Interijer od 85 kvadrata

Donjogradski stan u Zagrebu

Druženje, smijeh, glazba...A u kuhinji se nešto fino kuha
Profil
Vlasnici:
obitelj Kurtela
Arhitektice:
DAR 612; Morana Donatovic Lepur i Andrea Donatovic Poljicak
Info:
donjogradski stan u Zagrebu od 85 kvadrata

Volimo ljude koji imaju strast prema nekim stvarima jer se ta strast odražava i na njihov životni prostor. Jednako tako volimo ljude koji dobro kuhaju, koji shvaćaju da je hrana puno više od zadovoljenja osnovnih životnih potreba. Zapravo ljude koji dobro kuhaju vole svi. Obično ti ljudi rado ugošćuju svoje prijatelje i rodbinu, uvijek ih iznenađujući s ukusnim delicijama i nekim novim receptima koje su odlučili isprobati. Baš zbog svega toga jedva smo čekali posjetiti stan Ane i Mislava Kurtele, u gastro krugovima poznatim blogerima, a među prijateljima oni su veseli par koji će vas iznenaditi s nekom finom večericom, odličnom mjuzom i atmosferom.

I nas su upravo tako dočekali. Na meniju je čaj od naranče i đumbira te prefini kremasti domaći sladoled od čokolade. U pozadini se čuje neka dobra mjuza, a za ogromnim stolom u blagovaonici čekaju nas Ana i Mislav Kurtela te arhitektice Morana Donatović Lepur i Andrea Donatović Poljičak. Totalno je friendly atmosfera, svi se smiju, čavrljaju, srdačno pozdravljaju, a mi ponosno, vjerojatno nesvjesno, trljamo ruke jer znamo da imamo stan koji će vam se svidjeti.

Naime, čim smo zakročili u stan od 85 kvadrata, njegovih dobrih 70 posto vidjeli smo odmah. S ulaza se već vidi blagovaonica, kuhinja te dio dnevnog boravka. Koračajući dnevnim boravkom, u njegovu produžetku otkrivamo i vrata koja vode u spavaću sobu. Iz sobe ulazimo u hodnik iz kojeg se iza staklenih vrata nalazi kupaonica, a odmah nakon toga otkrivamo još jedna vrata koja vode u blagovaonicu, na famozni stol za kojim komotno, kada je razvučen, može sjediti 15 ljudi. I napravili smo puni krug.

Dojmovi su fantastični, sjedamo za stol, a ekipica je i dalje vesela, opuštena i jako prijateljski raspoložena. Koliko se vi dugo znate i kako je došlo do vaše suradnje, jedno je od mojih prvih pitanja, znajući da suarhitektice Morana i Andrea sestre koje cijeli život rade zajedno te koje zajedno sa svojim obiteljima i žive u obiteljskoj kući s dva stana (podsjetit ćemo vas, njihovu kuću mogli ste vidjeti u 5. broju D&D-a).

– Morana i ja smo najbolje prijateljice još od srednje škole, a ja sam Morani i vjenčana kuma, tako da ni u jednom trenutku nije postojala ni najmanja dilema o tome tko će nam uređivati stan – smije se Ana Kurtela, šaleći se kako nije htjela riskirati prijateljstvo i kumstvo.- Prije smo živjeli u malom stanu u Medvedgradskoj koji nam je s godinama postao pretijesan i jako smo patili što nemamo veliki blagovaonski stol da možemo na večeru pozvati sve svoje prijatelje. S druge strane, jako nam se svidjela ta Medvedgradska i dugo vremena smo razmišljali o kupnji stana negdje u tom dijelu grada, ali suočeni s cijenama i kreditima, došli smo na ideju da je najmudrije preurediti ovaj stan u Martićevoj, koji sam naslijedio od svoje bake – nadovezuje se Mislav Kurtela.

Stan je bio star te se od 60-ih, kada je zgrada napravljena, u njemu nije puno toga mijenjalo. Originalni tlocrt podrazumijevao je odvojenu kuhinju, manji dnevni boravak i blagovaonicu, dvije spavaće sobe, balkon, WC i kupaonicu. Postojala je i kružna veza između dnevnog boravka, kupaonice i spavaće sobe te unatoč tome što je od tada do danas prošlo 50 godina, tlocrt je bio prilično funkcionalan. No, ipak nije posve odgovarao njihovim željama. – Oboje su htjeli veliku blagovaonicu s velikim stolom, prostranu i dobro opremljenu kuhinju te veliki dnevni boravak u kojem će moći uživati u filmovima i slušanju glazbe.

Side by side hladnjak s ledomatom, Kitchen Aid, gomila začina i kuharica iz cijelog svijeta ovdje nisu šminka.

Također, bilo im je važno da je prostor što otvoreniji, sa što manje vrata, te da kada jedno od njih kuha, a drugi radi na kompjutoru za radnim stolom, da se vide, čuju, da mogu komunicirati. I onda smo počeli crtati. Napravili smo nekoliko varijanti i sve one koje su uključivale zadržavanje dviju spavaćih soba nikome od nas nisu se svidjele. Jednostavno je u tim svim varijantama bilo nemoguće dobiti veliki dnevni boravak, veliki stol i prostranu kuhinju – priča arhitektica Morana Donatović Lepur, objašnjavajući kako su Ana i Mislav odluku prelomili u sebi i zaključili da ne žele tu dodatnu sobu. – Kada dođe dijete, smislit ćemo nešto.

Vjerojatno ćemo se preseliti u neki drugi, veći stan. Glupo je da se mi stišćemo i nemamo prostor kakav smo željeli. a da je jedna soba prazna – kažu Ana i Mislav, jedan od najsložnijih parova koje smo vidjeli. – Pa nije baš da se u svemu slažemo. Recimo, kada ste dolazili, Mislav je s police maknuo moju kartu za koncert Robbieja Williamsa i stavio ispred nje svoju kartu za Iron Maiden, kako slučajno netko ne bi skužio da mu žena ide na Robbieja – smije se Ana, nabrajajući nam stvari oko kojih su se razilazili. Jedna od stvari je što Ana voli figurice i sitnice, Mislav ne, tako da bi on sve stvari lijepo pospremio da ne skupljaju prašinu, dok je njoj tada sve presterilno.

Tu nastaje sva ukusna hrana i priče koje možete pročitati na njihovu blogu Foozdarije

Ana je htjela zelene mozaik pločice i kadu u kupaonici. Mislav je htio tuš i disko pločice. Onda smo malo razgovarali i ja sam im predložila da stol na kojem će biti umivaonik obučemo u zeleni mozaik i da onda u mozaik obložimo i niše za šampone. Ideja im se svidjela i krenuli smo dalje – priča nam Morana, otkrivajući kako njezini kumovi imaju moto “ljubav i tolerancija” te da su zapravo svi dogovori oko interijera, a i inače, vrlo glatki. A zato veliko LJ & T vise iznad televizora u dnevnom boravku. Prokužila sam, kao što je vrlo lako shvatiti, da su Ana i Mislav veliki audiofili. – O da. Vrlo mi je važno bilo da je stan dobro ozvučen i da su u podu provučeni svi kabeli kako bih glazbu mogao puštati i s kompjutora, ali i s gramofona, koji mi je u posljednje vrijeme velika strast.

Ovi CD-i, DVD-i i ploče koje vidite samo su jedan mali dio onoga što imamo, ostalo nismo još donijeli iz starog stana, kao i knjige, za koje ćemo morati smisliti još neku policu jer su ove koje su u stanu nastale samo u posljednje dvije godine koliko smo u stanu – kaže Mislav, objašnjavajući nam kako planira nabaviti nove stražnje zvučnike, ali da su svi priključci već pripremljeni te skriveni iza hrastova parketa na podu. – Ono što je bilo ključno za ovaj stan bilo je to da se rušenjem pojedinih zidova stan otvorio i postao dvostrano orijentiran u svojoj punoj širini. Dobilo se puno svjetla, a mnogo se postiglo i otvaranjem staklene stijene prema balkonu.

Nekada je na tom mjestu bio prozor i obična vrata, a pretvaranjem prozora u vrata i postavljanjem kliznih aluminijskih vrata postiglo se da je vizualno balkon postao dio blagovaonice i da dok sjedite za stolom imate predivan pogled na ozelenjen balkon i unutarnje dvorište – kaže arhitektica Andrea Donatović Poljičak. I uistinu, to je i nama jedna od najljepših vizura, kada sjedeći na kauču ili za blago-vaonskim stolom gledate u presladak balkon.

Na jednom dijelu balkona je špajza, a na ostatku je sezonsko bilje koje Ana brižljivo njeguje i sadi. No, naravno nije to jedina stvar u stanu koja nas je oborila s nogu. Naprosto nas je oduševio ambijent, atmosfera i karakter stana koji jasno pokazuje da se ovdje jako lijepo i sretno živi. – Svi ormari su ugradbeni, a police, kuhinja, krevet, prozorske klupčice i svi bijeli elementi napravljeni su po mjeri, i to od medijapana, koji je u kuhinji lakiran u visoki sjaj. Rasvjeta je ugradbena, sofa je iz Kvadre, stol iz Ikee, crvene stolice također, a bijele Vitrine Eamsice poklon su za useljenje.

Komodica, tepisi i škrinja ostali su iz bakinog stana, a oni su dar od djeda koji je godinama radio u Iranu – kažu nam vlasnici, dodajući kako im je strašno bitno bilo da imaju funkcionalnu, praktičnu i veliku kuhinju u kojoj im je najdraži komad side by side hladnjak s vodom i ledomatom bez kojeg više ne mogu zamisliti život, kao i Kitchen Aid, koji je, kažu, strašno dobra stvar ako ćete ga uistinu koristiti, a ne da je šminka. Slušajući ih opušteno sjedeći na hrastovoj klupici, koju su također dali raditi po mjeri, razmišljam kako bi bilo lijepo znati tako dobro kuhati kao Ana i Mislav. I onda nam na pamet padne jedna super ideja, u jednom od idućeg broja D&D-a dvojac s bloga Foozdarije kuhat će za vas. Nismo ni otišli, a već se veselimo što ćemo opet doći u ovaj predivan, pozitivan i inspirativan stan, vjerojatno s najviše kuharica koje možete vidjeti u jednom stanu.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:30