SINERGIJA

Poznati domaći festival i sajmovi posvećeni arhitekturi, dizajnu i graditeljstvu po prvi puta u isto vrijeme i pod istim krovom!

Zagreb Design Week lani je održan u Akademiji likovnih umjetnosti

 TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
Ambienta, ArhiBau.hr, Art Zagreb i Zagreb Design Week održat će se na Zagrebačkom velesajmu od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine

Najvažniji domaći festival i sajmovi posvećeni arhitekturi, dizajnu, graditeljstvu, unutrašnjem uređenju, namještaju i umjetninama po prvi će se puta održati u isto vrijeme, pod istim krovom! Riječ je o sajmovima Ambienta, ArhiBau.hr i Art Zagreb te festivalu Zagreb Design Week, koji će održati na Zagrebačkom velesajmu od od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine.

Sinergijski efekt zajedničkog nastupa tijekom šest dana u sedam paviljona i na ukupnoj površini od 18.000 kvadrata, istaknuto je u srijedu na kofreneciji za novinare, omogućit će posjetiteljima da na jednom mjestu i u isto vrijeme saznaju sve novosti s područja arhitekture, graditeljstva, namještaja, dizajna i umjetnosti, i to uz jednu jedinstvenu ulaznicu.

Ovu veliku sajamsku priredbu najavili su zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Davor Trupković, direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša, predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković, direktor sajma umjetnosti Art Zagreb Daniel Tomičić i sudirektorica Zagreb Design Weeka Tina Marković.

image

Na fotografiji: Daniel Tomičić, Tina Marković, Renata Suša, Luka Korlaet i Tihomil Matković

LUCIJA OCKO/CROPIX

Prema riječima Renate Suša, ovom priredbom nastavit će se poticanje snage domaće industrije koje je započela svima poznata Ambienta još 1972.godine, što će se na sajmu prepoznati u vidu retrospektive. Dodatno je pojasnila i razloge za objedinjavanje ovih tematskih sajmova i konferencija kreativnog sektora.

- Svjesni smo da imamo puno dodirnih točaka, tema koje se međusobno nadovezuju i sličnu publiku. Cilj nam je vratiti Zagrebačkom velesajmu jedan dio "zlatnog sjaja" kojeg je imao, staviti čim više moguće događanja na ovu lokaciju, prostor koji je prilagodljiv raznim manifestacijama. Višestruke su koristi za Zagrebački velesajam, ali i za svaku manifestaciju, kao i za posjetitelje. Svi zainteresirani, poslovni korisnici i privatne osobe, imat će razloga doći na Velesajam. Zagreb Design Week će oživjeti i vanjski prostor i omogućiti ljudima da pronađu niz zanimljivosti koje će ih dodatno zadržati na samom sajmu - rekla je Renata Suša.

Najavljene su i teme pojedinih manifestacija.

Koncepcijski osvježena Ambienta, sajam posvećen namještaju i unutarnjem uređenju ove godine obilježava jubilarno, 50. izdanje, a održat će se u novom, raskošnijem ruhu u paviljonima 8a i 9. Kroz tematske cjeline ispričat će priču o unutarnjem uređenju, trendovima uređenja eksterijera te redizajnu doma i uredskih prostora. Reprezentativan i bogat izložbeni program upotpunjen je novitetima ugostiteljsko-hotelijerske opreme i HoReCa programa, sajma Hotel&Gastroteh, koji se tematski i sadržajno nadovezuje na Ambientu.

image

Međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta 2022.

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Predsjednik DAZ-a Tihomil Matković izrazio je zadovoljstvo što će ArhiBau.hr sa zajedničkim nastupom na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 10 i 11, od početnog cilja sajma i konferencije da objedini arhitekte, projektante i graditeljski sektor, otići i korak dalje prema dizajnu i interijeru te će tako moći ostvariti daljnje povezivanje opće publike i struke. Ovogodišnja tema ArhiBau.hr je "Prostor budućnosti/Budućnost prostora".

image

ArhiBau.hr 2022, održan u Areni Zagreb

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

- Program konferencije okupit će arhitekte, urbaniste, građevinare te druge stručnjake koji su zainteresirani za istraživanje budućnosti životnih prostora i uloge koju će arhitektura i graditeljstvo imati u oblikovanju našeg svijeta. Konferencija postavlja pitanje kako će se prostori razvijati kako bi zadovoljili potrebe dinamičnog i promjenjivog svijeta te koje se strategije u prostornom planiranju, arhitekturi i građenju mogu primijeniti za oblikovanje održivih, funkcionalnih i otpornijih prostora. - rekao je Matković.

I Zagreb Design Week dolazi u jubilarnom, 10. izdanju, a posjetiteljima će ponuditi razne sadržaje, od onih za najmlađe pa do treće dobi. No osim toga, sudirektorica festivala Tina Marković istaknula je kako će imati i značajan gospodarski značaj.

Središnja lokacija festivala bit će Zagrebački velesajam u paviljonu 8 i na vanjskom prostoru, dok će diljem grada, deseci partner lokacija predstaviti dizajn vlastitim program.

image

Zagreb Design Week lani je održan u Akademiji likovnih umjetnosti

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

- Ovogodišnja tema "AI &I", "Umjetna inteligencija i ja", bavi se utjecajem umjetne inteligencije na dizajn. Ugrožava li ona egzistenciju dizajnera ili je pomoć u radu? Što je s autorskim pravima? Može li umjetna inteligencija postati kreativna? ZGDW će odgovore ponuditi prvom izložbom proizvoda koje je dizajnirala umjetna inteligencija, te predavanjima, panelima i radionicama na kojima će svjetski poznati stručnjaci govoriti o temi. Kao i do sada, posjetitelje očekuje i bogat zabavni program - najavila je Tina Matković.

Paviljon 7 "rezerviran" je za sajam umjetnina Art Zagreb, a prema riječima njegova direktora Daniela Tomičića, planirano je niz izložbi, praktikuma, studenskih izložaba naših akademija i jedne svjetske, a najvažnije je da će posjetitelji moći vidjeti objedinjene umjetnine s hrvatskog tržišta.

Hrvatski dizajneri uključit će se u dizajn novih stolica za HNK

Na konferenciji je govorio i glavni konzervator Ministarstva kulture RH, Davor Trupković, koji je naglasio da se paralelno obnavljaju mnoge povijesne zgrade i crkve. Rekao je da su konzervatori pridonijeli da se neka zdanja poput Banskih dvora i stoljetnog Mirogoja obnove prema savjetima konzervatora, ali i struke koja će se predstaviti na objedinjenom sajmu. Najavio je i jednu zanimljivost. Naime, ovih se dana govori o potrebi izmjene stolica u HNK-u, gdje će se uključiti i hrvatski dizajneri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:01