Urbano mjesto za sve generacije

Igra toplog i hladnog

Restoran koji je vizualno doživio brutalnu transformaciju

Novo vrijeme zahtijeva novo ruho. Tom mišlju vodili su se vlasnici Chico’s restorana u Espoou (Finska) koji su ovo ljeto odlučili promijeniti izgled restorana koji od 1991.godine nudi sjevernoameričku hranu Fincima. Taj zadatak povjeren je timu iz Amerikka Design Office Ltd., poznatom finskom dizajnerskom studiju koji se već iskazao u interijerskim preobrazbama te vrste.

Novi prostorni koncept restorana napravljen je u skladu s novom hranom i pićem koji se poslužuju, tj. novim menijem i potpuno drukčijim načinom usluge. Naime, restoran je po novom organiziran tako da olakšava komunikaciju između osoblja i gostiju, besprijekorno funkcionira u svako godišnje doba te je prostorno u mogućnosti zadovoljiti širok raspon zahtjeva koje ima suvremeni restoran.

Novi izgled je čista industrija, na stropu se vide cijevi, a lampe su masivne i čelične

Drugim riječima, restoran je vizualno doživio brutalnu transformaciju pa su dugogodišnji posjetitelji komentirali kako im se čini kao da je to sasvim drugi restoran koji je, eto, slučajno smješten na istoj lokaciji. Što je zapravo napravljeno? Dizajneri objašnjavaju da su htjeli izbjeći klasičan, pomalo dosadan restoranski ambijent na koji smo navikli, a koji nam pomalo ide i na živce.

– Zbog recesije i smanjenog budžeta ljudi sve rjeđe posjećuju restorane, na svemu štede, pa je stoga logično da su ugostiteljski prostori, ali i gotovo svi drugi javni prostori, morali nešto poduzeti i na bilo koji način privući ljude natrag.

Logično, shvatili su da osim dobre ponude i usluge mjesto mora korisnicima pružiti puno više. Mora biti potpuno drukčije, posebno, originalno. Drugim riječima, odisati nečim što će te nagnati da među istim takvim prostorima odabereš upravo taj – kažu iz dizajnerskog studija Amerikka, dodajući da su novi izgled Chico’s restorana zamislili kao svojevrstan dnevni boravak kojemu je osnovna namjena da se gosti u njemu osjećaju kao doma.

– Htjeli smo postići da ljude privuče toplina ambijenta, da im ne izgleda kao da idu jesti na neko hladno mjesto, nego kao da jedu doma – istaknuli su dizajneri koji su se zbog toga odlučili uz drvene stolce staviti udobne sjedeće garniture. Inače, ambijent je industrijski, na stropu se vide cijevi, čelične, masivne lampe vise sa željezne žice, prostor je visok i otvoren, a zidovi ogoljeni. Stvoren je tvornički ili skladišni ugođaj

– Sviđa nam se industrijski stil. Neki kažu da je hladan, ali to samo ovisi o tome kako ćete ga kombinirati s nečim drugim. Mi smo, primjerice, tešku metalurgiju, beton i sivilo koji općenito obilježavaju ovaj stil začinili toplinom već spomenutih sjedećih garnitura, drvenim elementima i konstrukcijama i upečatljivim slikama slikara Juha Lahtinena i Samulija Suonperä – kažu dizajneri koji ističu kako je promjena bila uspješna i pozitivna jer otkad su gosti dobili priliku ući u novi, osvježeni Chico’s restoran, obasipaju vlasnike pozitivnim komentarima i pohvalama. – Za nas je to pravi uspjeh. Ako se gostima sviđa i ako se u restoranu osjećaju ugodno, to je najvažnije – zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 05:55