Fondazione Prada

Zavirite u novi umjetnički i kulturni kompleks iza kojeg stoji Prada, "đavolja" omiljena modna marka

Prada, đavolja omiljena modna marka u filmu i knjizi, angažirala je redatelja Wesa Andersona, poznatog po filmovima “The Grand Budapest Hotel” i “Fantastic Mr. Fox”, da dizajnira bar za novi umjetnički i kulturni kompleks Fondazione Prada koji je otvoren prošli vikend u Largo Isarcu na jugu Milana.

Fondazione Prada novo je stalno umjetničko mjesto smješteno u destileriji koja datira iz 1910. godine, a iza preuređenja stoje poznati arhitekt Rem Koolhaas i njegov OMA studio. Cijeli je prostor kompleksa prenamijenjen u različite umjetničke galerije u kojima će se održavati tematske izložbe iz Pradine zbirke.
Kako je Wes Anderson veliki fan talijanske popularne kulture i estetike 1950-ih i 1960-ih, kao i talijanske skupine Memphis koju je 1981. godine osnovao Ettore Sottsass, poznate po postmodernističkom namještaju, tkaninama, keramici, staklu i metalnim predmetima, bar je u cijelosti uredio u duhu prošlog vremena. Pastelne stolice, teraco pod i furnirani drveni zidni paneli samo su dio ikonografije preuzete iz tog doba. Ostali detalji uključuju vintage džuboks, industrijske satove, Fornasetti nadahnute pozadine i niz flipera čije su teme preuzete iz filmova poznatog redatelja – Wesa Andersona. Nostalgični ugođaj ogleda se i u zaobljenom stropu od kojeg je sačuvana izvorna struktura te postavljena manja verzija staklenog svoda koji krasi krov milanske galerije Vittorio Emanuele jednog od najstarijih trgovačkih centara u svijetu.

Iako Bar Luce ostavlja dojam scenografija iz filmova Wesa Andersona, mjesto zapravo izgleda hirovito i poznato u isto vrijeme. No, riječ je o stvarnom prostoru koji obiluje zanimljivim atmosferama u kojima možete jesti, piti, razgovarati i čitati.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:37