Zadivljujuće

Impresivan dom umjetnika na četiri kata: Oaza mira i tišine usred velegrada

 POL VILADOMS/
Danas je to mjesto (na četiri kata) za odmor, a u isto vrijeme inspiriranje i pisanje

Kuća se nalazi u Eixampleu u Barceloni u relativno novoj četverokatnici. Vlasniku, umjetniku i kreativcu, trebao je životni prostor koji će ga inspirirati, ali i postati oaza mira i udobnosti usred velegrada. Prekrasan dvostruki strop, velika knjižnica i pristup vlastitom zatvorenom dvorištu kroz staklene stijene glavne su značajke ovog doista impresivnog doma.

image
POL VILADOMS/
image
POL VILADOMS/
image
POL VILADOMS/
image
POL VILADOMS/
image
POL VILADOMS/

LoCa Studio je nedavno dovršio ‘The Library‘, renoviranu četverokatnicu u Barceloni, u Španjolskoj. Projekt nastao iz ljubavi vlasnika prema dinamici grada i potrebi za zaštićenim, prostranim domom. Stan spaja četiri kata postojeće zgrade koju su arhitekti pretvorili u jednu kuću s prostorima koji dišu i diskretnim građevinskim intervencijama iznutra.

image
POL VILADOMS/
image
POL VILADOMS/
image
POL VILADOMS/
image
POL VILADOMS/

Počevši od postojećih struktura, bilo je bitno održati materijalni kontinuitet preuređivanjem hijerarhije prostora. Kako bi to učinio, studio je srušio podove, utrostručio otvorene prostore i stvorio fluidnost interijera. Kao rezultat toga, proširenje postojećih materijala, kao što je drvo, na nove podove i širenje modernog stila u starije prostorije, dalo je konačnom arhitektonskom rasporedu osjećaj jedinstva.

image
POL VILADOMS/
image
POL VILADOMS/

Stvaranje prostornog i materijalnog kontinuiteta

Prvi korak u reorganizaciji kuće bilo je otvaranje prostranog dvostrukog prostora između dnevnog boravka u prizemlju i studija na prvom katu. Arhitekti LoCa Studija kreirali su ovaj otvor kako bi optimizirali prirodno svjetlo i naglasili veze između zajedničkih prostorija. Drugi dvostruki prostor povezuje se sa studijom s novododanim katom — spajajući sva tri glavna kata kroz zidnu umjetnost, knjige, prirodno svjetlo i dizajn koji diše.

image
POL VILADOMS/

U međuvremenu, podrum održava svoju privatnost i neovisnost kao bunker i pruža miran prostor za čitanje i opuštanje. Izravno je povezan s privatnim vrtom i vanjskim dvorištem opremljenim drvenim stolom za blagovanje na otvorenom i uživanje s prijateljima i obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 20:29