Pregače za neke nove kuhare

Ona slika, oslikava tekstil i priprema kolače. I ne može zamisliti da se odrekne ičega od tog. Upoznajte kreativnu Ines Gjurasek

Ako ste ikada sjedili u zagrebačkom bistrou Karlo u Gundulićevoj ulici, morali ste primjetiti kako su uz zid naslonjene vesele i šarene slike dječjih motiva, s crno-bijelim psićem na oblaku.

Isto tako, morali ste primjetiti kako vas konobari poslužuju u neodoljivo simpatičnim crnim pregačama, oslikanih ponekad dječjim, ali i damskim motivima, od istog onog crno-bijelog psića pa sve do bočica parfema i ženskih cipela u oblaku… A ako ste već to povezali, morali ste shvatiti da se i tabla na ulazu u restoran uklapa u tu istu pozitivnu, primamljivu i veselu priču. I zasigurno ste, uvjereni smo, na kraju večere pohvalili fini desert. Odat ćemo vam jednu tajnu – sve je to istih ruku djelo.

Ako ste ikada sjedili u zagrebačkom bistrou Karlo u Gundulićevoj ulici, znat ćete o čemu pričamo. Onima neupućenima reći ćemo: Ines u oblacima. Sigurno se pitate jesmo li poludjeli. Ne brinite, nismo. Riječ je, naime, o hobijima okupljenim u brend tog šaljivog naziva iza kojeg se krije Ines Gjurasek, supruga vlasnika restorana.

Svojom pozitivnom energijom, ponekad i malo prenaivno razmišljajući kako sama može promijeniti svijet, Ines nas je na prvu osvojila. Jer, ne srećemo često ljude koji se prepuštaju intuiciji, preuzimaju stvar u svoje ruke čak i kada je najteže te u svakom problemu pokušavaju pronaći rješenje.

Zbog toga je poznanici i zovu ‘Alisa u zemlji čudesa’. No, bilo da je riječ o slikama, oslikanim pregačama, torbama ili slasticama, Ines u prvi plan ističe svoju veliku ljubav koju na taj način dijeli s drugima. Tako joj je crno-bijeli psić na oblaku jedan od omiljenih motiva jer psi čiste auru, a anđeli nas čuvaju. Upravo je to ono što želi podijeliti s ljudima. Čistoća duha, radost, ljubav…

– Inspirira me ljubav, okolina, pozitivna energija… Jedino te ljubav može držati na životu, izliječiti te, dati ti snagu. S ljubavlju možemo procvasti. A kada netko osjeti tu ljubav, može ju dati i drugima i tada dolazi do tog kreativnog procesa – kaže, prepričavajući nam kako je uopće počela pripremati slastice, odnosno oslikavati tekstil.

Sve se izrađuje ručno i unikatno, a možete naručiti i svoju karikaturu

Njezina priča počela je zapravo puno prije otvaranja restorana. U kolače se, kaže, počela zaljubljivati još kao 13-godišnjakinja, od kad istražuje namirnice i dodavanjem drugačijih začina mijenja recepte. Razmišljajući kako mnogi profesionalni kuhari podcjenjuju deserte, u dogovoru sa suprugom počela je pripremati slastice za restoran, da bi jednom prilikom, kao profesorica defektologije u Centru za odgoj i obrazovanje gdje je s djecom puno crtala, oslikala i tablu za ulaz u bistro.

– Prolaznici su zastajali i ispitivali tko je to oslikao. Suprug mi je tada predložio da počnem crtati. I počela sam. Nedugo nakon toga oslikala sam mu pregaču, a reakcije su bile toliko pozitivne da sam nastavila i s oslikavanjem torbi. Izradila sam i torbu sastavljenu od dvije pregače, a samo oslikavanje i nije toliko jednostavano jer ovisi o materijalu.

Prvo na tkanini skiciram motiv te nanosim boje za tekstil, koje glačanjem zatim fiksiram. Planiram pokrenuti cijeli projekt. Cijela je ideja još na početku, od ekoloških torbi s naljepnicama do oslikavanja majica. Nedavno sam baš za kolegicu na poslu oslikala jednu majicu, njezinu karikaturu u damskom stilu. Razmišljam i o izradi vlastite linije ženskih torbi, koje neće biti jednolične, želim da budu vesele, zaigrane, pozitivne… I da se mogu koristiti be obzira idete li u šoping ili na trening joge – kaže.

Zasad je jedini problem, dodaje, visoka cijena materijala, pa cijena torbe sada iznosi 700 kuna. Ali, kako bi ljudima bilo pristupačnije, planira raditi upravo te ekološke torbe s naljepnicama. U tijeku je i izrada fb profila ‘Ines u oblacima’, a do tada ju možete kontaktirati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:56