ODLIČNA OBNOVA

Elegancija s pravom mjerom: Probajte pronaći zamjerku ovom obiteljskom stanu

 Brooke Holm
Rekonfiguracija stana je započela uklanjanjem zidova radi otvaranja prostora i spajanja kuhinje i blagovaonice s dnevnim boravkom

Idemo danas malo do New Yorka i to na Upper West Side u jedan klasični primjer stana u Velikoj Jabuci. Arhitektonski studio Worrel Yeung dobio je zadatak prenamjene starog i zapuštenog stana u novi prozračni i svijetlom okupani prostor koji se odlikuje prvenstveno zemljanim tonovima. Obnova se usmjerila na moderniziranje klasičnog rasporeda pod nazivom "Clasic Six" koji podrazumijeva tradicionalni plan segmentiran u šest prostorija. Cijelo vrijeme, Worrell Yeung usklađuje staro i novo obnavljanjem zanemarenih povijesnih detalja i umetanjem tradicionalističkih minimalistički volumena i prirodnih materijala koji osvjetljavaju i artikuliraju prostor.

image
Brooke Holm
image
Brooke Holm
image
Brooke Holm

Vlasnici stana, mlada obitelj s dvoje djece, obratili su se Worrellu Yeungu da kreiraju otvoren i učinkovit životni prostor unutar povijesnog stana, koji je također pretrpio generičku štetu nakon obnove u 90-ima. - Stan je bio zapušten pa smo nastojali oživjeti izvorni duh uz pomoć svijetle i minimalističke palete materijala - kaže jedan od direktora studija Jejon Yeung.

image
Brooke Holm
image
Brooke Holm
image
Brooke Holm

Arhitekti su započeli rekonfiguraciju stana uklanjanjem zidova radi otvaranja prostora i spajanja kuhinje i blagovaonice s dnevnim boravkom čiji je pogled usmjeren na Prirodoslovni muzej u blizini. Osim toga, bivša "djevojačka soba" na stražnjoj strani proširena je kako bi se stvorila treća spavaća soba s vlastitom kupaonicom.

image
Brooke Holm
image
Brooke Holm
image
Brooke Holm
image
Brooke Holm

U cijeli stan umeću se moderni arhitektonski elementi kako bi se otvorio prostor i dobio kružni protok kroz revidirani plan. U ulaznom predvorju, pregrada od drva i tkanine rađena po narudžbi vizualno odvaja prostore sramežljivo otkrivajući novootvorenu, svjetlom preplavljenu blagovaonicu i dnevnu sobu. Osim toga, dva nova luka definiraju prijelaze između predsoblja i dnevnog boravka te dalje u spavaće sobe. Obloženi minimalističkim lukovima od tamnog drva, ovi pragovi prenose tradicionalne stare lukove u suvremeni oblik. Riblja kost od svijetlog hrasta zamjenjuje zapuštene podove stvarajući bezvremensku površinu čija nijansa osvježava cijeli prostor. - Stan je bio dosta taman pa upotreba svjetlije hrastovine pomaže posvijetliti prostor, dok tamnija hrastovina pragova ističe prijelazne dijelove kao kontraste" kaže direktor Max Worrell.

image
Brooke Holm
image
Brooke Holm

Na drugim mjestima, uglati blokovi mramora s žilama sastavljeni su u elegantne ugrađene elemente. U dnevnom dijelu, kamin je revitaliziran modernijim mramornim ognjištem, dok kuhinja ima kućište od svijetlog hrasta i monolitni središnji otok. U dnevnoj sobi, tamni bar obložen je također mramorom i ugrađen u zid, kontrastirajući inače nenaglašenim materijalnim elementima.

Privatniji dijelovi stana, spavaće sobe i kupaonice redizajnirane su kako bi se maksimalno iskoristila učinkovitost i uskladila boja i tekstura. U tim privatnijim sobama, okrugli i meki detalji su u kontrastu s oštrim i ravnim arhitektonskim formama.

image
Brooke Holm
image
Brooke Holm
image
Brooke Holm
image
Brooke Holm

Slično kao i arhitektonski projekt, namještaj uspostavlja ravnotežu između starog i novog, gdje se kultni skandinavski komadi stapaju se s novim komadima većinom američkih dizajnera. Worrell kaže - Ovaj nam je projekt omogućio da unutar sebe testiramo neke od naših minimalističkih, elementarnih ideja za stare stanove - stvoriti suptilan i sofisticiran dizajn koji se vješto prilagođava modernoj obitelji, ali ne zagušuje šarm povijesnog stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2022 13:09