Upoznajte Venu Macha, vizažista, frizera i samoukog dizajnera

Namještaj drukčijeg dizajna koji ćete koristiti s guštom

Bilo je to 1990. godine. Vizažist i frizer Veno Mach pao je s visine od čak devet metara i zadobio ozbiljne ozljede ruke. Nakon brojnih operacija liječnici su mu objasnili da će rehabilitacija biti dugotrajna i zahtijevat će puno vježbe da bi se njegova ruka koliko-toliko oporavila. Uzeo je komad drveta, krenuo oblikovati i tako je sve krenulo…

Uzeo drvo i brusio

– Rehabilitacija znači korištenje ruke, a stiskanje loptice bilo je pomalo dosadno. Uzeo sam komad drva i počeo brusiti. Malo pomalo napravio sam svoj prvi komad namještaja. To je stol koji se i danas nalazi u mom studiju – prepričava Veno početke svog kreativnog rada. Iako je to bio prvi konkretan komad namještaja još kao osnovnoškolac volio je modelirati i kreativno se izražavati. – Vizažist sam već 40 godina tako da je izrada drvenog namještaja zapravo hobi.

Ipak, moji radovi su se svidjeli publici pa bi uskoro hobi mogao postati i pravi posao, ali o tome ću pričati kad bude vrijeme za to – kaže simpatični vizažist, dizajner i kreativac. Dosad je napravio stolce, krevet, pult pa još jedan stol… i tako redom. Svi komadi napravljeni su od drveta, a neki su kombinirani sa staklom. Objašnjava kako je baza za sve proizvode drvo, no ponekad je nužno koristiti i druge materijale da bi se naglasio cijeli proizvod. Primjerice, stol koji ima vijugavu strukturu ne bi došao do izražaja da je gornja ploha također drvena. Upravo zato iskoristio je staklo da bi se kroz njega vidio pravi dizajn stola.

Nagrada na Ambienti

– Drvo biram ovisno o trenutku. Nema nekog pravila. Koristio sam drvo indijske jabuke, hrvatske trešnje, oraha… važno je oblikovanje. Lako je napraviti ravnu plohu, ali elipsasto, kako ja radim, i nije tako jednostavno. Radim namještaj na kojem se ne vidi niti jedan spoj – kaže Veno i dodaje da je jedino što on ne radi završna faza, tj. lakiranje u sedam slojeva. Da su njegovi radovi ipak više od hobija, potvrđeno je na Ambienti, gdje je dobio nagradu.

Udobno i lijepo

– Zanimljivo je bilo slušati kako nitko ništa nije očekivao od vizažista po struci. Na kraju se pokazalo da je moj rad ipak priznat – kaže. Budući da je riječ o dizajnerskom namještaju, važno je, smatra Veno, da primjerice stolci budu udobni. – Svaki proizvod treba lijepo izgledati, ali važno je i da je udobno i da ti ne treba jastučić. Nitko ne želi doći u goste i jedva čekati da se digne od stola jer ga stolac žulja. Zato sam napravio stolce u kojima ćete sjediti s guštom – kaže i zaključuje da je njemu sve bilo vrlo jednostavno. – Da, slučajno se dogodila nezgoda. Slučajno sam počeo izrađivati namještaj, ali rodio sam se s potrebom drukčijeg dizajna. To se ne uči. Takav postojiš ili ne postojiš – smije se Veno Mach koji bi uskoro mogao krenuti u serijsku proizvodnju.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 07:30