INSPIRIRAJTE SE!

Zidne niše, funkcionalni prostori za svaki kutak doma

 

U svom prostoru imate jednu ili više zidnih niša i niste sigurni kako najbolje iskoristiti dostupan prostor? Bez brige! U nastavku pogledajte izvrsne ideje, primjere i savjete kako na zanimljiv i praktičan način možete nadograditi svoj interijer dodavanjem funkcionalnosti doista svakom njegovom kutku.

Zidne niše uvijek mogu biti prostor u koji ćete ugraditi rješenja za odlaganje stvari, a mogu djelovati i kao efektan detalj dekora ako ih iskoristite na drugačiji način.

Smjestite krevet u nišu

Iskoristite slobodni prostor u zidu i smjestite u njega ležaj po mjeri ili pak okrenite svoj krevet tako da njegovo zaglavlje bude upravo u niši. Dodatni ležaj mogli biste ugraditi ispred stepeništa kako bi svaki kutak vašeg doma bio praktično iskorišten. Dodajte rasvjetu kako bi prostor bio ugodniji za boravak i spremni ste za opuštanje.

Dodajte ogledalo

Izradite ogledalo koje savršeno pristaje prostoru niše i postavite staklene i metalne police koje će se jednostavno stopiti s reflektirajućom pozadinom i stvoriti iluziju većeg prostora.

Organizirajte svoj ured

Zidne niše odlično su mjesto u koje možete postaviti svoj kućni ured s malim stolom i plitkim policama. Pravilno rasporedite police na zidu i na njima stilizirajte odabrane predmete.

Stvorite kutak za čitanje

Iskoristite slobodni prostor za postavljanje ormarića s knjigama, svjetiljke i sličnih potrepština te smjestite krajem svoju najdražu fotelju za uživanje.

Dodajte žarku boju u prostor

Ako želite da vaša niša bude upečatljiva, prekrijte njen zid zanimljivim tapetama s uzorkom, dodajte elemente koji su u boji koja odskače od ostalih nijansi u prostoru te istaknite tako svoj prostor.

Uključite rasvjetu

Nije boja jedini način na koji možete istaknuti prostor niše. Postavite zanimljiva rasvjetna tijela na zid ili ih objesite sa stropa te osvijetlite prostor jednom kada padne mrak te ga time dodatno uljepšajte.

Upotrijebite nišu za kuhinjsko spremište

Dodajte u svoju nišu u kuhinji stakleni ormarić i police te pospremite na njih svoje lijepo posuđe koje ćete tako ujedno i izložiti.

Ugradite police

Umjesto ugradnje ormara koji će zauzeti cijelu nišu, postavite lebdeće police koje možete rasporediti tako da stvaraju zanimljiv uzorak, a na njih potom pospremite svoju kućnu knjižnicu, izložite najdraže fotografije i ukrasne predmete. Ostavite li nišu otvorenom vaš će se prostor doimati većim dok bi ormar ipak zatvorio prostoriju.

Dodajte zanimljivu teksturu

Upotrijebite pločice, drvene daske ili panele na zidu niše kako biste unijeli u prostor teksturu i tako ga učinili privlačnijim.

Organizirajte praonicu

Imate li u svom domu nišu većih dimenzija postavite u nju kućanske aparate i zatvorite ju kliznim vratima te ju pretvorite u praonicu ili jednostavnu smočnicu.

Pretvorite nišu u malu knjižnicu

Volite li čitati i uvijek dođete doma s novom knjigom, sigurno vam uvijek nedostaje prostora kako biste ih izložili. Izradite police po mjeri vaše niše i na njih uredno posložite svoju kućnu knjižnicu.

Stvorite spremište za ručnike

Ručnici su nezgrapni i zauzimaju puno prostora, a postavite li u svoju kupaonsku nišu police riješit ćete problem za čas.

Pospremite u nišu drvo za kamin

Kamin je predivan detalj uređenja i omogućuje nam da stvorimo divnu, toplu atmosferu u domu, no pritom je negdje potrebno skladištiti drva koja ćemo potpaljivati cijelu zimu! Upotrijebite nišu kako biste uredno posložili cjepanice i time svoju nišu pretvorili u rustikalni kutak koji izgleda doista posebno.

Izvor: Decoholic

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 06:06