Šalabahter

Arhitektica otkriva genijalni trik kako odabrati sjedeću garnituru: ‘Trebat će vam krep traka‘

Borghese garnitura, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

 Natuzzi
Na njoj i čitamo, gejmamo, održavamo neformalna druženja, izležavamo se, a gotovo je ‘must‘ da funkcionira i kao dodatni ležaj

Sjedeća garnitura jedan je od ključnih komada u našem domu, zbog čega treba biti puno više od mjesta za sjedenje. Na njoj i čitamo, gejmamo, održavamo neformalna druženja, izležavamo se, a gotovo je ‘must‘ da funkcionira i kao dodatni ležaj. Iako su estetski trendovi uvijek zanimljivi za praćenje, stručnjaci upozoravaju da je funkcionalnost jedini trend koji nikada ne izlazi iz mode.

Zbog svega toga, odabir savršene garniture nije uvijek najjednostavniji zadatak pa na umu trebamo imati više faktora. Svakako nam prioritet treba biti odabir garniture koja će odgovarati našim potrebama ili im se može prilagoditi, savjetuje Nina Ninčević, arhitektica, dizajnerica, umjetnica i vlasnica arhitektonskog studija Arhitektura plus.

image
Luka Gerlanc/CROPIX

- Pri odabiru garniture za sjedenje prvenstveno treba razmisliti o svim oblicima korištenja. Garnitura danas ne služi isključivo za sjedenje već može, a često i treba, udovoljiti drugim zahtjevima te o tome treba voditi računa. Dakle, prije svega treba definirati potrebe na koje jedna garnitura kao komad namještaja treba odgovoriti – ukazuje stručnjakinja.

image

Colosseo garnitura, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

Natuzzi

Jedan komad, puno funkcija

Pitamo ju i koji su u posljednje vrijeme najveći trendovi po pitanju garnitura, bilo da se radi o stilovima, materijalima, bojama ili njihovim funkcionalnostima.

- Sve se veća pažnja pridaje modularnosti garnitura pri korištenju, u odnosu na različite položaje tijela, ali i prilagodljivosti pri slaganju elemenata tako da si kupac može koristeći elemente iste serije složiti custom varijantu koja baš njemu odgovara. Estetski smo ušli u neku fazu svijetlog interijera, ugodnih tekstila, mekanih i ženstvenijih formi, što mi je osobno jako drago – kaže Ninčević.

Odličan primjer za to je Natuzzijeva Balance garnitura, koja dolazi upravo u svijetlim tonovima i s ugodnim materijalima. Ima i pomični mehanizam, pa je svaki naslon prilagodljiv, a tu su i lumbalni jastuci za maksimalnu relaksaciju i podršku leđima. Ljubitelji glazbe cijenit će i to što ova garnitura može imati i audio sistem koji se aktivira putem bluetootha.

image

Balance garnitura, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

Natuzzi

Jedan od prvih koraka u odabiru savršene garniture je definiranje budžeta, a bilo bi optimalno odabrati renomiranog proizvođača koji će moći dati podršku ako dođe do reklamacija ili poteškoća u korištenju i montaži, govori. Iduće treba promisliti o parametrima poput materijala i dimenzija, oko kojih često griješimo, premda nam se na prvu čini da je to gotovo nemoguće.

- Kod odabira materijala treba vrlo dobro odvagnuti između funkcije i estetike i pripaziti da trenutni trendovi ne budu naša glavna misao vodilja. Garnitura je komad namještaja koji se ne mijenja svaki dan. Informirajte se o čvrstoći materijala, upojnosti tekućina te načinu održavanja. Primjerice, osoba koja ima mačku kao kućnog ljubimca ne bi si trebala izabrati sofu od boucléa. Uz sve ove predostrožnosti, mislim da ljudi i dalje najveću grešku rade kod najjednostavnije stvari, a to je dimenzija garniture. Svakako prije odlaska u kupovinu preporučujem da izmjerite prostor u koji garnitura treba biti postavljena te ljepljivom krep trakom po podu označite površinu u dimenzijama odabranog namještaja – savjetuje Ninčević.

image

Natuzzi garniture, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

Natuzzi

Stručnjaci su najbolja pomoć

Jednako kao udobnost, važno je da se namještaj uklopi u prostor kojim raspolažemo. Tu je ključni ‘šalabahter‘ upravo spomenuta krep traka. Jednom kad ste ju zalijepili na pod, probajte se kretati kroz prostor, provjeriti udaljenost od ekrana, vizure iz različitih uglova i slično.

- Naravno, pomoć stručnjaka je u ovakvim situacijama isto iznimno korisna. Uz pomoć 2D ili 3D prikaza možete lako doći do zaključka što je najbolje za vas i vaš prostor. Kod nas u uredu se koristi i tehnologija za virtualnu stvarnost gdje osoba može pomoću 3D modela i kartonskih naočala lako dobiti osjećaj stvarnih dimenzija interijera, pa čak se i kretati kroz virtualni prostor. Mogućnosti koje nam danas tehnologija nudi su neizmjerne – govori Ninčević.

image

Colle trosjed, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

Natuzzi

Garnitura je obično jedan od najvećih komada namještaja kojeg imamo u domu, zbog čega lako možemo upasti u dileme oko uređenja prostora koji ju okružuje. Trebamo li oko nje dodavati neke detalje, druge statement komade, ili je pak bolje ne pretjerivati s detaljima i pustiti ju da dođe do izražaja?

- Garnitura će zbog svoje veličine imati popriličan utjecaj na ostatak interijera. Ako želite ostati neutralni i bojite se da će vam dosaditi tekstil jačeg kolorita, s detaljima uvijek možete lako promijeniti i pojačati atmosferu prostorije. Ako ste pak hrabriji i ne bojite se takve situacije, onda neka sjedeća garnitura bude glavna ‘faca‘ u prostoru, a ostalo prilagodite njoj – savjetuje.

image

Garnitura Pablo, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

Natuzzi

Danas po pitanju sjedećeg namještaja imamo mali bezbroj opcija. Možemo se odlučiti za kutnu garnituru, dvosjed, trosjed, fotelju ili kombinaciju ovih elemenata u bilo kojoj varijanti. Puno izbora može nas dovesti do zbunjenosti, a arhitektica kaže da je zbog toga najbolje da osobno isprobamo opcije koje nas privlače i prije kupnje se uvjerimo u njihovu udobnost.

- Ako to nije moguće, danas svi podaci o dimenzijama postoje online pa možete, primjerice, provjeriti odgovaraju li vam dubine i visine modela kojeg želite na nekom drugom sličnom modelu, po mogućnosti od istog proizvođača – kaže arhitektica.

image

Argo sofa, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

Natuzzi

Namještaj 10u1

Garniture koje u potpunosti slijede sve navedene trendove su Natuzzi garniture. Svaki njihov model ima opciju iznimno jednostavnog pretvaranja u ležaj, pri čemu kupac može birati i dimenzije eventualnog ležaja u kojeg se garnitura u samo nekoliko poteza pretvara. Osim toga, kupac može birati želi li svoj model kao dvosjed, trosjed, kutnu garnituru ili u fotelja varijanti, te s kojim materijalima. Odličan primjer za to je model Wave, koji je u 2020. godini osvojio prvo mjesto za dizajn na Archiproducts Design Awardsu, a dostupan je kao trosjed, dvosjed, naslonjač i stolica u dvije veličine.

image

Wave sofa, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

Natuzzi

Njihova linija Volo dolazi sa skrivenim prekidačem koji komade u samo nekoliko sekundi pretvara u poluležeće lounge komade, idealne za aktivnosti poput čitanja. Colosseo pak može doći sa ili bez funkcije na razvlačenje, a komadi iz te linije imaju i otvorene elemente koji su estetski efektni, ali služe i za odlaganje predmeta.

image

Colosseo garnitura, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

Natuzzi

- Modeli koji koriste ovako složene mehanizme modularnosti su komadi namještaja koji daju 10u1 varijanti. Pokrivaju gotovo sve položaje tijela i odgovaraju osobama različitih veličina. Pri tome treba samo voditi računa o maksimalnim širinama koje takve garniture zauzimaju kada se u cijelosti rasklope – kaže arhitektica.

Kako je već i napomenula, garnitura je komad kojeg prilično rijetko mijenjamo; obično je cilj da nam služi godinama, pa čak i više od desetljeća. Zbog toga još jednom naglašava kako je najvažnije obratiti pažnju na kvalitetu proizvoda te se uvjeriti da će nam garnitura poslužiti u baš svakoj prilici.

- Osim što je jako važno voditi računa o kvaliteti svih sastavnih dijelova i mehanizama garniture te održavanju istih, možda je još važnije poznavati svoje i navike obitelji u sadašnjem trenutku, kao i u godinama koje dolaze. Ne želimo valjda investirati u toliki komad namještaja za koji treba izdvojiti nemali budžet pa da baš nije po mjeri naših navika, pogotovo u vrijeme kad ima toliko izbora – zaključuje arhitektica.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2024 18:51