Prije i poslije

Vrhunski makeover kupaonice od 10 kvadrata u zagrebačkom stanu uz zahvalan budžet

 Marko Mihaljević
Iako su vlasnici prije nekoliko godina spojili toalet i kupaonicu s vremenom je i on počeo "žudjeti" za preuređenjem

Za pomoć su se obratili arhitektici Martini Miličević Pojatini.

Za kupaonicu kažu da je jedna od najvažnijih prostorija u domu. U njoj počinje i završava svaki dan. Stoga je posve logično da taj intiman prostor bude funkcionalan, maksimalno iskorišten i koristan. Međutim, kupaonica više nije prostor posvećen isključivo svakodnevnoj higijenskoj funkciji; on mora biti i ugodan, opuštajući te estetski vizualno usklađen s ostatkom doma.

image

Kupaonica prije

Marko Mihaljević

Ovaj projekt potvrđuje da je kupaonski prostor odavno prestao biti isključivo namijenjen osobnoj higijeni te je evoluirao u funkcionalne i vizualno privlačne oaze mira

Iako je jedna obitelj u svom zagrebačkom stanu prije nekoliko godina spajanjem postojeće kupaonice i toaleta dobila relativno veliku površinu nove kupaonice od 10 kvadrata, bila je svjesna da njezino uređenje ipak ne odgovara u potpunosti njihovim potrebama. Stoga se obratila arhitektici Martini Miličević Pojatina, vlasnici arhitektonskog studija MAP2STUDIO, za novi makeover uz zahvalan budžet.

image
Marko Mihaljević

- Iako je investitor imao, za nas, neobičan zadatak, da preuređujemo samo kupaonicu, zahtjevi su upućivali da se radi o zanimljivom projektu - priznaje arhitektica Martina Miličević Pojatina, dodajući kako površina kupaonice, iako većih dimenzija, nije bila najbolje iskorištena. Izgledom je trebala “update”, kako obloge tako i opreme.

- Vlasnici su željeli da im njihova kupaonica bude mjesto opuštanja, zato je jedan od glavnih zahtjeva bio smjestiti i kadu i tuš. Također je bilo potrebno osigurati prostor za perilicu i sušilicu rublja, a da se pritom ne naruši cjelokupan izgled kupaonice - kaže Martina Miličević Pojatina.

image
Marko Mihaljević

Pod kupaonice, kao i većina zidova, obloženi su mikrocementom u svijetlosivoj boji, dok je naglasak dobiven postavljanjem keramike većeg formata u crnoj boji u prostor walk-in tuša te na zid iza ogledala, kao i postavljanjem vodootporne tapete apstraktnog motiva na zid iznad kade. Kontrast sivoj i crnoj dao je namještaj izveden od hrastovog masiva bajcanog i lakiranog u crvenkastosmeđu boju. Sav namještaj izveden je po mjeri i detaljno izrađenim nacrtima.

image
Marko Mihaljević

Osim tuša i kade, što je bila jedna od želja vlasnika, bilo je potrebno smjestiti perilicu i sušilicu rublja, koje su skrivene u elementu s vratima koja imaju horizontalne otvore kako bi se uređaji mogli ventilirati

- Samostojeće police s ugrađenom LED rasvjetom su od hrastovog masiva kao i ladičar, čija je završna gornja ploča izvedena od kamena. Ostali namještaj je od mediapana lakiranog u crnu mat boju - kaže arhitektica i dodaje kako su vrata koja skrivaju perilicu i sušilicu morala ujedno biti dekorativna i funkcionalna, stoga su izvedena s horizontalnim otvorima kako bi se uređaji mogli ventilirati, a istovremeno puni paneli skrivaju uređaje. U gornju punu plohu ugrađen je crni ventilator za ventilaciju cijele kupaonice.

image
Marko Mihaljević

Dio kupaonice s kadom odvojen je elementom namještaja u crnoj boji koji skriva cijevi od grijanja, i u njemu su smještene košare za prljavo rublje.

Iako je projekt obuhvatio tek jedan segment stana, arhitektica napominje kako nije bio ništa manje zahtjevan od bilo kojeg drugog, većeg projekta jer se, kao i uvijek, moralo paziti na svaki detalj, što u tako malom prostoru i nije baš najjednostavnije.

image
Marko Mihaljević

Kontrast sivo-crnim nijansama su vodootporna tapeta apstraktnog motiva i hrastov namještaj

- Najteže je bilo poravnati zidove same kupaonice kako se nepravilnosti ne bi vidjele nakon nanošenja završnog sloja mikrocementa. Potom je bilo zahtjevno u takav prostor montirati sav namještaj po mjeri koji je morao odgovarati u milimetar. Sve u svemu, bilo je izazovno raditi ovaj projekt, ali kad uđete u taj prostor, svaki vas pogled iz nekog kuta oduševi i daje potpuni novi doživljaj. Uz ovakve investitore kakvi su bili vlasnici, opet bi se s veseljem primili takvog zadatka - zaključuje.

TROŠKOVNIK

  • RADOVI: oko 4500 kn/m2
  • MICROCEMENT: oko 600 kn/m2 (za 30-ak m2 poda i zida)
  • KERAMIKA: oko 4000 kn
  • KADA: 2000 kn
  • UMIVAONIK: 1700 kn
  • WC: 1800 kn
  • MJEŠALICA ZA UMIVAONIK: 1700 kn
  • TAPETA: 840 kn/m2
  • RASVJETA: oko 6000 kn

*Cijene su okvirne i iz vremena kad je rađena kupaonica. Završena je u drugom mjesecu 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 08:29