Više je više

Atraktivne fotografije životnog prostora pobjednice showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!"

@filipaasorko

 Flipa Sorko 
Životni i umjetnički prostor Filipe Sorko atraktivan je sam po sebi, pa joj nije teško u tri minute dobiti dobar kadar

No, ponekad ju uhvati kreativna energija pa slaganje scenografije potraje i po dva sata.

image
Flipa Sorko

Filipu Sorko ne treba puno predstavljati: ona je dizajnerica, stilistica, keramičarka, kuharica, organizatorica evenata... Iza nje je pobjednička sezona u kulinarskom showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!", odličan projekt tajnih večera "Secret Dinner Party", poznati brend keramičkih šalica ChiaCups i uspješan Instagram profil @filipaasorko s više od 54.000 pratitelja!

image
Flipa Sorko

- Profil sam počela voditi u ljeto 2014., a dijeli se na dva dijela. Jedan dio su moji storyji, na koje svakodnevno stavljam trenutke iz svojeg života, sve nešto što usput snimim, a lijepo mi je ili korisno podijeliti sa svojim pratiteljima. Oni su raznoliki, od preporuka za lijepe lokacije, putovanja, dobre restorane ili nove kafiće do malo mode, interijera, 'behind the scene' mojega posla... Drugi je dio moj feed, koji mi u zadnje vrijeme pretežno služi kao katalog za naše šalice Chia. Uživam slažući lijepe fotografije s tim šalicama koristeći interijer naše kućice i ateljea, a broj lajkova i pregleda mi govori da i ostali najviše uživaju upravo u takvim fotografijama - pojašnjava Filipa.

image
Flipa Sorko

Za dobru fotografiju bitna je vertikalna kompozicija

image
Flipa Sorko

Na njezinim fotografijama u posljednje vrijeme prevladavaju smeđi i prirodni tonovi i materijali, kao što su drvo, ratan, lan, keramika, zelenilo... Sve što se i svakodnevno može vidjeti u njezinu interijeru. Od dekoracija često koristi retro i vintage primjerke, a puno toga je naslijedila od mame i bake.

image
Flipa Sorko

Za nju je prilikom snimanja najbitnije imati dobro i prirodno svjetlo, ali i dobro složenu kompoziciju.

- Rasvjeta uvijek treba biti prirodna i samo prirodna, to je pravilo broj jedan. Kad fotkam za Instagram, prvo pogasim sva moguća rasvjetna tijela u prostoru, maknem sve zavjese i rolete te, ako je potrebno, otvorim vrata kako bi što više svjetla ušlo u prostor, ali pritom ne uključujem luster ili lampu. Kako bih postigla toplinu prostora i povećala žućkaste nijanse, ako vani nema prirodnog sunca, koristim programe za uređivanje, poput aplikacije Lightroom, gdje u postavkama povećam svjetlinu, temperaturu, eventualno povećam ili smanjim određenu boju... Kakva je to Instagram fotografija ako nije barem malo uređena i provučena kroz neki filter - komentira u šali i smije se.

image
Flipa Sorko
image
Flipa Sorko

Njezin bi stil, dodaje, uvijek bio "više je više", tako da scenografiju upotpunjuje detaljima kako bi dobila "dubinu", odnosno da je nešto u prvom planu, a ostalo u pozadini fotografije. Najdraže perspektive su joj klasična uspravna i tzv. flatlay ili ptičja, s više različitih tekstura i puno elemenata.

image
Flipa Sorko

Fotografija za njezin feed ponekad nastane doslovno u tri minute, kad ju "okine" u prolazu, ako joj se usput sviđa neki kutak i ako je u tom trenutku dobro svjetlo, a ponekad je ulovi kreativna inspiracija pa se počne igrati slaganjem i preslagivanjem scena. To zna potrajati i po dva sata, jer premješta vaze, bere cvijeće, vadi knjige... A priznaje da joj je najmanje drag dio tog kreativnog procesa pospremanje svega toga na svoje mjesto.

image
Flipa Sorko

- Kad fotkam neku širu fotku svojeg interijera, pazim na nered u kadru, kao što je neoprano suđe ili odjeća, i eventualno ubacim koju biljčicu ili slično kako bih upotpunila neku prazninu ako postoji. Ništa drugo u interijeru ne mijenjam baš isključivo radi fotografije za Instagram. Također, uvijek pazim da su fotografija i kompozicija vertikalne i ne mogu dovoljno naglasiti koliko je to bitno za dobru Instagram fotku, tu zaboravite na horizontalnu fotku ili video - savjetuje.

image
Flipa Sorko

Na pitanje koristi li stativ ili neka druga pomagala, sa smiješkom kaže da najčešće koristi usluge fotografiranja svojeg dečka, profesionalnog "Insta husbanda", pa ne osjeti nedostatak fotoopreme.

- Bitno je da su svi ti uporabno-dekorativni predmeti lijepi sami po sebi odvojeno, pa će onda zasigurno izgledati odlično i kada se spoje u jednu cjelinu - ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:26