Upoznajte Marinu Andrijašević iz brenda Plixarije

Autoricu suvenira Memorize Croatia koji na domišljat i inovativan način predstavlja našu zemlju

Sastoji se od 48 pločica sa 24 pojma vezana uz Lijepu našu, koji su na hrvatskom i engleskom opisani na posteru.

Po struci dizajnerica, a po korijenima Dalmatinka iz Makarske, Marina Andrijašević, koja se krije iza pseudonima Pliketi Plok iz brenda Plixarije, u jednom se trenutku ozbiljno počela baviti mišlju o izradi malo ambicioznijih suvenira od onih sveprisutnih kineskih magneta s dupinima i vječnim motivima pijeska, sunca i mora. Tako se rodila ideja o vlastitoj interpretaciji klasične igre “memory” koja bi prosječnom turistu kroz razne pojmove približila Hrvatsku i njezine kulturološke, prirodne i druge specifičnosti.

Domaća proizvodnja

– Memorize Croatia je igra pamćenja na temu Hrvatske. Tuba sadrži 48 okruglih pločica s 24 pojma vezana uz Lijepu našu, uz koju se nalaze i dva postera s hrvatskim i engleskim tekstovima o svakom od ilustriranih pojmova – pojasnila je Marina i dodala kako je Memorize Croatia u potpunosti proizveden u Hrvatskoj od papira i ljepenke, izuzevši metalni poklopac kutije. Cilj je bio kroz dopadljive ilustracije i ležerne tekstove posjetiteljima ispričati priču o našoj zemlji, a među pojmovima su se našli Nikola Tesla, susačka nošnja, Goran Ivanišević, bura, peka, čvarci, Faust Vrančić, morski čovik, zagorski bregi, slavonska ravnica… Iako je igra prije svega namijenjena onima kojima Hrvatska nije trajno mjesto boravka kako bi ih educirala o zanimljivostima koje možda nisu prvi izbor u turističkim vodičima, napravljena je tako da i domaće ljude zabavi, nasmije i podsjeti na naša bogatstva, ali i da ih educira. Ilustracije su nastajale pet mjeseci, uz jako puno izmjena, dopuna, testiranja i dorade, no kada su svi crteži “ispeglani”, sama produkcija je trajala oko mjesec i pol.

– Nakon gadnog loma malog prsta na desnoj ruci prošle godine, moje crtačko umijeće je pretrpjelo temeljitu renesansu u vidu reprogramiranja mozga i živaca koji pripadaju tom dijelu ruke. Crtanje olovkom na papiru i po tabletu je postalo živa smijurija, umjetnički doseg nekoga iz trećeg razreda osnovne. Preostao mi je touchpad na laptopu i zlatna ruka prijateljice Donate Krznarić Milić koja je uskočila na mjesto mog samopouzdanja i spasila stvar šaljući mi kao pomoć skice svojih crteža Viberom, koje sam onda preselila u Illustrator i od njih napravila ovo što je danas tu – prisjetila se dugotrajnog procesa dizajnerica. S vremenom se naviknula na metodu crtanja preko touchpada, a i samopouzdanje joj se vratilo pa je dobar dio ilustracija nastao i bez asistencije Donatine ruke. Marina posebno ističe kako su projekt spasile i sugestije te konzultacije s ilustratorom Vedranom Klemensom, a vrlo je zadovoljna ležernim informativno-zafrkantskim tonom tekstova na posterima čiji je autor Bojan Krištofić.

Nove varijante igre

Ann Kramer Borčić je prevela sve na engleski, Ivan Lušičić i Marina Vitković su lektorirali, a produkcijski je pomogao Gregor Mihaljević. – Zasad postoji samo Memorize Croatia, no već radimo nove varijante. Svaka igra će se sastojati od određenog broja pločica s pojmovima i postera s objašnjenjima. Važne su nam te male netipične priče o zanimljivostima koje smo strpali u tubu jer uz vizualni dio upotpunjuju dojam o duhu podneblja i vremena što se tiče naše zemlje – napomenula je Pliketi Plok. Memorize Croatia može se naručiti putem internetske stranice www.plixarije.com ili kupiti u Croatian Design Superstoreu u Martićevoj 4 te u Galeriji Link u Radićevoj 27 u Zagrebu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 19:38