Cool mjesto: Dnevni boravak

Traktorski stolci, bakine šalice i stari stripovi
Profil
Lokacija:
Dominisova 4, Split
Vlasnici:
Vedran Sučić i Leopold Botteri
Projekt:
Vlasnici
Kontakt:
Facebook: UJE oil bar

U Splitu je nedavno otvoren ugodni ugostiteljski objekt originalnog interijera koji se zove Dnevni boravak. – Ovo je četvrti prostor u nizu ugostiteljskog projekta u Dominisovoj ulici, u srcu Dioklecijanove palače, najljepšoj sporednoj ulici u gradu, koji smo moj partner i prijatelj Leopold Botteri i ja počeli prije dvije godine – govori nam suvlasnik prostora Vedran Sučić. – Kako smo dosad u neposrednoj blizini otvorili autohtonu konobu Uje oil bar, mali vinski bar Uje wine bar i Pikulece, dalmatinski tapas bar, smatrali smo da moramo zaokružiti našu ponudu, i to tako da našoj klijenteli ponudimo ono što od početka smatramo najvažnijim, a to je da se ljudi osjećaju kod nas ugodno kao u svojoj kući. Rezultat toga je ovaj prostor kao i njegov naziv, Dnevni boravak – objašnjava Vedran koji je cjelokupno uređenje osmislio. – Svaki centimetar je osmišljen po konceptu ‘spoj lokalno povijesnog i reciklirano modernog’. Uređenje je teklo spontano, a glavna kombinacija materijala u prostoru je drvo hrasta i aluminij.

Pronašao sam stari hrast koji je dugo ležao na kiši i suncu te je praktički bio neupotrebljiv ako se gleda iz klasičnog stolarskog pristupa. Od njegovih okrajaka napravio sam oblogu šanka, a od zdravijih dijelova drva iz sredine ploču šanka i police. Aluminij sam, pak, odlučio koristiti od dijelova automobilskih hladnjaka. Bilo je jako zanimljvo skupljati ga po otpadima te zatim rezati i pjeskariti da bi se dobio isti efekt na svakom komadu. Naš veliki umjetnik Hrvoje Marko Peruzović od tih je dijelova napravio veliku stiliziranu verziju Dioklecijanove palače – priča Vedran. Zanimljivo je i kako je sva rasvjeta koja se nalazi u prostoru pronađena na otpadu HEP-a i u prošlosti je korištena kao gradska rasvjeta. Vedran ističe kako je i komade namještaja pažljivo osmislio.

Nikako nije htio da budu komercijalni. – Za ovakav prostor je važno da stolci budu udobni, a nisam ih nikako htio kupiti iz kataloga ili u salonu namještaja jer smatram da kad se namještaj kupuje po salonima, lako se izgube identitet i snaga uređenja. Sve postaje sterilno. Zato sam bio jako sretan kada sam u jednoj staroj talijanskoj tvornici pronašao prešane kalupe traktorskih stolaca iz prošlog stoljeća koje sam zatim sam tapecirao. Stolac mora biti ergonomski, a u traktoru se dugo sjedi, dakle, mislio sam mora bit da će taj stolac biti udoban – smije se Vedran. Dodaje kako cijeli interijer vrvi originalnim predmetima i detaljima.

Tako se u prostoru ističe mala sobna komoda koju je vlasnik pronašao bačenu 20 metara dalje od ovog prostora, a onda obnovio i učvrstio na zid. Tu su i starinske šalice za kavu umjesto standardnih šalica koje se dobivaju od dobavljača kave, starinski tanjuri za kolače, pregršt stripova i knjiga, i to samo stara izdanja. – Prostor je promirisao energijom staroga gospodskog splitskog stana iz prošlog stoljeća s dodirom današnjice i recikliranog – ponosno zaključuje Vedran.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 02:58