domino efekt

Sedamdesete se vraćaju u interijere, a s njma i skroz niski stolići za dnevni boravak

 Eugen Pons
Kako se snižava visina kauča, dizajneri gravitiraju prema stolovima koji lebde jedva nekoliko centimetara iznad poda

Ponekad trendovi u uređenju doma mogu imati domino efekt. Kao što do sada znamo, nisko spuštena sjedala inspirirana 1970-im - još nazivana kao bublaste sofe - ponovno se ozbiljno vraćaju u interijere. Kako se sjedala na kauču spuštaju, stolovi za kavu idu još niže. Saznajte koliko nisko možete ići kada su stolići za kavu u pitanju.

Ono što ide u korist niskim stolićima je da su savršeno mjesto za podupiranje nogu. Ono što ih baš i ne veliča je da vaš pas lako pristupa svemu na njemu. I da, vaša leđa vam kasnije možda neće zahvaliti. Međutim, kako god bilo, cijeli se dnevni boravak približava podu, a dizajneri prihvaćaju tu ideju.

"Previsoki stolići mogu poremetiti kompletne proporcije cijele prostorije", za AD kaže dizajnerica interijera, Monique Gibson, koja je, čak i sa svojim 5 metarskim stropovima, upravo poslala inače stilski stolić stolaru s uputama da mu skrati noge. "Stolić za kavu uvijek bi se trebao odnositi na visinu sofe", dodaje ona. "A sofe postaju sve niže s obnovljenom ljubavlju prema krivulji Vladimira Kagana."

Dio kratkih odnosno niskih komada koje smo vidjeli upravo je onakav kakvim ga opisuje Gibson: vaš tipični stolić za kavu s krnjim nogama. Prije nekoliko godina, Axel Vervoordt popularizirao je rustikalnu drvenu verziju postolja koje je postavljeno na potpornje visoke tek nekoliko centimetara. No, mnogi koji su se nedavno pojavili potpuno su se odrekli nogu, umjesto toga odlučili su se za glatku platformu koja ide malo prema glamuru dizajna Maria Pergaya ili Willyja Rizza iz 1970-ih.

U tom smislu posebno nam se sviđa starinski stolić za kavu Roche Bobois, australskog dizajnerskog studia Alexander & Co i seksi komad Vincenza de Cotiisa koji je Gibson nedavno postavila u penthouse Tribeca. "Ne mogu zamisliti da je jedan centimetar viši", izjavljuje.

Giancarlo Valle slaže se sa svim prethodnim: "Mislim da postoji nešto tako ugodno u vezi niskog namještaja", kaže dizajner, čiji vlastiti stolić za kavu u njegovom potkrovlju u Brooklynu lebdi na oko 25 centimetara od tla. “Ležernije je i pristupačnije, ali još uvijek vrlo sofisticirano. Mislim da je tu da ostane. ”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:10