SRCE DOMA

Želite da vaša kuhinja bude centar zbivanja u domu? Evo što trebate napraviti

 Mariell Lindhansen
Kuhinja se mora transformirati i podnijeti sve aspekte života. Dizajnerica interijera opisuje kako je učiniti društvenim prostorom

Poznata dizajnerica Kerri Lipsitz za House and Garden otkriva svoje tajne kako od kuhinje napraviti centralno mjesto u domu, prostor u kojem ćete uživati boraviti i dio u kojem će rado skupljati i svi vaši gosti. „Slično kao i filozofija ulaganja u bezvremenski ormar ili odijelo po mjeri, u uređenju doma važno je ne slijediti slijepo trendove, već ulažite u cijenjene komade i trajne završne obrade koji traju cijeli život. Kuhinje se tako često povezuju s drugim dnevnim prostorima doma i važno je da je kuhinja jednako uređena kao i ostatak doma. Umjetnost na zidovima ili oslonjena na police zajedno s prekrasnom mekom rasvjetom za večer je idealan ambijent i za kuhinje.” objašnjava dizajnerica na samom početku.

Kuhinje su prostori s velikim prometom i višestrukom upotrebom – kao srce doma, one su mjesto gdje se okupljamo da kuhamo, zabavljamo i istinski živimo; moraju savršeno funkcionirati i uvijek bi trebale imati dobar protok. „Ja sam pod jakim utjecajem gruzijskog razdoblja, gdje je lijepa stolarija s elegantnim detaljima spojena s prekrasnom jednostavnošću – objašnjava Kerri i dodaje - „Gravitiram korištenju prirodnih materijala kao što su drvo, kamen i nelakirani mesing – materijali koji s godinama postaju sve bolji i svakodnevnom upotrebom se razvijaju. Volim da kuhinjska blagovaonica izgleda kao kustos lijepog namještaja. To često znači kombiniranje različitih završnih obrada i stilova stolarije i samostojećih komada unutar prostora.”

Kada je u pitanju raspored kuhinje i blagovaonice potrebno je uzeti u obzir mnoge aspekte. Prostor i arhitektura često diktiraju što je moguće, želite upotrijebiti zidove kako biste povećali količinu raspoloživih kuhinjskih ormarića i pohrane, a da pritom stvarate zone za kuhinjski stol i eventualno otok ili radni stol. Važno je u ovoj fazi razmotriti kako kuhinja treba funkcionirati kada kuhate, ali da se ujedno možete tada dobro zabavljati. Čak i ako ne kuhate često, razmislite kako ćete iskoristiti prostor za doručak i piće s prijateljima. To može značiti da vam je ormar za doručak u kojem se nalaze toster, aparat za kavu i sve vaše omiljene potrepštine za doručak na jednom mjestu prioritet u odnosu na štednjak velikog raspona. Ako ima mjesta za otok neka to uvijek bude čista površina, izbjegavaju postavljanje ploče za kuhanje ili sudopera na tom djelu. Dajete dovoljno prostora za pripremu hrane, što je posebno lijepo za zabavu. Prijatelji i obitelj mogu se okupiti dok pripremate hranu, možete lako razgovarati sa svima dok oni imaju piće i grickalice.

Što se tiče kuhinjskih ormarića, dizajnerica preferira mješavinu niskih i punih ormarića ili komoda. Izbjegava zidne kuhinjske ormare u korist polica. Ovaj odabir održava prostor otvorenijim i omogućuje dodavanje više dekorativnih elemenata. Važno je ostaviti prostora za disanje, često se radi o onome što ne radite, koliko i o onome što radite u tom dijelu.

Površine kuhinje i blagovaonice treba pažljivo odabrati za odgovarajuću namjenu. Mramor je prekrasan materijal i djeluje iznimno dobro, no može biti porozan. Ako koristite mramornu radnu ploču u kuhinji, uvijek idite na brušenu završnu obradu, za razliku od polirane, više oprašta. Međutim, postoji široka lepeza prirodnog kamena koji je dostupan kao jednako lijepa alternativa za kuhinjske radne ploče, kvarc, brazilski sivi i bijeli kamen ima malo veće žile od mramora i znatno je manje porozan, a granit je praktički otporan na metke. Mnogi ljudi pomisle na zloglasni poliran crni granit u stilu 90-ih kada spomenete ovaj materijal, no postoje mnoge opcije koje izgledaju prekrasno, dajući kamenu brušeni, blagi prirodni izgled. „ Ja volim drvo i za radne ploče i za stolove, hrast je uvijek klasičan. Treba biti oprezan s korištenjem drvene radne ploče oko sudopera zbog viška vode, no miješanje različitih materijala stvara lijep kontrast u kuhinjskom prostoru.” - kaže.

Ulaganje u drveni kuhinjski stol je uvijek preporučljivo, iz jednostavnog razloga što s godinama postaje samo bolji. Na kraju krajeva, tu se okupljate, neka se vide znakovi dobro provedenog vremena.

Barska kolica ili ormar dobro dođu u svakoj kuhinji. Ovo je način da rasporedite sva vaša pića i čaše u jednom prostoru, ali i lijep, primamljiv neformalni prostor za domaćina da napravi piće za svoje goste i za goste da se mogu opušteno poslužiti. „ Za kraj, ne zaboravite na glazbu! Razmislite unaprijed gdje biste mogli staviti zvučnik ili radio kada planirate raspored kuhinje i provjerite je li utikač na pravom mjestu. Ključni sastojak u stvaranju uistinu prekrasne kuhinje dobra atmosfera” – zaključuje Kerri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:58