IZLOŽBA EXPO DUBAI

Snažan sektor: Hrvatski drvni sektor ostvaruje oko 1,8 milijardi eura prihoda

 Marko Zirdum
Hrvatski drvni sektor ima dobre rezultate i bilježi stalni rast. Ovo je sektor koji ima snažan potencijal razvoja i investiranja

HUP - Udruga drvne i papirne industrije te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja organizirali su svjetsku premijeru hrvatskog drvnog sektora na izložbi Expo Dubai 2020. u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U hrvatskom paviljonu prikazani su prezentacijski filmovi o Hrvatskoj, hrvatskim šumama te brojnim visokovrijednim proizvodima tvrtki iz sektora prerade drva i proizvodnje namještaja.

- Hrvatski drvni sektor ima dobre rezultate i bilježimo stalni rast, o čemu najbolje svjedoči 20- postotni rast izvoza, a službene statistike pokazuju stalno povećanje broja zaposlenih, plaća, ukupnih prihoda i izvoza. Ovo je sektor koji ima snažan potencijal razvoja i investiranja. Ukupno ostvarujemo oko 1,8 milijardi eura prihoda, izvoz je veći od 1,05 milijardi eura, jedini smo sektor koji u robnoj razmjeni s inozemstvom ostvaruje suficit. On iznosi 367 milijuna eura, što je više od 7 posto hrvatskog robnog izvoza - istaknuo je u uvodnom izlaganju Ivić Pašalić, predsjednik HUP - Udruge drvne i papirne industrije. Najznačajniji trgovinski partneri hrvatskih poduzeća izvoznika su Italija, Njemačka, Austrija i Slovenija, a nastup u Dubaiju će, vjeruju, proširiti izvoz hrvatskih drvnih proizvoda prvenstveno na azijska tržišta. U Dubaiju je nastupilo osamnaest najuspješniji tvrtki hrvatskog drvoprerađivačkog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 19:50