Maleni, ali odličan

Garsonijera od 25 kvadrata u centru Zagreba: kada sve mane stana postanu njegove prednosti

 Sandra Šimunović/CROPIX
U glavnoj ulici grada Zagreba sakrio se romantičan interijer od samo 25 kvadrata

Profil

  • INFO: Garsonijera od 25 kvadrata
  • LOKACIJA: Ilica, Zagreb
  • UREĐENJE: vlasnici
  • VLASNIK: obitelj iz Koprivnice

Stan se nalazi u staroj zgradi građenoj početkom 20. stoljeća što, naravno, ima i svoje prednosti i mane. Međutim, kada stan dođe u prave ruke, sve njegove mane spretno bivaju pretočene u njegove prednosti.

Upravo to je bio slučaj ovog malenog, ali odlično prostorno iskorištenog stančića. Srećom, on je došao u ruke prave umjetničke obitelji koja svoje vizije zna pretočiti u realitet i spojiti nespojivo u savršenu harmoniju i komplementarnost. Svaka stvar, svaki detalj i različiti dizajn savršeno se nadopunjuju i tvore toplu, modernu atmosferu savršenog mladenačkog stana.

image
Sandra Šimunović/CROPIX
image
Sandra Šimunović/CROPIX

- Kada smo ušli u stan, bio je odijeljen velikim zidom što je učinilo prostor puno manjim. Prvo smo srušili taj zid kako bismo dobili veći prostor, promijenili smo parkete i stavili sivi laminat. Mama i tata su se bavili kompletnom adaptacijom stana, rušenjem zidova, postavljanjem svjetla. Domaći majstori - sa smiješkom pričaju vlasnice, inače sestre koje žive u stanu tijekom studija.

Ističu kako im je najvažnije bilo iskoristiti svaki centimetar te dobiti otvoreni, prostrani prostor. S obzirom na to da mjesta za odvojenu spavaću sobu nije bilo, dosjetile su se "dignuti" krevet na galeriju - danas poznato kao loft bed. Time su vizualno dobile dnevni i odvojeni spavaći dio.

image
Sandra Šimunović/CROPIX
image
Sandra Šimunović/CROPIX

Inspiraciju za uređenje vlasnici su crpili iz stana u Koprivnici u kojem žive, a osnovna ideja bila je za što manje novca tehnikom 'sam svoj majstor' napraviti što je moguće više

image
Sandra Šimunović/CROPIX
image
Sandra Šimunović/CROPIX

- Uspjele smo maksimalizirati prostor ponajprije zbog visine stropova, od tri metra. Stan je nekadašnji građanski stančić. Htjele smo odvojiti spavaću sobu, no s obzirom na kvadraturu bilo je besmisleno pregrađivati dodatnu sobu zidom pa smo odlučile napraviti kao neku galeriju na kojoj će biti veliki krevet. Na njega stanu čak tri osobe. Krevet je dimenzije dva metra puta dva metra - otkrivaju vlasnice početak idejnog preuređivanja.

Za dizajn su zaslužni njihovi roditelji. Ideje vuku iz svoje stručne, umjetničke pozadine. Kažu da je ovo budžetu prihvatljiva verzija, a sve što je bilo potrebno je malo truda i mašte. Plastike nema, upotrebljavali su samo drvo i metal. Toplina i osobnost postignuta je kroz mnoge sitnice u svakom kutku stana. Fragmenti koji savršeno dobro pripadaju cjelini jednako kao što samostalno tvore kompletirani kutak.

- Ideja o uređenju je zapravo potekla od stana u kojem živimo u Koprivnici. Isto starinski građanski stan u kojem je sve uređeno u stilu sličnom ovome - otkrivaju i dodaju kako im je glavna misao vodilja u uređenju stana bila - za malo novca može se napraviti puno ili drugim riječima, najbolje je biti sam svoj majstor.

image
Sandra Šimunović/CROPIX

Visina stropova dopustila je ugradnju prostranog povišenog ‘loft-kreveta’, a ispod je uređen i mali dnevni boravak, čime je prostor maksimalno iskorišten

image
Sandra Šimunović/CROPIX

- Dobar stolar je napravio sav namještaj i puno sitnica koje život znače. Izmiješali smo jako malo industrijskog stila i malo shabby chic stila što nam je bilo najjednostavnije jer se bavimo bojanjem. Boje su skandinavske s jako malo crvenih i plavkastih akcenata. Uglavnom siva, bijela i bež. Sve je ujednačeno u tim nekim nijansama. Zidovi su bijeli jer stan gleda na sjevernu stranu, a i zbog malog prostora kako bismo ga povećali. Akcenti se mijenjaju sezonski - naglašavaju.

Detalji kojima stan obiluje skupljali su se kroz život. Dolaze sa svih strana i od raznih ljudi. Jeftine stvari pune duše sa zaboravljenih tavana spretno zauzimaju svoje mjesto pored slavnih umjetnina. Poseban osobni pečat daju slike koje je naslikala mama slikarica i figurice koje je napravio djed.

image
Sandra Šimunović/CROPIX

Prevladava skandinavski stil te siva, bijela i bež boja s plavim i crvenim akcentima, no ponegdje se pojavljuju i industrijski te shabby chic detalji

image
Sandra Šimunović/CROPIX

- Uzimali smo klasične umjetnike i predmete, ali smo ih uklopili možda malo čudno. Primjerice replika jedne od glava sa šibenske katedrale i poznata fotografija "Konj u pokretu" Eadwearda Muybridgea. To naravno za nas ima neku pozadinu jer jako volimo Šibenik i šibensku katedralu. Obožavamo zapravo - kažu.

Svaki kutak pomno je isplaniran i uređen. Sve ima svoj smisao i mjesto i naprosto upravo tamo savršeno pripada. Ulazna vrata obojale su plavom bojom, istom onom nijansom koja se nalazi na originalnim pločicama u hodniku zgrade. U kutku stana stoji replika poznate Eamesove stolice, a pored je smješten prenamijenjen okvir goblena u kojem se sada nalazi veliko zrcalo.

Klasične predmete vlasnici su uklopili u moderan ambijent. Među dražima su im replika jedne od glava sa šibenske katedrale jer taj grad jednostavno obožavaju, kao i replika poznatog djela 'Konj u pokretu' Eadwearda Muybridgea

- Imamo tu repliku Eames stolice. Zove se Eiffel zbog nogica i oduvijek mi je bila prekrasna. To mi je najljepši stolac koji postoji. Studiram antiku pa sam uzela Plautillu za inspiraciju i stavila je na radni stol. M. C. Escher, poznati grafičar, donesen je iz Amsterdama - s veseljem objašnjava jedna od vlasnica.

I to je ono što najviše oduševljava u ovom malom stanu. Gdje god se okrenete, uočite umjetnost. Replike srednjovjekovnih karata Hrvatske, uglavnom Podravine odakle su vlasnice rodom, vise iznad televizora u dnevnom dijelu stana. Razigrani dizajn točkica i prugica s romantikom cvijeća i svijeća tvori malu žensku oazu.

- Inspiracija je stvar čitanja, učenja, promatranja, gledanja. Stan prati trendove, ali uvijek ima nešto što ih ne slijedi. Slijedimo neki osjećaj, iskustvo, znanje. Svi u obitelji volimo dizajn. Kad to voliš i znaš zašto je to upravo tako napravljeno jednostavno je i ima smisla - s ponosom zaključuju.​​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:02