Mala škola gradnje i arhitekture

Derutna kuća od 50 kvadrata postaje ugodan dom? Da!

Želja vlasnika je pretvoriti neugledan objekt u centru Zagreba s dvostrešnim krovom i garažom u suvremeni životni prostor za dvoje mladih ljudi. Evo prijedloga koji arhitekti smatraju najpoželjnijim

Fiolić Denk Arhitekti

Fiolić Denk Arhitekti arhitektonski je ured sa sjedištem u Zagrebu, a osnovala su ga 2018. godine dvojica partnera: Filip Fiolić i Goran Denk. Obojica su iskustvo stekla višegodišnjim radom u većim arhitektonskim uredima prije odluke o osnivanju vlastitog biroa. Njihov ured čini tim arhitekata koji iza sebe već ima nekoliko ishođenih građevinskih dozvola i realiziranih projekata. Bave se izradom projektne dokumentacije za sva urbanistička i arhitektonska mjerila, od idejnog projekta, preko ishođenja dozvola do izvedbenih projekata.

Za sve upite pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zadatak

Imamo derutnu kućicu u širem centru Zagreba, površine 50 četvornih metara, s dvostrešnim krovom i garažom. Želja nam je pretvoriti taj objekt u stan za život dvoje mladih ljudi. Želimo iskoristiti visinu prostora, a voljeli bismo da spavaće sobe budu u potkrovlju. Isto tako, voljeli bismo u novom domu imati i mjesta za garderobu. Molimo pomoć kako do najboljeg i najučinkovitijeg izvedbenog rješenja.

Rješenje

Postojeći stambeni prostor jednostrano je orijentiran, i to na zapad. Ulazni dio stana činio je pretprostor iz kojega je bio moguć izravni pristup kupaonici, maloj ostavi te prostoru kuhinje i blagovanja. Iz toga dijela stana pristupalo se dnevnom boravku u sklopu kojega je bio smješten dvosjed na razvlačenje. Funkcije unutar stana bile su u potpunosti razdvojene, a nedostajali su spavaća soba te prostor za garderobu.

Investitori su željeli iskoristiti visinu stambenog prostora kuće te spavaći dio u potpunosti preseliti u potkrovlje, na novoprojektiranu galeriju. U novu koncepciju prostora trebalo je ukomponirati i garderobu koja će biti u zasebnoj prostoriji, ali i lako dostupna, te u spavaću sobu uklopiti i radni kutak.

U projektu je osmišljena galerija koja će sadržavati spavaći dio i radni stol, a s prizemljem je povezana unutarnjim stubištem koje prati zid uza zapadno i sjeverno pročelje objekta. Iskorištena je i mogućnost izlaza s nove galerije na ravni krov bivše garaže, koji je sad pretvoren u prostranu terasu s mnogo zelenila i s nekoliko mogućnosti korištenja, posebice u toplijem dijelu godine. U prizemlju je dnevni boravak spojen s kuhinjom i blagovanjem te čine “open space” prostor. Središnji dio tog prostora je kuhinjska radna ploha čiji produžetak ujedno služi i kao prostor za blagovanje - šank, što je bila i želja investitora. Taj središnji, objedinjeni dio i najvibrantniji je dio stana koji služi druženju s obitelji i prijateljima, ali i za opuštanje u dijelu gdje je dnevni boravak s trosjedom i TV-om nasuprot njega fiksiranim na zid. Kupaonica je proširena na prostor gdje se prije nalazila ostava te sada sadrži WC s ugradbenim vodokotlićem smještenim u parapetni zid te umivaonikom također pričvršćenim na taj knauf zidić visine 120 cm, kao i tuš-kabinu omeđenu pregradnim knauf zidovima, obloženima keramičkim pločicama i staklenim vratima, te perilicu rublja. Važna promjena u odnosu na prethodno stanje je uvođenje elementa “walk-in” ormara - garderobe za koju je iskorišten dio garaže koja više nije u uporabi. Pristup garderobi je omogućen iz ulaznog pretprostora, a radi jednostavnosti korištenja odvojen je od nje kliznim vratima koja kližu unutar zida. Ovim intervencijama dobiveni prostor u potpunosti odgovara potrebama užurbanog života dvoje mladih ljudi, što je i bilo postavljeno kao cilj ovog projekta.

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 19:14