINOVIC/
image
MILOS MARTINOVIC/
image
MILOS MARTINOVIC/

- Prije svega važno je naglasiti da je područje na kojem se gradilo pod specifičnom legislativnom zaštitom, u samim zahtjevima su strogo definirani materijali koji mogu koristiti u obradi pročelja pa je stoga odabrano drvo, točnije bijeli bor - kaže Pavle i dodaje: - Drvo koje je korišteno za ventiliranu fasadu lokalno je dobavljeno, osušeno i obrađeno za fasadnu primjenu, a za krovnu konstrukciju korištena je jelovina.

Kako saznajemo u nastavku, drvo je upotrijebljeno samo u oblozi fasadnih zidova te je ostavljen sloj za provjetravanje između termoizolacije i samog završnoj sloja, a fasadne daske su postavljane na posebno pripremljenu potkonstrukciju od armiranog betona.

image
MILOS MARTINOVIC/
image
MILOS MARTINOVIC/

- Osnovni zahtjev klijenta je bila kuća za odmor na obronku padine, s minimalnim prostorima za spavanje, otvorenim dvoetažnim dnevnim prostorom i Focusovim kaminom kao centralnim dekorativnim elementom. Veliki stakleni otvori su bili imperativ kako bi se maksimizirali pogledi koji se pružaju s lokacije prema planinskim vijencima u BiH i prema Zlatiboru s druge strane i kako bi se u svakom razdoblju stekao dojam otvorenog prostora unutar objekta. Donja etaža je zamišljena kao otvorena, osim kupaonice i servisnih prostorija, a na gornjoj etaži osim minimalnih soba je predviđen i otvoren manji boravak s izlazom na terasu koja uokviruje pogled prema planinskim vijencima. Osnovna ideja je bila uklapanje velikih i na ovoj lokaciji netipičnih staklenih otvora, kao i funkcionalne dispozicije sa specifičnim zahtjevima u velike nagibe krovnih ravni koji su potrebni zbog oštrih klimatskih uvjeta na lokaciji. Klasičan četverovodni krov nije bio adekvatan ni s funkcionalne ni estetske strane. Dobivena forma se rafinirala i prilagodila kako bi bila jasna i dinamična, a opet podsjećala na tradicionalnu gradnju u nekoj mjeri, i kako bi formirala čvrstu ulaznu particiju koja se vidi kada se prilazi objektu iz daljine. Ulaz je time naglašen iako su sama vrata sakrivena u fasadnoj oblozi. Natkrivena terasa je karakteristično obrađena s kosim stupovima koji nose krov u ovom dijelu - opisuje nam arhitekt.

image
MILOS MARTINOVIC/
image
MILOS MARTINOVIC/

Rezultat je kuća koja se rasprostire na 118 kvadrata na dvije etaže. Paleta materijala i boja korištenih u interijeru je minimalističkog karaktera s drvenim namještajem, parketom kao i keramikom koja imitira terrazzo pod. Zidovi su neutralno bijeli, bez suvišnih dekoracija koje oduzimaju primat prirodi koja se uvodi u prostor kroz velike portale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:24