WOW!

Restoran s važnom porukom u futurističkoj kapsuli koja pluta norveškim fjordom

 Tobias Lamberg Torjusen
Salmon Eye nudi jedinstveno ekspedicijsko kulinarstvo koje traje čak šest sati

Ovih dana društvenim se mrežama proširio video norveške operne pjevačice Mari Eriksmoen, u kojem je podijelila svoje iskustvo boravka u neobičnoj plutajućoj umjetničkoj instalaciji Salmon Eye (Lososovo oko) u norveškom fjordu Hardanger. U njemu je smješten restoran Iris s danskom kuharicom Anikom Madsen, koja je poznata po konceptu održive gastronomije.

image
Sebastian Lamberg Torjusen

Restoran, čiji je cilj informirati ljude o održivom podmorju, okružen je spektakularnom prirodom s fjordovima, planinama i ledenjacima. Futuristička kapsula s dvostruko zakrivljenim elipsoidom prekrivenim fasadom od 9250 čeličnih ploča inspirirana je oblikom ribljeg oka. S težinom od 1256 tona, promjerom od 25 metara i površinom od 1000 kvadrata, podijeljenom na četiri razine od kojih je jedna pod vodom, Salmon Eye nudi jedinstveno ekspedicijsko kulinarstvo koje traje čak šest sati.

image
Tobias Lamberg Torjusen

Naime, putovanje započinje izletom električnim brodom iz slikovitog grada Rosendala, uz zaustavljanje u kućici za čamce kuharice Anike Madsen na otoku Sniltsveitøy. Nakon pristanka na plutajuću instalaciju, večer započinje nevjerojatnim višeosjetilnim podvodnim iskustvom, pušta se i film o problemu bacanja hrane i njegovom utjecaju na okoliš, a kulminira jelovnikom od čak 18 sljedova u blagovaonici sa zapanjujućim pogledom na fjord i planinske lance oko njega. Ukoliko vremenske prilike dopuste, koristi se i krovna terasa. Na kraju večeri gosti se vraćaju na obalu.

image
Håkon Settemsdal

Restoran prima samo 24 gosta, a kako se navodi na internetskoj stranici, unaprijed zadan jelovnik inspiriran je namirnicama iz mora i održivošću. Ne nude se opcije za vegane, vegetarijance ili one alergične na morske plodove. Također, goste se upozorava da budu spremni na eventualno ljuljanje instalacije zbog same lokacije i vremenskih prilika.

Salmon Eye ima trostruku misiju: inspirirati, odnosno podići svijet o oceanu kao važnom izvoru hrane; informirati sadašnje i buduće generacije o suživotu s morem; te podići ljestvicu i postaviti nove standarde za budućnost održive akvakulture.

U vlasništvu je obiteljske tvrtke Eide Fjordbruk, prvog i jedinog svjetskog proizvođača lososa s neutralnim ugljikom. Tvrtku danas vode Sondre i Erlend, treća generacija iz obitelji, a Salmon Eye su posvetili svojem ocu Knutu Frodeu. Koncept za Salmon Eye izradila je tvrtka Kvorning Design u suradnji s Brigh Norway, sada Creative Technologies AS, dizajn potpisuje tvrtka Maritime Engineering, dok je za detalje oko čelične konstrukcije bila zadužena tvrtka Trium OÜ. Interijer je, pak, osmislila brending agencija u vlasništvu centra Salmon Eye, KIND conceptual branding AS zajedno s Michelsens AS sa sjedištem u Bergenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:44