U MALOM GRADIĆU

Divna drvena kuća na tri etaže koja se diči bogatstvom unutarnjih prostora

 GAEL DEL RÍO/
Dom uključuje tradicionalni jezik u svojoj volumetrijskoj kompoziciji i dizajnu svoje fasade

Daleko od vreve grada, skoro pa usred netaknute prirode, u mjestu okruženom šumom, poljima i vinogradima u regiji Penedés u Španjolskoj pronašli smo još jedan divan dom za mladu tročlanu obitelj koji je nastao po projektu španjolskog studija Nook Architects.

Gradić u kojem se smjestila ova kuća u novije vrijeme je dobio novi život, a broj stanovnika narastao zahvaljujući novim obrazovnim sustavima u svim školama. Nakon rođenja djeteta vlasnici su htjeli napustiti veliki grad u kojem su prije živjeli i raditi na daljinu drugačijim tempom, biti više s obitelji i okružiti se prirodom.

image
GAEL DEL RÍO/
image
GAEL DEL RÍO/

Njihov životni projekt uključivao je i novi obrazovni model mjesnih škola i izgradnju drvene kuća s malim utjecajem na okoliš. Nastojali su dati prednost kvaliteti prostora u odnosu na izgrađeno područje. Za to su kupili dvije parcele prvobitno namijenjene kućama u nizu, ali s idejom izgradnje samo jedne kuće od 253 metra četvorna, ali s tri pročelja i pripadajućim vrtom od 150 metara četvornih. Željeli su više unutarnjeg prostora i veću udaljenost od susjedne zgrade.

Prema općinskim propisima, iako se na obje parcele mogu smjestiti građevine, kutna parcela morala je biti potpuno konsolidirana. Projekt se stoga sastoji od glavnog volumena za dom, koji se nalazi na unutarnjoj parceli i susjednog sekundarnog volumena za korištenje koji služi kao garaža, a izgrađen s ciljem konsolidacije kutne parcele.

image
GAEL DEL RÍO/
image
GAEL DEL RÍO/
image
GAEL DEL RÍO/
image
GAEL DEL RÍO/
image
GAEL DEL RÍO/

Kuća se sastoji od tri etaže, iako samo prizemlje zauzima cijelu osnovu zgrade. Dva gornja kata skraćena su tako da tvore tri slojevita prostora, čime se poboljšava poprečna ventilacija i pogled od prizemlja do kosog krova kuće. Međutim, ni u jednom trenutku dom ne gubi osjećaj zajedništva, jer se sve sobe otvaraju prema središnjem prostoru.

U građevinskom smislu prizemlje je izgrađeno betonskom podlogom i termoizolacijskim glinenim blokovima, dok dvije gornje etaže i kosi krov imaju suhu gradnju s CLT drvenim pločama. Projekt je uspio eliminirati toplinske mostove zbog velike debljine izolacije kako iznutra tako i izvan kuće. Kao rezultat toga, a imajući na umu da su sva glavna područja međusobno povezana, moguće je regulirati temperaturu doma jednostavno kroz unakrsnu ventilaciju, korištenjem rolo zavjesa koje sprječavaju prodor sunčeve svjetlosti i podnog grijanja u prizemlju.

image
GAEL DEL RÍO/
image
GAEL DEL RÍO/
image
GAEL DEL RÍO/
image
GAEL DEL RÍO/
image
GAEL DEL RÍO/

Unutarnje završne obrade rezultat su građevinskih materijala kuće, oni su ostali izloženi te prikazuje betonsku ploču u prizemlju i drvenu konstrukciju u gornjim etažama. Svi metalni elementi, uključujući konstrukcijske stupove, aluminijske obloge i ograde, tretirani su bakrenim završnim obradama, kao i vodovi svih izloženih instalacija. Upotreba zidnih obloga bila je ograničena na vlažna područja, gdje su bijele pločice postavljane uz fugu od terakote. Ideja je bila pronaći izbor materijala i boja koji su uspješno funkcioniraju i izvana i iznutra, skrećući pozornost na građevinske i konstrukcijske materijale kuće.

image
GAEL DEL RÍO/
image
GAEL DEL RÍO/

Dom uključuje tradicionalni jezik u svojoj volumetrijskoj kompoziciji i dizajnu svoje fasade, očuvanje privatnosti izvana uz povećanje prostornog bogatstva unutar. Dakle, svestranost kućnih prostora i njihova povezanost s okolinom pružaju vlasnicima osnovu na kojoj mogu graditi svoju budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:34