volimo ih...

Tapete u kupaonici: Kako ih postaviti, što biste trebali raditi, a što ne

 The Pattern Collective
Profesionalci u nastavku navode prednosti, nedostatke i opće savjete za korištenje privlačnih pozadina u kupaonicama

Ulazak u projekt uređenja interijera - pogotovo kad počinjete ispočetka - može se poprilično uzbudljiv i zastrašujući jer postoji toliko mnogo izbora kada se radi o gotovo svemu.

Na neki način, kupaonice su jedne od najmanje zastrašujućih prostora za ukrašavanje jer zapravo ne zahtijevaju ni približno toliko dekora i namještaja kao ostali. No to ne znači da tu i tamo ne možete dodati nekoliko elegantnih nota. Ovaj put vam preporučujemo - tapete za kupaonicu.



Odlučite li se za jednostavno rješenje poput tapeta koje se mogu jednostavno ukloniti, šarenih motiva, hrabrog uzorka ili odaberete nešto trajnije, poput tradicionalnog papira koji zahtijeva profesionalnu ugradnju, vaše su mogućnosti neograničene. Zato smo istražili što kažu stručnjaci kada su tapete u pitanju. Roxana Eslamieh iz Manuka Textilesa, Robert Malmberg iz studija Malmberg i sestre blizanke iza Tempaper, Jennifer Matthews i Julije Au podijelili su svoje savete s Architectural Digestom. Ovi profesionalci u nastavku navode prednosti, nedostatke i opće savjete za korištenje privlačnih pozadina u kupaonicama.



Da: Počnite s praznom površinom

Instalacija može biti zeznuta - osobito ako na zidovi nisu prazni i na sebi sadrže kukice ili druge dodatke. “Prije postavljanja tapeta skinite sve kuke za ručnike, držače, rasvjetna tijela, utičnice, prekidače i ogledala. U osnovi, sve što nije pričvršćeno vijcima za zid trebalo bi se se ukloniti ", objašnjava Matthews.

"Čisti i premazani zidovi bitni su za uspješno postavljanje tapeta bilo gdje, a za kupaonici su još važniji", objašnjava Eslamieh. Očistite sve mrlje ili nedostatke po cijeloj površini, ostružite svu labavu boju i zakrpite sve rupe. Nakon što se sve osuši, odlučite se za temeljni premaz koji je specifičan za vaš prostor. "Ako koristite tapete tamne boje ili crne boje, razmislite o upotrebi ekvivalentnog temeljnog premaza ili papira za tamne tonove", kaže Eslamieh.



Ne: Zanemariti položaj

U kupaonici morate uzeti u obzir nekoliko specifičnih čimbenika. Au daje upute: "Ne zaboravite da prirodno osvjetljenje vaše sobe može utjecati na to kako će određena boja izgledati na vašim zidovima." Ako ima malo prirodnog svjetla, što je uobičajeno u većini kupaonica, tamne nijanse učinit će prostor još manjim i tamnijim nego što zapravo jest. Što se tiče kupaonica, blijede nijanse uvijek su dobra odluka. „Još jedan važan ne? Definitivno nemojte postavljati tapete na mjesta gdje će biti izložene prekomjernom prskanju ", dodaje Au.

Također izbjegavajte sve što vam se može učiniti previše odvažnim. Malmberg kaže: „Možete ići na veliko ili na minimalno, ali savjetovao bih da se usprotivite nečemu previše kaotičnom - posebno u svojoj glavnoj kupaonici. Alarmantne boje i složeni uzorci mogu učiniti da se osjećate tjeskobno - čak i podsvjesno. To nije ono što želite u kupaonici. "



Da: Izmjerite unaprijed

“Unaprijed izrežite tapete na približnu visinu i širinu zidova. To će pomoći u manjim kupaonicama u kojima je postavljanje kompliciranije”, napominje Matthews. Nekoliko aktivnosti može biti frustrirajuće od mjerenja i izrezivanja tapeta pa si učinite uslugu i učinite što više prije nego što počnete vješati svoje uzorke.

Ne: Podcijenite količinu tapeta koje će vam trebati

Eslamieh napominje: „Ne zaboravite kupiti dodatne rolice.” Što se tiče dizajna kupaonice, uvijek bi trebalo uzeti u obzir buduća oštećenja koja bi mogla pokvariti tapete. Eslamieh predlaže kupnju dodatnih dvije do četiri role, ovisno o kvadraturi vašeg prostora, prilikom prve kupnje tapeta. "Osim toga, možete produžiti vijek trajanja svoje tapete postavljanjem papira otpornog na plijesan", objašnjava.



Da: Naručite uzorake

Au potiče svoje klijente da primijene uzorak na zid prije nego što se odluče za obrazac koji, nakon što dođe, možda neće izgledati onako kako su htjeli. "Mali dio prije postavljanja tapeta po cijeloj prostoriji omogućuje vam da zamislite kako će određeni otisak ili boja izgledati uz vaš postojeći dekor", predlaže ona.



Ne: Pokriti strop

Malmberg priznaje: "Znam da su stropovi za tapetiranje trenutno moderni i to s pravom, ali ne bih savjetovao da se to radi kupaonskom stropu." Uostalom, vlaga s vremenom neće biti naklonjena tapetama vaše kupaonice. Da ne spominjemo, može stvoriti pomalo skučeno okruženje i zagušiti prostor koja bi trebao funkcionirati poput smirujuće oaze. "Umjesto toga, razmislite o komplementarnim bojama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 08:41