Ovo nismo očekivali

Viva Magenta! Što nam Pantoneova boja godine govori o 2023... Ne prolazi neprimjetno

 PANTONE INSTITUT/
Institut za boje Pantone, kao i svake godine, predstavlja boju koja će obilježiti 2023. (ovu nijansu nismo očekivali!)

Institut za boje Pantone boju naziva osnažujućom nijansom koja pokreće inovacije.

Postoji između plave i crvene, tople i hladne, nalazi se u svom vlastitom spektru. Stara je 150 godina, ali je još uvijek okrenuta budućnosti, istovremeno je digitalana i iskonska. Ona je – da citiramo njezine tvorce – “hrabra, neustrašiva i pulsirajuća” - Viva Magenta, Pantoneova boja 2023.

image
PANTONE INSTITUT/

Ako nikada niste čuli za ovu boju, to je sasvim namjerno. Gotovo 25 godina tvrtka za usklađivanje boja (Pantone) zadužila se za odabir nijanse koja – prema njezinoj opsežnoj međudisciplinarnoj analizi istaknutih nijansi unutar umjetnosti, mode, dizajna i šire – ne samo da bilježi duh vremena, već daje ton godini koja dolazi.

Nakon prigušene večernje plave 2020. godine, dva pobjednika 2021. šljunčano sive i žute koja upozorava na opasnost, te ovogodišnje svijetle zelenkaste boje, Pantone se za 2023. odlučio za ovu "odvažnu" nijansu crvene.

image
PANTONE INSTITUT/

U popularnoj kulturi, nijanse magenta su posvuda, od prepoznatljive smokey-eye šminke u boji bobičastog voća Marvelove heroine Charlize Theron Clea, do aristokratsko-western odijevanja Emily Blunt u boji šljive u The English.

Viva Magenta čini se kao dobar i prikladan izbor za razdoblje kada je sve jako sivo, mračno i mutno, a mnogi su izgubili nadu. To je boja otpornosti ljudskog duha.

Usprkos svom neprirodnom, čak i digitalnom izgledu, magenta podsjeća na glinu, pećinske slike, čak i na boje galaksije; vjerovalo se da je najraniji biljni svijet na Zemlji, prethodeći klorofilu, bio slične ljubičaste nijanse. To je ta boja koja na neki način šušti na mrežnici, koja vibrira - ne možete je točno odrediti.

image
PANTONE INSTITUT/

Magenta je doista "izmišljena" boja koju je napravio čovjek, a pojavila se sredinom 19. stoljeća nakon slučajnog izuma mauveine, također poznate kao anilinska ljubičasta i Perkinova ljubičasta, jedna od prvih sintetičkih boja, a veliki komercijalni uspjeh nadahnuo je druge u Europi da istraže dalje.

Godine 1859., nakon istodobnih otkrića kemičara u Francuskoj i južnom Londonu, crvenkasto-ljubičasta boja počela se proizvoditi s obje strane kanala kao "fuksin" ili "rozein".

Sljedeće je godine preimenovana zbog bitke koju su vodile Francuska i Sardinija protiv Austrije u gradu Magenta u Lombardiji – ne zbog krvavih uniformi vojnika, kako se često misli, već u znak solidarnosti s Italijom, koja se borila za svoju neovisnost.

Baš kao što većina Zapada danas podržava Ukrajinu u njezinoj bitci, u 19. stoljeću većina je podržavala talijanski rat za neovisnost... Trenutak iz kojeg se pojavila magenta bio je na neki način sličan našem.

image
PANTONE INSTITUT/

Ali njezino uskrsnuće može biti šok za sustav u modernom svijetu 50 nijansi sive. Nakon sunčanih mediteranskih nijansi 90-ih, prevladavajući trend uređenja interijera posljednjih 15 godina je boja između bež i sive "greige".

Ikea, Apple i drugi također su izvezli i proširili svoju jednobojnu, minimalističku estetiku globalno. Čak su i filmovi i televizija sve više nezasićeni, zbog čega neki sugeriraju – kao u viralnom TikToku iz kolovoza – da “boja nestaje iz svijeta”.

Magenta, koja se nalazi na granici između crvene i plave, nije samo apolitična; ona je ujedinjujuća. Djelomično ultraljubičasta, djelomično infracrvena, ona "ne postoji u spektru... ali nekako sažima cijeli niz boja koje možemo vidjeti - i također neke koje ne možemo.

image
PANTONE INSTITUT/

Viva Magenta dobro je istražena nijansa koja u prostoriju unosi eleganciju, sofisticiranost i toplinu. Ovaj nekonvencionalan ton crvene može potaknuti dizajn na stvaranje pozitivnije budućnosti.

Pantoneova boja godine, Viva Magenta 18-1750, vibrira poletom i snagom. To je nijansa ukorijenjena u prirodi koja potječe iz obitelji crvenih i izražava novu snagu. Viva Magenta je hrabra i neustrašiva, te pulsirajuća boja koja promiče radosno i optimistično raspoloženje, ispisujući novu priču.

image
PANTONE INSTITUT/

Kako koristiti novu Pantone boju

Hrabra, duhovita i pomalo buntovna, Viva Magenta ne prolazi nezapaženo. Unosimo ju bez odlaganja u total look ili malim detaljima, u kuhinji, dnevnom boravku ili WC-u. Kako bi se poboljšala nijansa, kombinira se s drugim Pantone nijansama, kao što su Pale Khaki, Agate Grey ili Pale Dogwood, vrlo blijedo ružičasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 12:44