Bijeli, a topli

Blogerica Iva Šutić u svom lijepom domu: Ako je vani tmurno, ni ne pokušava loviti kadar

@iwaiva

 Iva Šutić 
Najviše inspiracije za snimanje ima u sunčana jutra, kad se probudi u očišćenom stanu

Iva Šutić je blogerica i mama malog Lenona, a njezin je profil jedan od popularnijih kad su u pitanju interijeri, putovanja i dječje teme.

Prva fotografija objavljena na Instagram profilu @iwaiva bila je ona s cvijećem na stolu. Zanimljivo, gotovo cijelo desetljeće kasnije, Iva Šutić i dalje rado fotografira cvijeće, a njezin je profil u međuvremenu postao jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj. To potvrđuje i podatak da ju prati više od 36 tisuća ljudi!

image

Iva Šutić

Privatni arhiv

- U domu uvijek volim imati svježe cvijeće. To su te neke male stvari koje me uveseljavaju. Volim da nekome, kroz moju fotografiju, zamirišu kava i cvijeće. Danas je moj profil baš miks svega onoga što volim i živim, samo s probranim i lijepim dijelovima dana, oni manje lijepi nisu fotogenični - kaže sa smiješkom, dodajući kako su objave na njezinom profilu osim uz interijere, vezane i za vikend-izlete, putovanja, cvijeće, Istru i, kako kaže, najdraže joj biće na svijetu - sina Lenona.

image
Iva Šutić

- Na mom profilu uvijek ćete pronaći neku informaciju kroz oku privlačnu fotografiju i mislim da po to ljudi i dolaze ovdje, bilo za dječje igračke, dodatke za stan, savjete u kućanstvu, vikend-izlete ili neke roditeljske misli i dileme - kaže Iva.

Dodaje kako je s vremenom naučila da je za najbolju fotografiju najbitnije svjetlo, posebno ako se snima bez profesionalne opreme, kao što ona i radi.

image
Iva Šutić

- Sve snimam mobitelom i ako je vani tmurno ili ako imam potrebu za umjetnim svjetlom, ni ne pokušavam loviti kadar u stanu. Zato u onim danima kada me probude zrake svjetlosti, odmah dobijem volju za novim fotkama. Nekad će se kadar "stvoriti sam od sebe", a nekad ću razbacati pola stana dok ne namjestim sve točno onako kako sam zamislila - kaže, dodajući kako je nekad voljela formu snimanja "flatlaya", ali je s vremenom zavoljela uhvatiti kadar baš iz perspektive iz koje ga i vidi kad zastane. Voli i portretni mode na mobitelu, koji zamuti pozadinu kada slika detalje.

image
Iva Šutić

- Kod fotkanja pazite da su vam svi rubovi poravnati, da ne izgleda kao da će scena "iscuriti" iz fotografije. Kasnije je dovoljno provući fotku kroz Lightroom i dodati još malo svjetline i kontrasta, i ja sam s tim sasvim zadovoljna - savjetuje.

Što se tiče interijera, kaže da teži nekoj vlastitoj verziji minimalizma, voli bjelinu i urednost, kad je sve na svom mjestu. To je uz dijete, nastavlja sa smiješkom, često problem, ali nekako je naučila prije odlaska u krevet pospremiti sav kaos, tako da se svako jutro probudi u urednom stanu. Onda joj je, kaže, lakše snimiti neku fotografiju onako usput, bez previše "ušminkavanja" scene.

image
Iva Šutić

- Možda će nekome bjelina djelovati hladno, ali meni je sva toplina baš u toj jednostavnosti, upotpunjenoj s dragim mi detaljima. Često čujem komentare "Ajme, ti stalno moraš čistiti jer je sve bijelo!", ali istina je da se sve mora čistiti, neovisno o boji, samo mi prije "zazvoni" podsjetnik da to i napravim - kaže.

image
Iva Šutić

Kad se s obitelji uselila u stan, opremili su ga s tek nekoliko najpotrebnijih stvari, a zatim su uređivali jednu po jednu prostoriju. Najdulje je, prisjeća se, čekala dugo sanjanu bijelu kuhinju, no iako joj je ona vizualno pravi odmor za oči, najdraža prostorija u stanu ipak joj je soba njezina sina, površine svega pet kvadrata. U njoj stalno nešto dodaje i oduzima, prati Lenona i njegove potrebe kako odrasta, tako da joj konstantno predstavlja neki novi projekt koji ju uveseljava.

image
Iva Šutić

- Uz vizualni dojam koji mi mora biti "moj", volim da je sve funkcionalno i organizirano iznutra, kad otvoriš ormar da te iz njega ne poklopi hrpa nepotrebnih stvari, nego da je sve sortirano po smislu i organizacijskim kutijama. Možda sam u posljednje vrijeme kupila malo više vaza nego što prosječnoj osobi treba, ali svatko ima neku svoju slabu točku. Ako ništa drugo, posluže za dobre fotke, kad već ne kupujem previše drugih "nepotrebnih" stvari samo zato što bi možda bile dobre na fotkama - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 11:44