Cool mjesto: Zagreb Muaythai Boxing Gym

Najmodernija zagrebačka dvorana za tajlandski boks

Muškarci goli do pasa, rukavice za boks na rukama, vreće za boksanje. Nije teško pogoditi, riječ je o borilačkoj dvorani. No, Zagreb Muaythai Boxing Gym je više od toga. Stotinjak članova Kluba tajlandskog boksa Zagreb uživa u suvremeno uređenoj dvorani tog tipa.

Riječ je o projektu koji je produkt višegodišnjeg truda glavnog trenera Srđana Špirka i arhitekta, ujedno potpredsjednika kluba, Mladena Kirina. U projekt su krenuli u ožujku 2012. godine, a prostor nekadašnjeg skladišta postao je ugodan, vrhunski prostor za treniranje. Dvorana je površine 400 četvornih metara, od čega je 300 kvadrata prostor za trening u koji je uključen profesionalni ring veličine 7x7m, a 100 kvadrata su prateći prostori, odnosno garderobe. Riječ je o preuređenom postojećem objektu koji je nekad služio kao skladište. – Autor projekta je arhitekt Mladen Kirin.

Na stropu se nalaze murali koji su djelo slikara Roberta Šimraka

Pazilo se na svaki detalj tako da su stropni murali autorsko djelo slikara Roberta Šimraka. Ideja je bila napraviti dvoranu za profesionalni trening tajlandskog boksa, s odmakom od stereotipa. Umjetnost borbe otjeloviti u prostoru, spojiti umjetnost i borbu na istom mjestu – objašnjava gym menadžer Srđan Špirk. Osim toga, na ulaznim vratima u dvoranu nalazi se veliki oslikani logotip kluba, a na najvećem zidu u dvorani je slika borbe trenera i menadžera Srđana, simetrična s ringom. Dvorana je popločena zrcalima na više od 150 kvadrata.

Budući da je riječ o dvorani, iznimno su važne podne obloge pa je površina prostora za treniranje prekrivena tatami strunjačama. – Tatami je vrsta strunjače koja je zbog svojih svojstava, mekoće, protukliznosti, antibakteriološkog premaza itd., osobito dobra za pokrete koji se izvode u borilačkim sportovima – objašnjava Špirk.

Za stupove i grede boja se također pomno odabirala, a odluka je pala na narančastu, i to zato što boje u prostoru prate funkcionalnu podjelu dvorane. Akcentiranje nosivih elemenata, stupova i greda, narančastom bojom, sa sobom donosi energiju i poticaj. Stropni murali uokvireni narančastim gredama unose dodatnu dinamiku u prostor za trening, dok crni strop smiruje prostor za razgibavanje na kraju treninga.

No, da bi se sve to moglo postići, bilo je vrlo važno pronaći prostor koji ima odgovarajuću visinu stropova. – Jedan od razloga zašto je ovaj prostor rekonstruiran u borilačku dvoranu upravo je njegova visina, koja u kombinaciji s obostranim, horizontalnim prozorima smještenim ispod samog stropa karakterizira prostor i daje mu prozračnost i lakoću – kaže Špirk i dodaje da je visina stropa omogućila izvedbu murala na crnoj podlozi, bez osjećaja pritiska i skučenosti. Naravno, tu je i funkcionalna prednost: kvalitetniji zrak za korisnike i olakšano provjetravanje prostora.

Da su pazili na detalje vidi se i u svlačionicama koje su prilagođene higijenskim uvjetima na visokoj razini, a osim toga, u svakoj od njih nalazi se klupica za presvlačenje. Kupaonice su opremljene trima odvojenim tuš-kabinama i trima odvojenim vegas style sanitarnim čvorovima, a tu su i tri umivaonika sa sapunima i uvijek dostupnim ručnicima za brisanje ruku. – Dvoranu smo prilagodili osobama s posebnim potrebama tako da se možemo pohvaliti i svlačionicom i sanitarnim čvorom koji je napravljen za njih – zaključuje Špirk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:41