URADI SAM

Umjesto da potrošite stotine kuna na tabure koji svi žele, jednostavno ga napravite sami

 Handyman tips
Ovaj sjajni tabure možete napraviti za samo nekoliko sati, uštedjeti puno novaca i trajat će vam godinama

Starih guma ima u izobilju posvuda i svi mijenjamo gume na svojim automobilima svake zime i proljeća. Dakle, zašto ne biste ponovno upotrijebili te stare gume za neke fantastične "uradi sam" projekte poput ove taburea od guma koji imitira prepoznatljivi dizajn. Ovaj sjajni tabure možete napraviti za samo nekoliko sati, uštedjeti puno novaca i trajat će vam godinama.

image
Handyman tips

Prije svega da vidimo što vam je potrebno za ovaj projekt:

guma (nova ili rabljena)

dva komada MDF ploča debljine 1 centimetar (veličina ovisi o veličini vaše gume)

svrdlo

ubodna pila (za rezanje MDF-a u krug ako već nije izrezan)

odvijač

pištolj za vruće ljepilo i najmanje šest tuba ljepila

prirodno upredeno uže debljine 1 centimetar (ili više ako vam se tako sviđa)

zaštitnu brtvu i četku

image
Handyman tips

Prije nego počnete s projektom morate temeljito oprati gumu. Ako imate novu gumu, možete preskočiti ovaj korak. Koristite jaki deterdžent za pranje gume i isperite je izvana pomoću crijeva. Pustite da se potpuno osuši, potrebno je oko tri sata. Zatim obrišite gumu čistom suhom krpom kako biste je pripremili za projekt. Sljedeći korak je rezanje MDF-a. MDF ili vlaknasta ploča srednje gustoće je materijal sličan šperploči, ali je mnogo tvrđi i izdržljiviji. MDF morate izrezati u krug 5 centimetara manji od vanjskog promjera gume. Za rezanje MDF-a najbolje je koristiti ubodnu pilu jer je to vrlo teško učiniti ručnom pilom.

image
Handyman tips

Kada završite s rezanjem, postavite MDF na gumu i izbušite tri rupe oko ruba MDF-a. Provjerite jeste li probušili MDF do kraja kroz gumu. Upotrijebite vijke debljine veličine rupa i pričvrstite MDF na gumu. Ponovite postupak na drugoj strani gume. Baza za vaš novi "uradi sam" od guma je gotova i sada možete početi s tapeciranjem.

image
Handyman tips

Uzmite svoje prirodno upredeno uže i stavite ga na sredinu MDF-a. Nikada nemojte koristiti plastični konop jer će ga ljepilo otopiti i neće izgledati dobro. Prirodno upredeno uže izrađeno je od prirodnih vlakana i možete ga kupiti u bilo kojoj željezariji. Najprije uzmite pištolj za vruće ljepilo i stavite malo ljepila u sredinu MDF-a na vrhu vašeg novog taburea. Savjetujemo vam da koristite pištolj za vruće ljepilo jer se ljepilo gotovo odmah osuši, a ako koristite obično ljepilo morate pričekati da se ljepilo osuši. Zalijepite kraj užeta i dobro pritisnite, a zatim stavite malo ljepila oko njega i počnite oblikovati uže u obliku zmije. Ne zaboravite uzeti vremena i staviti ljepilo prije svakog retka.

image
Handyman tips

Nastavite lijepiti red po red i ne zaboravite čvrsto pritisnuti uže. Ako ste sve napravili kako treba, trebali biste podjednako pokriti gornji dio. Polako počnite pokrivati stranice gume i nakon prva dva retka okrenite stolicu naopako. Ovo je najbolji položaj za lijepljenje užeta sa strane jer možete istovremeno pritisnuti uže na gumu i prema dolje. Nastavite pokrivati strane dok ne dođete do MDF baze, a zatim jednostavno odrežite preostali konop. Ne morate pokriti i MDF na dnu jer će biti na tlu, ali možete učiniti i taj dio ako želite imati dvostrani tabure.

Vaša novi tabure od guma sada je gotov i sve što sada trebate učiniti je nanijeti zaštitnu brtvu na uže. Nemojte preskočiti ovaj korak jer će inače konop biti tvrd na dodir. Zaštitna brtva nije skupa i možete je nabaviti bilo gdje. Jednostavno kistom nanesite na uže i ostavite preko noći da se osuši. Ako želite obojiti svoj tabure, ne morate nanositi zaštitnu masu jer će boja obaviti taj zadatak. Sljedeći dan vaš novi tabure spreman za korištenje. Isprobajte, jednostavno je i zabavno za napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:27