PČELINJE CIGLE

Višenamjenske cigle sa sitnim rupama pružaju idealno skorvište i zaklon za pčele

 Green&Blue
Pčelinje cigle iste su veličine kao obične cigle, ali integriraju niz uskih otvora poput onih u kojima se obično gnijezde pčele

Dizajn studio sa sjedištem u Cornwallu Green&Blue predstavlja svoju najnoviju inovaciju - arhitektonsku ciglu s više rupa koja nudi mini kućice za pčele. Nazvana "pčelinja cigla", kreacija sadrži otvore različitih veličina, stvarajući ugodno mjesto za gniježđenje ovih korisnih insekata, dajući neobičan, ali ugodan stil bilo kojem vanjskom zidu ili vrtu.

image
Green&Blue

Čini se da su ove višenamjenske cigle odobrene od strane gradova Brighton i Hove, gdje nedavni zakon o planiranju zahtijeva da sve nove zgrade iznad pet metara uključuju pčelinje cigle, kao i kutije za gniježđenje za ptice. I premda su mnoge multifunkcionalne cigle već ugrađene u razne razvoje, čini se da je uključivanje pčelinjih cigla još uvijek relativno nova ideja.

image
Green&Blue
image
Green&Blue

KORIŠTENJE CIGLI ZA SPAŠAVANJE PČELA

Pčelinje cigle iz Green&Blue iste su veličine kao obične cigle, ali integriraju niz uskih otvora poput onih u kojima se obično gnijezde pčele. Izrađena od regeneriranog betona, cigla je straga čvrsta i ima oblikovane šupljine različitih veličina u koje pčele mogu polagati jaja, zatvarajući ulaz blatom ili vegetacijom. Cigla pruža elegantno mjesto za gniježđenje za pčele koje se ne obitavaju u rojevima, i čini pravi dizajnerski pomak u bilo kojem vrtu ili zgradi.

Glavni cilj ovih cigli je pomoći u spašavanju pčela, čija populacija opada zbog bolesti, gubitka staništa i klimatskih promjena. Pčele oprašuju oko 1/3 hrane koju jedemo i vitalni su dio našeg ekosustava.

image
Green&Blue
image
Green&Blue
image
Green&Blue

VIŠE PROSTORA ZA PRIRODU

Ako želite napraviti više prostora za prirodu u svom okruženju, onda je pčelinja cigla odgovor. A budući da su ove pčele bezopasne i neće vas ubosti osim ako s njima grubo rukujete, možete sigurno integrirati pčelinje cigle u svoj dom ili vrt, bez brige za svoje kućne ljubimce i djecu. Pčelinja cigla se zaista može koristiti u svakom urbanom prostoru i mjestu gdje možda nema alternativnih mjesta za gniježđenje, bilo ugrađena u zid ili jednostavno samostojeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 11:29