vrijeme je za....

Ukrasna prirodna žbuka na zidovima: Trend koji se prilagođava svakom stilu

@creatingnumber38

 Number Thirty Eight
Goli zidovi od žbuke stvarno su jednostavan način da prostoriji date pomalo sirovi, industrijski, a ujedno i rustiklani stil

Zidovi od ukrasne žbuke ili takozvani „plaster wall” u posljednje vrijeme su sve popularniji i lako je shvatiti zašto; lijepi su, mekani na dodir, mogu biti u skoro svakoj prostoriji u kući i dolaze u raznim stilovima, bojama i teksturama. Baš kao i druge sirovine koje su poželjne u trendovima dizajna interijera - od mramora i terrazza do betona i terakote - goli zidovi od žbuke stvarno su jednostavan način da prostoriji date pomalo sirovi, industrijski a ujedno i rustiklani stil.

Zidovi od ukrasne žbke pristaju raznim unutarnjim shemama; oni će dodati teksturu i toplinu modernim i minimalističkim interijerima i dati suvremenost tradicionalnijim prostorima. Bilo čista sirova žbuka, vapnena žbuka ili glina; budući da žbuka ne sadrži kemikalije, to je ekološki prihvatljiv zidni završni sloj koji je dobar za planet i za vaše zdravlje.

Adam Weismann je osnivač i direktor Clayworks-a, tvrtke čije su završne obrade glinenom žbukom krasile zidove projekata poznatih ureda poput Snøhette, Foster & Partnersa i bezbroj zanimljivh domova. On za Livingetc govori o ljepoti i dobrobiti ovog prirodnog, eko-materijala.

GLINENA ŽBUKA

Glinene žbuke su prirodno pigmentirana sirovina i nikada neće trebati bojanje. Dostupne su u raznim teksturama: od visoko poliranih i finih do iznimno grubih, rustikalna završna obrada. Spektar boja uključuje sve neutralne i zemljane boje, kao i plave, zelene, crne i bijele. Njihova sirovost daje glini jedinstvenu, mutnu i mekanu estetiku sa savršeno nesavršenim, suptilnim tonalnim i teksturnim varijacijama.

'Glina upija zvuk i svjetlost stvarajući miran ambijent. Iako se kao građevinski materijal koristila više od 9000 godina, glina je uvelike zanemarivana tijekom industrijske revolucije, a zatim zaboravljena, osim u dijelovima Afrike, Amerike i Azije. Otkrili smo njezinu ljepotu i svestranost prije više od 20 godina dok smo vodili tvrtku za izgradnju', kaže Adam.

'Znatno prozračnija od vapna, glina upija i otpušta vlagu iz atmosfere, omogućujući optimalnu vlažnost unutarnjeg zraka - ili 'prozračnost'. To je bitno za pomoć u kontroli vlage, grinja, virusa i bakterija. Glina također može apsorbirati formaldehide stvorene drugim materijalima. Njezin ugljični otisak također je znatno manji od ostalih žbuka i završnih obrada zidova (osim drva), 'dodaje.

'Glinene žbuke savršene su za unutarnje zidove i stropove, ali nisu prikladne tamo gdje ima tekuće vode, kao što su tuševi, prskalice itd.'

TADELAKT

Tadelakt je prirodna žbuka na bazi vapna, autohtona žbuka iz Maroka Marakeške. Često je viđen u prekrasnim rijadima u regiji, postao je popularan izbor za arhitekte i dizajnere zbog svojih zemljanih nijansiranih tonova i vodootpornih kvaliteta.

Žbuka izrađena od hidrauličnog vapna zapečaćena maslinovim sapunom, sada postaje popularna i dalje zahvaljujući niskom utjecaju na okoliš. Za primjenu tadelakta ne koriste se jake kemikalije, a njegova glatka završna obrada, otporna na vodu i plijesan znači da je savršena za kupaonice, mokre prostorije i kuhinje. Međutim, kao i mramor, tadelakt je sklon mrljama.

'Tadelakt je vapnena žbuka i prirodno je vodootporan, za razliku od gline. Tadelakt je idealan za područja u kojima se glina ne može koristiti, kao što su vlažne prostorije', objašnjava Adam. 'To je drugačija estetika.'

VAPNENA ŽBUKA

Vapnena žbuka je tradicionalni građevinski materijal koji se dobiva spaljivanjem vapnenca, a zatim gašenjem vodom kako bi se formirala žbuka koja se stvrdnjava s godinama. Koristi se već tisućama godina, a kada potpuno očvrsne iznimno je izdržljiva. Za razliku od moderne gipsane žbuke, vapnena žbuka ne samo da se mora sušiti već i stvrdnjavati; opći vodič je za svakih 5 mm debljine vapna treba najmanje 4 tjedna da se stvrdne.

Nova vapnena žbuka vrlo je kaustična i obično zahtijeva specijaliziranu primjenu, ali kada se uspješno nanese vrlo je prozračna, fleksibilna i vrlo izdržljiva. Osim toga, također izgleda sjajno.

Travertino je prirodna vapnena žbuka iz renesansne tradicije. Travertino je grubog izgleda, ali gladak na dodir, s ugodnim prirodnim sjenama, idealan za sobe ispunjene mekim namještajem kao što su dnevne i spavaće sobe kako bi se dodao dašak industrijske teksture.

Marmorino je venecijanska žbuka izrađena je od prirodnog vapna i mljevenog mramora, a ima profinjen uglačani izgled. Nanosi se u više slojeva pa je jaka i izdržljiva te se može koristiti za unutarnje i vanjske radove. Također se može koristiti za izradu završnih obrada od umjetnog mramora.

GIPSANA ŽBUKA

Gipsana žbuka je uobičajena žbuka dekoratera. Nema ekološke karakteristike, ljepotu i prozračnost kao glina, ali je nevjerojatna povoljna opcija ako volite sirovu završnu obradu, 'objašnjava Adam.

Idealno izgleda u interijeru doma, kontrast čistih linija blagovaonskog stola, rustikalne teksture stolica, a zatim i dodatna dubina gipsanog zida stvara topao prostor koji je savršena ravnoteža industrijskog i rustikalnog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:26