Prilog Nekretnine i časopis D

Humanitarni makeover

Makeover kuhinje peteročlane obitelji iz Zaprešića iza kojeg stoje prilog Nekretnine i časopis D

Male stvari čine naš život lijepim jer našu svakodnevicu čine male stvari. Jedan osmijeh, jedna lijepa riječ, jedna kava, jedna lijepa poruka ili iznenadni poziv može nekome učiniti dan ljepšim, ugodnijim, sretnijim. A mi volimo kad su drugi sretni, a još više volimo kad možemo pomoći nekome da bude sretan i da dobije nešto što mu je prije nedostajalo.

Pozitivna energija

Nakon što je tim priloga Nekretnine i časopisa D&D prije dvije godine obitelji Franičević iz Zaprešića pomogao renovirati kupaonicu, ove godine toj istoj obitelji odlučili smo pomoći renovirati kuhinju. Obitelj Franjičević jedna je od onih obitelji koje vam se jednostavno uvuku pod kožu. Iako tijekom razgovora brzo shvatite da su ih u životu pogodile velike nedaće, oni uopće tako ne izgledaju.

Dapače, stalno su nasmijani i puni pozitivne energije. Gospođa Ruža Franjičević majka je četvero djece, a najmlađi blizanci Patrik i Filip teško su bolesni. Patriku je u dobi od osamnaest mjeseci dijagnosticiran najteži oblik autizma i mentalne retardacije, a Filip boluje od cerebralne paralize i hidrocefalusa i dosad je imao 21 operaciju. Starije kćeri uspješno završavaju fakultet i istodobno rade. Budući da je Ruža samohrana majka, teško je spojiti kraj s krajem, osobito zato što je u kući čak dvoje bolesne djece, od kojih je jedno dijete prikovano za kolica.

Funkcionalno i lijepo

Njihova kuhinja koju smo uz pomoć stručnih suradnika i partnera odlučili renovirati bila je u iznimno lošem stanju. Naši stručni suradnici i partneri, baš kao i prije dvije godine, rado su se odazvali inicijativi i spremno prihvatili ovaj humanitarni zadatak. Prima namještaj donirao je kuhinju Klara, Keramika Modus nove zidne i podne pločice, tvrtka Hansgrohe kvalitetnu i lijepu kuhinjsku mješalicu, Electrolux je poklonio pećnicu i ploču, a Gorenje napu.

Ugrađene su i lampe s više reflektora koji ravnomjerno osvjetljavaju cijelu kuhinju

Tvrtka Jub nesebično je dala sve potrebne boje i fuge za kuhinjske zidove i vrata, tvrtka Philips lampe, a anonimna donatorica sudoper. Pokretačica projekta bila je naša dugogodišnja suradnica Tina Kurpez, dizajnerica interijera i vlasnica tvrtke Studio Karas, koja je sve pozorno nadgledala. Tina je osmislila kuhinju, makeover je trajao oko dva mjeseca, a rezultat je više nego sjajan: kuhinja doista izgleda fantastično, prozračno i veoma je funkcionalna. – Koncept kuhinje nije se uvelike promijenio.

Kuhinja je zadržala paralelnu formu. Hladnjak, koji je bio prvi element najbliži ulaznim vratima, i prije samih radova premješten je na drugi zid u kut pa se tako otvorio pogled s ulaza prema ostatku kuhinje. Vodovodna instalacija prilagođena je novoj, modernoj slavini koja je sada postavljena na radnu ploču i ne izlazi iz zida kao prije. Za zid smo odabrali pločice nježnog uzorka, a pod je obložen također neutralnim pločicama koje se lako održavaju. Kad je riječ o funkcionalnosti kuhinje, nastojali smo da u kuhinji ima što je moguće više ladica koje su jednostavnije i praktičnije za korištenje i odlaganje posuđa i namirnica.

Dva izvora svjetlosti

Budući da su na stropu bila samo dva izvora svjetla (uz kuhinju i iznad blagovaonskog stola), odabrala sam lampe s više reflektora koje smo usmjerili tako da što ravnomjernije osvjetljavaju kuhinju – objasnila je dizajnerica Tina Kurpez. S novom kuhinjom obitelj Franjičević će njihov životni pr ostor biti ugodniji i nadamo se da će im barem malo olakšati svakodnevicu.

Biljana Savičić iz Prima namještaja, glavnog sponzora ovog humanitarnog makeovera koji je donirao prekrasnu kuhinju Klara rekla nam je: “Pomagati drugima – to je sreća. Vjerujemo da smo našom donacijom obitelji Franjičević uljepšali svakodnevnicu i unijeli tračak sreće u njihov dom.”

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:17