ususret blagdanima

Čarobna božićna priča na osami u Gorskom kotaru koja oduševljava sve posjetitelje

 DARKO TOMAŠ/CROPIX
Kad je počeo sam proces renoviranja, odlučili su se useliti u svoj novi dom i na licu mjesta pratiti sve radove

Gotovo na osami u Gorskom kotaru, točnije u Vrbovskom, usred prostranog zemljišta, okružena samo visokim borovima skrila se jedna naizgled obična obiteljska kuća s nimalo običnom pričom iza sebe koju smo odlučili otkriti u ovo čarobno vrijeme. Prosinac u Gorskom kotaru ne treba ni jedan ukras da bi bio najpoželjnija destinacija za božićne i novogodišnje praznike, a kada se pak okiti kao Zora House, onda se to ne propušta.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Supružnici Stefani i Darko kupili su imanje s derutnim objektom, koji su preuredili te prenamijenili za najam. Ovih dana njihova Zora House u Vrbovskom ogrnula se u svečano ruho

Supružnici Stefani, pravnica po struci, i Darko, inženjer strojarstva, dugi niz godina živjeli su u Rijeci, a prije otprilike tri godine donijeli su odluku da se presele u Vrbovsko. Kupili su derutnu kuću od 193 četvorna metra na dvije etaže i prostrano zemljište koje omogućava potpuni mir.

- Kad smo tek kupili kuću, nismo je uzeli s namjerom da se bavimo iznajmljivanjem. Inače smo u blizini dolazili na odmor, pa smo, jednostavno, poželjeli imati nešto svoje i, kad se ukazala ova prilika, odlučili smo je iskoristiti - objašnjava nam Stefani.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Okitili su borove i raskošno dekorirali fasadu, a Darko je izradio sobove i saonice. Kao veliki zaljubljenik u nadolazeće blagdane goste dočekuje u odijelu Djeda Božićnjaka

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Udobnost doma

Kad je počeo sam proces renoviranja, odlučili su se useliti u svoj novi dom i na licu mjesta pratiti sve radove, a ujedno osjetiti kako "diše" kuća, tako da u konačnici mogu stvoriti udoban i ugodan dom koji je savršeno prilagođen kvadratima i ambijentu.

- Započeli smo s radovima prije tri godine, većinu poslova obavljali smo sami, ali, naravno, morali smo unajmiti i majstore za zahtjevnije poslove. Uređivana je cjelokupna okućnica, morali smo prilagođavati razinu zemlje i posebno oformiti dio gdje se smjestio bazen. Unutarnji dio doma je kompletno renoviran, od instalacija do podova i zidova - kaže vlasnica.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Na prvoj etaži kuće su hodnik, dnevni boravak te kuhinja i blagovaonica, a na drugoj etaži dvije prostrane spavaće sobe od čak 30 kvadrata, wellness i sauna te kupaonica

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Što se tiče samog uređenja, vlasnici nisu imali neke specifične ideje, htjeli su stvoriti ugodan dom u kojem će se oni moći opustiti, kao i svi koji im dođu u posjet. Većinu poslova obavili su sami, restaurirali zatečeni namještaj te bojama stvarali ugođaj koji se njima sviđa. Na prvoj etaži kuće su hodnik, dnevni boravak te kuhinja i blagovaonica, a na drugoj etaži dvije prostrane spavaće sobe od čak 30 kvadrata, wellness i sauna te kupaonica. Kad su svi radovi završeni i kada su vlasnici shvatili što su dobili - ugodan prostor koji odiše mirom i prisnošću, shvatili su da se moraju početi baviti iznajmljivanjem. Kuća je idealna za odmor jer pruža pravu udobnost doma, a ujedno je udaljena od svih susjeda te svi oni koji dođu tu mogu imati potpuni mir.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Efekt udivljenja

I tako su Stefani i Darko malo-pomalo počeli ulaziti u posao iznajmljivanja kuće za odmor te su prostor prilagođavali novim potrebama. Naravno, odselili su se na novu adresu u blizini, tako da njihovi gosti mogu imati mir, ali u kratkom roku mogu biti na adresi ako što zatreba. Popunjenost je rasla, a vlasnici su iznova i iznova smišljali nove ideje kako ugoditi svojim gostima. Posebna se priča odvija baš sada, u ovo blagdansko doba, kad je cijelo imanje prigodno ukrašeno. Stefani i Darko odlučili su vrhunski iskoristiti prirodne datosti oko kuće te velike borove okititi tisućama lampica. Raskošno su dekorirali i fasadu i unutrašnjost doma, tako da izazovu efekt udivljenja posjetiteljima imanja. Darko je također sam napravio sobove, saonice i druge prikladne ukrase koji su postavljeni ispred kuće. Kao veliki zaljubljenici u Božić, vlasnici nisu stali na uređenju doma, Darko je dao izraditi po mjeri crveno odijelo Djeda Božićnjaka pa svoje najmanje goste dočekuje odjeven u poznatog bradonju s prigodnim darovima, koji su obično ručno rađeni i unikatni. Sve ovo i još niz sitnica i tajni koje vlasnici čuvaju samo za svoje goste učinilo je Zora House jednim od najposjećenijih mjesta u Vrbovskom. Više na Instagramu @zorahousecroatia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:22