MADE IN GREEN

Ručno rađeni kaktusi od tkanine, koji vas neće ubosti, mlade umjetnice Martine Lučin

 Kate Ševo
Uklapaju se u moderne i rustikalne interijere, a idealni su za one kojima biljke baš ne uspijevaju

PROFIL

  1. Info: ručno rađeni, umjetnički predmeti
  2. Dizajn: umjetnica Martina Lučin
  3. Kontakt: Instagram @marta_lucin

Ne trebaju ni vodu ni sunce, a ujedno su child and pet friendly. Tko ih ne bi udomio takve?!

Martina Lučin imala je sreću rano shvatiti da je umjetnost njen poziv. Prvo je krenula sa slikarstvom u Školi likovnih umjetnosti u Splitu, a budući da ju je privlačila i ilustracija, činilo joj se zanimljivim spajati to dvoje. Tad nije ni slutila da će studirati, a potom i magistrirati na Katedri za kiparstvo, a ne slikarstvo, na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

image
Kate Ševo

- Između mene i kiparstva, prvenstveno umjetničke instalacije, rodila se ljubav. Kako bi rekao moj omiljeni pjesnik Danijel Dragojević: ‘’Nisu jedino zemlja, drvo, metal, koža ili papir pogodni da se napravi igračka’’ - kaže nam 28-godišnja Marta, kako je zovu prijatelji, poznanici i obitelj.

image
Kate Ševo

Martina Lučin radi u području skulpture, umjetničke instalacije, ilustracije i slikarstva, a njezine se rukotvorine mogu vidjeti u street shopu u Trogiru. Nas su privukli gigantski “sukulenti” u vintage šalicama i teglicama

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

Ova mlada Trogiranka danas radi u području skulpture, umjetničke instalacije, ilustracije i slikarstva, a kaže da se ne ograničava materijalima, tako da se u svom radu koristi odbačenim predmetima, starim novinama, žicom, tkaninom... pa sve do klasičnih umjetničkih materijala. Sve predmete izrađuje ručno, a mogu se vidjeti u street shopu u Trogiru.

image
Kate Ševo

Mlada umjetnica izrađuje slike, ilustracije, lončiće... S kaktusima je počela slučajno. Prvo je šivala ruksake, a od preostalih komadića tkanine radila je pernice. No, ostataka je i dalje bilo, a u kući je imala puno starih lončića i konzervi, koje je iskoristila na jedinstven način

image
Kate Ševo

- Odmah po završetku srednje škole počela sam razmišljati može li se i kako zaraditi od toga što volim raditi. Tu mi je olakotna okolnost bila što sam iz prelijepog turističkog grada Trogira, pa mi je nekako logično sinulo da bih mogla za vrijeme ljetne sezone pokušati prodavati svoje radove. I tako sam ja, kao devetnaestogodišnjakinja, krenula s jednim zidom i nekoliko radova. Između druge i treće godine studiranja odlučila sam otvoriti štand na sjevernim gradskim vratima u Trogiru i izložiti svoje rukotvorine. I taj me potez i dandanas veseli. Baš sam ponosna na taj svoj maleni kutak u dragom mi Trogiru. A pomisao da se moji radovi nalaze u domovima po cijelome svijetu me neizmjerno veseli - kaže.

image
Kate Ševo

Ponuda rukotvorina svake godine raste, a na štandu se mogu pronaći slike, ilustracije, nakit, lončići, pernice, ruksaci... A nas su privukli kaktusi.

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

- Kaktuse sam počela izrađivati slučajno. Prvo sam počela šivati ruksake, no kako bi mi uvijek ostalo komadića tkanine, htjela sam pronaći rješenje kako da i to iskoristim. Tako sam počela raditi pernice. Ostataka tkanine i dalje je bilo puno, a u kući sam imala hrpu starih lončića i konzervi koje sam dugo skupljala, tako da su jednog dana, sasvim neočekivano, kaktusi od tkanine izrasli u tim lončićima i konzervama. S vremenom su kaktusi toliko “rasli” da sad imam u ponudi kaktuse koji su visoki koliko i ja - kaže sa smiješkom.

image
Kate Ševo
image
Kate Ševo

Ponuda rukotvorina svake godine raste, a na štandu se mogu pronaći slike, ilustracije,

image
Kate Ševo

Velike kaktuse šiva i po narudžbi, tako da kupac može odabrati veličinu, oblik i boju kaktusa.

- Idealni su za svaki interijer, bilo to nešto modernije ili rustikalnije. A također su idealni za one kojima biljke baš ne uspijevaju. Ne trebaju ni vodu ni sunce, tako da se mogu postaviti u bilo koji kutak interijera. I, još vrlo bitna napomena, oni su child and pet friendly. Tko ih ne bi udomio takve? - kaže simpatična Marta, čiji se umjetnički radovi mogu vidjeti i kupiti na štandu u Trogiru, ali i putem društvenih mreža, gdje često pokazuje zanimljiv proces izrade svojih radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:56