IMA SAMO 10 KVADRATA

Zavirite u vjerojatno najuži stan na svijetu. Širok je koliko i obična ulazna vrata

 /SHUTTERSTOCK

S porastom stanarina u najvećim metro područjima na svijetu, mnogi su ljudi počeli tražiti alternative. Za neke to znači hrliti u manje, pristupačnije gradove. Za druge, sve je u manjoj kvadraturi. Japanu, domu Tokiju, najvećem gradu na svijetu, život u malenim prostorima nije stran. Ali koliko sitan može biti? Viralni video nudi uvid u najuži dom u Japanu, pokazujući kreativne razmjere uštede prostora u zemlji izlazećeg sunca, prenosi Apartment Therapy.

Snimka koju je podijelio korisnik TikToka @pixelpaws11 prikazuje nešto što izgleda kao malena kuća, ali to su zapravo dva stana jedan iznad drugoga. Ova mala prebivališta smještena su između užurbane ulice i manje ceste, čija je širina tek neznatno veća od običnih vrata. Domaćin ulazi u donju jedinicu kroz klizna vrata, komentirajući: "Raspored je prilično neobičan."

No, usprkos maloj površini, stan ne oskudijeva osnovnim sadržajima. Opremljena je čajnom kuhinjom i kupaonicom, a dizajnom je predviđen čak i prostor za perilicu rublja i za vješanje rublja. Iako u videu ne izgleda skučeno, ima samo 10 četvornih metara, a TikTokerica nije mogla ni ispružiti ruke na najužem mjestu.

Kako bi maksimalno iskoristili ovaj sićušni stan, dizajneri su također iskoristili mali prostor ispod stepenica koji povezuje gornji kat s ulicom. Ovdje su stavili kantu za smeće i objesili klima uređaj uz vrata tako da glomazni dio stoji vani. Unatoč tome koliko je stan mali, također ima prozore s obje strane, tako da prirodno svjetlo nije problem.

Iako se davanje ove vrste mogućnosti stanovanja svodi na osobni izbor, jedno je sigurno—prilagodba malih prostora odlična je vježba za kreativnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:25