Makeover za deset

Prije i poslije: Ovaj je maleni sivi balkon na 15. katu postao prava oaza za svega 50 eura

 INSTAGRAM/ @IRISNEST/

Vanjski prostor, bilo da se radi o lijepom pogledu, malom komadu zemlje ili čak malom balkonu, može biti nevjerojatno opuštajuće mjesto za provođenje vremena. Ponekad je potrebno samo malo rada da se to postigne. Evo kako je Rika Nurjanah (@irisnest) svoj balkon 2 x 0,75 m pretvorila u mali, ali opuštajući prostor.

image
INSTAGRAM/ @IRISNEST/

- Naš balkon je bio vrlo dosadan s tamno sivim keramičkim podovima i željeznom ogradom, i u kontrastu s prekrasnim pogledom na zalazak sunca, što je bio jedan od razloga zašto smo kupili ovaj stan. Željeli smo balkon koji je ugodan za gledanje iznutra, koji bi upotpunio pogled i pružio nam opuštajući osjećaj kada gledamo van, kaže Rika.

image
INSTAGRAM/ @IRISNEST/

Zamislila je prostor za razgovor, čitanje knjiga, ispijanje šalice kave ili jednostavno uživanje u pogledu, iako je imala samo nešto više od 1,5 četvornih metara na raspolaganju. Rika kaže da je unatoč malenoj kvadraturi nekoliko promjena napravilo veliku razliku.

image
INSTAGRAM/ @IRISNEST/
image
INSTAGRAM/ @IRISNEST/

Novi pod izgleda luksuznije.

- Započeli smo ovaj projekt tražeći pravi materijal za oblaganje postojećeg keramičkog poda, kaže Rika. Ona i njezin suprug odabrali su drvenu podlogu od tikovine.

- Budući da je riječ o pravom drvu, ima prirodniji izgled. Osim toga, drvo tikovine nudi mnoge prednosti, uključujući otpornost na sve vremenske uvjete, posebno na intenzivno tropsko sunce i obilne kiše koje se često pojavljuju u regiji, kaže. Osim toga, izdržljiv je, otporan na termite i ne zahtijeva puno održavanja.

image
INSTAGRAM/ @IRISNEST/

Šljunak pomaže u odvodnji.

Osim podnih obloga, Rika i Irvan prekrili su dio keramičkog poda balkona uz rub ograde s dekorativnim kamenčićima (u boji bijelog koralja). Ovaj elegantni detalj također je i funkcionalan. - Kišnica koja ulazi na balkon ili zaostala voda od zalijevanja biljaka može neprimjetno teći u odvodni sustav, objašnjava.

No to nije sve. Uređenje je upotpunila ovim biljkama: zlatnim puzavcem - Pothos, zelenim ljiljanom (lat. Chlorophytum comosum), sanseverijom i monsterom, a donose dašak zelene boje - plus opuštajuću atmosferu.

- S obzirom na to da je naš balkon visoko na 15. katu, izložen je jakim vjetrovima i direktnom sunčevom svjetlu, odabrali smo otporne biljke, kaže Rika.

image
INSTAGRAM/ @IRISNEST/

Podni jastuci prikladni su za mali prostor.

Budući da je balkon malen, nema puno mjesta za sjedenje, ali nekoliko jastuka STAGGSTARR iz IKEA-e poslužit će kad Rika ili Irvan žele udahnuti malo svježeg zraka s 15. kata. Jastuci se mogu lako spremiti kada se ne koriste, imaju perive navlake i stoje svega 6 eura po komadu.

Rika procjenjuje da je makeover cijelog balkona koštao oko 50 dolara. Drugim riječima, stvorila je novu opuštajuću atmosferu za minimalno novca.

- Sviđa mi se prostor nakon uređenja, postao mi je privlačan. Sada često provodimo vrijeme sjedeći, čavrljajući i uživajući u pogledu na grad na našem balkonu, posebno navečer. To nam je jedna od najdražih aktivnosti kod kuće, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 04:46