Toplo gnijezdo

Ovaj dom hvaljene dizajnerice pravo je malo remek-djelo. Rustikalno, ali profinjeno

Ugodan i osvijetljen dnevni prostor krasi stolac Pierre Jeanneret, dok kožna stolica švedskog arhitekta  Carla-Axela Ackinga, iz sredine prošlog stoljeća, bdi nad kaminom

 BRIE WILLIAMS/
Hvaljena dizajnerica Betsy Brown svila je vlastito gnijezdo na planini u Sjevernoj Karolini

Ovo je jedan lijep primjer onoga što bi svaka moderna koliba trebala biti. Od upotrebljenog materijala, načina obrade i osjećaj za svjetlost... ova kuća je pravo remek-djelo.

image

“Kad stojite na prednjem pragu, ne gledate u kuću – gledate kroz nju”, kaže Betsy. “To mi je najdraži detalj.”

BRIE WILLIAMS/

Studio za dizajn interijera Betsy Brown, na čelu s istoimenom dizajnericom, sa sjedištem u Alabami, stvara domove koji su autentičan odraz onih koji tamo žive - filozofija koju dizajnerica njeguje i u vlastitom domu. Dom Betsy Brown smješten je među planinama Blue Ridge u Sjevernoj Karolini i utjelovljenje je njezine osobnosti i dizajnerskog pristupa. U suradnji s dugogodišnjim prijateljem, arhitektom i partnerom (Paul & Betsy arhitects) Paulom Bates ponovno osmišlja građevinu iz 1960-ih, i realizirala dom koji djeluje, prema njezinim vlastitim riječima, "skromno, vječno i ukorijenjeno u dramu svog okruženja."

image

Ugodan i osvijetljen dnevni prostor krasi stolac Pierre Jeanneret, dok kožna stolica švedskog arhitekta Carla-Axela Ackinga, iz sredine prošlog stoljeća, bdi nad kaminom

BRIE WILLIAMS/

Njihova vizija započela je otvaranjem i okretanjem tlocrta tako da dnevni boravak i kuhinja, a ne spavaća soba, gledaju na istok. “Paul je predložio podizanje stropa u dnevnoj sobi i dizajnirao kuhinju koja se neprimjetno integrira u zidove od hrastovine”, kaže Brown. "Vrata od čelika i stakla premošćuju stražnji dio kuće, zbog čega se osjećate kao da lebdite nad klancem dok sjedite na sofi."

image
BRIE WILLIAMS/

Sa svojom jednom pločom od hrastovine na vrhu dvije drvene baze izrađene na masivnom tokarskom stroju u Birminghamu, stol je dovoljno velik za raširene bilježnice i nacrte, kao i za organizaciju obiteljskih božićnih večera. Blagovaonski stolci francuske dizajnerice Charlotte Perriand iz sredine prošlog stoljeća okupljaju se okolo.

image

Paul je dodao vrata s crnim čeličnim okvirom kako bi povezao interijera s vanjskim prostorom - i prenio bit kuće

BRIE WILLIAMS/

"Zemljasti i rustikalni, ali profinjeni" Betsy opisuje stil svog doma. Prirodno drvo je središnja točka, od stepenica koje vode do ulaznih vrata do zidova spavaće sobe. "Betsy je željela sačuvati postojeći jezik ručno šivane drvene građe u čast povijesti kolibe", kaže Paul. Opseg drveta, u kombinaciji s vratima s crnim čeličnim okvirom i kosim stropovima, prenosi bit kuće.

image

Kuća otkriva bliskost dizajnerice s prirodom i materijalima koje ona evocira; u kuhinji, obnovljeni bijeli hrast i nehrđajući čelik besprijekorno se uklapaju u klanac ispod

BRIE WILLIAMS/

“Naš je cilj bio poštovati porijeklo kuće dodajući sloj jednostavne, rustikalne nesavršenosti”, tvrdi Betsy. Ona navodi japansku umjetnost Wabi Sabi kao svoj primarni izvor inspiracije, usredotočen na pronalaženje ljepote u jednostavnosti, nesavršenosti i nepostojanosti. Iz tog razloga, paleta je bila minimalna, a odabrani materijali imali su izravnu vezu s prirodom.

image

S novim otvorenim dizajnom, možete ispaliti strijelu kroz ulazna vrata i spustiti je u klanac

BRIE WILLIAMS/

Kuća je orijentirana oko širokog središnjeg hodnika, koji također služi i kao blagovaonica. Blagovaonski stol dug pet metara, sa stolicama Charlotte Perriand Dordogne, rasteže prostor i usmjerava pozornost na spektakularan pogled

image
BRIE WILLIAMS/

Smještena na 139 četvornih metara, kuća na jednoj etaži orijentirana je oko širokog središnjeg hodnika, koji također služi i kao blagovaonica. Oni koji kući prilaze s prednje strane susreću se s pogledom na kraju hodnika – upravo onim zbog kojeg je Betsy ostala bez riječi i kupila kuću. Kuhinja s lijeve strane i dnevni boravak s desne strane pružaju neprekinuti pogled na klanac ispod. Glavna spavaća soba, spavaća soba za goste i kupaonice, smještene u prednjem dijelu kuće, okrenute su prema okolnom krajoliku zelenih stabala. “Najveći izazov bio je prenamjena soba i odluka kako uhvatiti pogled na klanac”, kaže Paul.

image
BRIE WILLIAMS/
image
BRIE WILLIAMS/

"Komadi namještaja iz sredine stoljeća kao da pripadaju ovdje", kaže Brown, "a materijali poput patinirane kože boje konjaka i prirodnog hrasta kao da su stvoreni za planine", zaključuje.

image
BRIE WILLIAMS/
image
BRIE WILLIAMS/
image
BRIE WILLIAMS/

“Željeli smo da atmosfera bude topla i autentična, s predmetima koji su skupljani tijekom vremena.” – Betsy Brown

image
BRIE WILLIAMS/
image
BRIE WILLIAMS/
image
BRIE WILLIAMS/
image
BRIE WILLIAMS/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 15:21