NA BRDU KNJIGA

U ovoj čarobnoj "podvodnoj" knjižnici rado bi boravili i oni koji ne vole knjige

 Jin Weiqi, He Wei, Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development
Gledajući s visoka, zgrada je izrazito geometrijska - krug plus ravna linija

Zgrada nove knjižnice u zaljevu Shuangyue u Kini doslovno je pod vodom, ali ne na način na koji mislite. Područje na kojem je građevina izgrađena nalazi se između drevnog grada Pinghai i mora, nedaleko od poznatog rezervata kornjača Shuangyue Bay. Teren na kojem se uzdigla knjižnica je poprilično strm, uzdižući se prema sjeveru, dok je na jugu predivna morska pučina – prenosi Archdaily.

Knjižnica se smjestila u blizini nekoliko stambenih zgrada, ali svojom pozicijom i oblikom odvaja se od ostatka područja. Saznajemo kako je glavni cilj projekta bio integrirati kulturno obilježje knjižnice, ekološko obilježje lokacije i javno obilježje suvremenog društva. Lokacija objekta planirana je na kraju planinskog vrha te je zgrada integrirana s brdom i postaje dio mjesta.

image
Jin Weiqi, He Wei, Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development
image
Jin Weiqi, He Wei, Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development

Gledajući s visoka, zgrada je izrazito geometrijska - krug plus ravna linija. Oblik glavnog dijela zgrade je kružni, a ravna linija je vanjski hodnik i dugi zid, koji uvodi ljude s vrha brda u zgradu. Cijela knjižnica je bijela, a rubovi hodnika, dugi zid i krov pojačavaju osjećaj geometrijske kompozicije. Dio krova zgrade je u obliku zdjele, a prozirno staklo u prostoru za čitanje daje krovu lebdeći izgled, dok se unutar krova nalazi bazen, što zgradu čini posebnom i dramatičnom.

image
Jin Weiqi, He Wei, Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development

Dugi zid ne samo da štiti zgradu od prirodnih nepovoljnih čimbenika na jugozapadu, već ima i usmjeravajuću ulogu. Naime, usmjerava pažnju ljudi na bazen i more te navodi čitatelje da prilaze i ulaze u zgradu duž ove specifične linije. U zalasku sunca, stvaraju se sjene duž zida i hodnika koje daju romantičnu boju cijeloj zgradi.

image
Jin Weiqi, He Wei, Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development
image
Jin Weiqi, He Wei, Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development

Proces ulaska u knjižnicu nije jednostavan. Budući da se zgrada nalazi na brežuljku, arhitekti su projektirali vijugavu stazu na sjevernoj padini brda koja zahtjeva tjelesni napor da bi se došlo do knjižnice. Zbog toga se ovaj dio još naziva i "put do brda knjiga". Kada dođete na vrh planine, možete vidjeti ravan hodnik i dugačak zid, koji vode ljude prema moru i zgradi sa stavom. Ono što čitatelji trebaju učiniti je slijediti ovaj raspored i biti vođeni u podvodnu knjižnicu. Glavni namjenski prostor zgrade nalazi se ispod bazena. Proces ulaska u zgradu je putovanje ka ponovnom razumijevanju prirode i sebe. Za ulazak u zgradu potrebno je proći niz hodnik i "zaroniti" ispod bazena.

image
Jin Weiqi, He Wei, Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development

Arhitekti planiraju izgraditi interijer u niz dramatičnih prostora sa svjetlom i tamom te otvaranjem i zatvaranjem. Unutarnji ton prostora za čitanje je uglavnom bijeli, svijetlo sivi i druge svijetle boje, a zakrivljeni oblik se koristi za stvaranje opuštajuće i moderne atmosfere. Sjedala i mali stolovi postavljeni su duž vanjske staklene zavjese, gdje čitatelji mogu čitati i gledati krajolik. Police za knjige raspoređene su u prstenu duž unutarnjeg zida i šire se prema van.

S obje strane prostora za čitanje uređena su dva neovisna prostora: VIP prostor i toaleti. VIP prostor je introspektivni dio. Interijer nastavlja jednostavan stil, sa stolovima za čaj i sjedalima, koji se mogu koristiti za osamu ili za razgovor. Soba je posebno ukrašena originalnim kamenom. Sjedeći okrenuti prema kamenu, možete izbliza vidjeti ljepotu planine i kamena dok čitate i pijete čaj.

image
Jin Weiqi, He Wei, Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development
image
Jin Weiqi, He Wei, Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development
image
Jin Weiqi, He Wei, Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development

Vodeni bar smješten je između toaleta i prostora za čitanje, koji ne samo da dijeli dinamički i statični prostor, već ima i prijelaznu ulogu. Stropni dio barskog prostora ima svijetli otvor prema bazenu na krovu. Arhitekti su namjerno projektirali koloristički uređaj na pročelju s južne strane otvora za dnevno osvjetljenje. Kroz njega se sunčeva svjetlost prikazuje kao obojena svjetlost, koja se u zamućenom obliku raspršuje u prostor, dajući malo šarma zgradi.

U podnožju zgrade vegetacija je uglavnom niska trava i zelene biljke, koje naglašavaju čisti oblik zgrade. Nekoliko gromada na tom mjestu pažljivo je očuvano i kombinirano sa stazom, na vrhu brda, bijeli hodnik i dugi zid postaju artefakti u prirodnom krajoliku. Čisti geometrijski oblici dobro privlače pozornost korisnika i vode ljude u smjeru krovnog bazena i mora.

image
Jin Weiqi, He Wei, Huizhou Shuangyue Bay Real Estate Investment and Development

Krovni bazen ima pomalo utopijski smisao. Arhitekti i vlasnici nadaju se iznenaditi korisnike. Gosti mogu slijediti skrivenu stazu na sjevernoj strani dugog zida do male platforme u bazenu, a do dnevnog osvijetljenog otvora i platforme koji se nalaze u sredini bazena može se stići preko kamenih stepenica na površini vode. Na rubu bazena nema ograde, što osigurava cjelovitost i čistoću objekta. Voda, nebo i more su integrirani.

Dizajn ove knjižnice nastavlja dosljedan koncept dizajna 3andwich Design tima za krajobraznu arhitekturu. Početna točka dizajna počinje od mjesta. Zgrada je pravilno ugrađena u mjesto, ali ima smisao postojanja i postaje poveznica između ljudi i okoliša. Arhitektura ne teži namjernom oponašanju prirode. Koncizna geometrija prikazuje apstrakciju kao artefakt i poštovanje prema okolišu. U isto vrijeme, zgrada je puna drame i narativa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2022 13:51