Ukras za pamćenje

Dekoracija koja će rastopiti srca svih kumova, baka i djedova na svijetu

 Berislava Picek/CROPIX
Doznajte kako umijesiti slano tijesto, utisnuti ručicu ili nožicu svojeg mališana

Zagrebačka obitelj Cvetko svake se godine silno raduju Božiću. Mama Jelena, inače urednica u magazinu koji upravo čitate, i tata Krešo slažu se kako je ovaj Božić posebniji od svih dosad pa su odlučili napraviti dekoracije koje će ih još dugo podsjećati na njega.

- Na izradu ovih dekoracija odlučila sam se iz više razloga: da se malo kreativno izrazim, da ovjekovječim Petrinin prvi Božić i da originalnim ukrasom razveselim najbliže - u ovom slučaju bake i djedove koji su "zaljubljeni" u unuku. Može li slađe od toga? - smije se Jelena i dodaje kako joj "craftanje" nije strano.

- Budući da sam s nećacima već izrađivala jestive i nejestive dekoracije s kalupima prigodnih motiva, izraditi ukrase od slanog tijesta činilo mi se vrlo zgodnim i jednostavnim. Dodatna je prednost ta što izrada nije skupa i komplicirana, a cijeli je proces vrlo zabavan. Vjerujem da bi bilo još zabavnije da je Petrina starija i da svjesno sudjeluje u cijelom procesu, no to ne znači da za godinu, dvije nećemo ponovno nešto izrađivati - kaže i ističe kako oduvijek voli crtati, oslikavati, ručno izrađivati ukrase...

image
Berislava Picek/CROPIX

- Što se tiče božićnih ukrasa, gotovo svake godine izrađujem adventski vijenac, a često postavljam i lampice na prozor. Lani sam, dok sam bila na čuvanju trudnoće, s Krešom izradila adventski vijenac i vijenac za ulazna vrata. Točnije, baka Vera bila je zadužena za grane i grančice koje je donijela iz Zagorja, Krešo je otkinuo nekoliko borovih grana tu u kvartu, a ja sam u kutijama pronašla stare neiskorištene ukrase. Zatim je Krešo prema mojim uputama i željama izrađivao vijenac. Moram ga pohvaliti da je više-manje strpljivo malom pilom rezao i vijcima pričvršćivao grane, lijepio ukrase, bojao... Što je najbolje, vijenac koristimo i ove blagdane, a trajat će nam još nekoliko godina. Sada smo kupili nove svjećice za vijenac, borovim granama obnovili vijenac za ulazna vrata i opet postavili lampice na prozor. Na blagovaonski smo stol stavili prigodni stolnjak te prozirnu vazu ispunili kuglicama i borovim grančicama koje smo okitili ukrasima izrađenima za bake i djedove.

Kad smo se upustili u raspravu oko jele, Jelena priznaje da često bira one s "manom".

- Za mene jela ne mora biti velika, raskošna te savršeno jednakih grana. Nekako mi je draže pronaći manju jelu s "manom". Tradicionalno ću je okititi za Badnjak, najvjerojatnije naslijeđenim crvenim ili srebrnim kuglicama. Ali svake godine kupim nekoliko novih ukrasa. Ove će godine i Petrina dobiti svoju prvu kuglicu. Točnije, prve dvije kuglice: jednu kupovnu, a drugu ručno izrađenu s njezinim otiskom. Već je, kao i svako malo dijete, pokazala interes za visećim ukrasima na borovim granama, povlači ih, pokušava staviti u usta... Srećom, još je premala da sruši cijelu jelu. Bar se nadamo da će biti tako - kroz smijeh zaključuje Jelena.

image
Berislava Picek/CROPIX

POTREBAN MATERIJAL: glatko brašno, sitna sol, voda, mala zdjela i veća zdjela u kojoj će se zamijesiti tijesto, valjak, papir za pečenje, ukrasna trakica, tempere, glitter ljepilo i kist (po potrebi bezbojni lak i tuš)

image
Berislava Picek/CROPIX

1. Tijesto zamijesite od dvije šalice brašna, šalice soli i oko tri četvrtine šalice vode. Nama je omjer sastojaka bio dovoljan za količinu tijesta od kojeg se mogu izraditi tri otiska. Po potrebi možete smanjiti ili povećati količinu brašna, soli i vode. Prvo pomiješajte suhe sastojke, a vodu dodajte postupno, malo po malo. Možda će vam biti dovoljno pola šalice vode.

image
Berislava Picek/CROPIX

2. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je pregnjecavo, dodajte još brašna, a ako je pretvrdo, dodajte još vode. Tijesto treba biti malo ljepljivo, nikako ne previše.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. Tijesto stavite između dva papira za pečenje. S obzirom na to da je malo ljepljivo, na ovaj ga je način lakše razvaljati. Razvaljajte na debljinu do 1 cm, ne preporučuje se deblje tijesto jer će se mnogo dulje sušiti u pećnici, a bit će i teži ukras za objesiti na jelu.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

4. Nakon što ste razvaljali tijesto, neka vaši mališani ostave otisak ruke ili noge. Ako imate živahno dijete koje znatiželjno istražuje i gnječi tijesto, kao što je Petrina, ljepši će vam otisci ispasti dok beba spava.

image
Berislava Picek/CROPIX

5. Vrijeme je za oblik. Želite li okrugli ukras, manjom zdjelicom ili rubom veće čaše pritisnite tijesto, tako da vam otisak ruke ili stopala ostane u sredini. Potom nožem izrežite te pažljivo izvadite ukras, a zatim vrhom kista izradite rupicu kroz koju ćete provući ukrasnu vrpcu. Ukras može biti u obliku srca, zvijezde...

image
Berislava Picek/CROPIX

6. Izrezani ukras sušite u pećnici na 90 do 100 °C. Nakon dva do tri sata okrenite ukras kako bi se i poleđina dobro posušila. Ako je ukras i dalje malo ljepljiv, potrebno je produljiti vrijeme sušenja. Ukras se može sušiti i na sobnoj temperaturi, ali će mu biti potrebno puno dulje.

image
Berislava Picek/CROPIX

7. Za ljubitelje prirodnog, ukras može ostati u "natur" varijanti, no mi smo se odlučili za zeleno-srebrnu kombinaciju. Kako bi šljokice na okićenoj jeli došle do izražaja, otisak smo prvo obojili sivom temperom. Nakon toga smo na otisak u dva sloja istisnuli glitter ljepilo. Vanjski dio ukrasa obojili smo zelenom. Nakon što se boje osuše, na ukras možete nanijeti bezbojni lak kako bi se što dulje očuvale. Isto tako, tušem se može napisati ime djeteta i godina.

image
Berislava Picek/CROPIX

8. Kroz rupicu provucite trakicu i ukras objesite na granu. Ako je riječ o daru, lijepo ga zapakirajte i veselite se reakcijama baka i djedova.

image
Berislava Picek/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 07:16