Povratak tradiciji

S potrebnom dozom dramatike

Blagdanske večeri nisu uobičajene. Stoga je Sanda Pavlinić iz brenda Kuchanice kariranu deku domišljato iskoristila kao stolnjak

Nekako se svi posljednjih par godina odlučuju za moderne ili alternativne verzije ukrasa pa je mene ovaj Božić baš “puklo” na neke tradicionalne dekoracije. Nedostaju mi oni divni tradicionalni blagdani, a upravo iz tog razloga odlučila sam se za dekoracije u kojima dominira crvena boja koju sam nadopunila s malo tamnosrebrne, a potom sve “podigla” s dozom bijele.

Tako mi je ove godine temeljni komad božićnog stola crveni karirani stolnjak (koji je zapravo mekana deka koju sam platila 150 kn), a koja je sjajno poslužila svrsi. Na temelju tog stolnjaka građen je i ostatak božićne priče. Odlučila sam se za crne tanjure (Nama – 12 kn/kom) na crvenoj pozadini jer cijeloj priči daju dozu dramatičnosti, potrebnu kako bi se ostavio dojam da nije riječ o uobičajenoj večeri.

Bež ubruse sašila sam od vrlo povoljnog materijala, žutice (45 kn – 1m x 3,1 m), a crvenu plišanu traku pronašla sam u Prosvjeti (knjižara) za 8 kuna. Morala sam je kupiti, doslovno je vrištala Boooožić! Crvene ukrase i par bijelih (kuglice, zvjezdice i druge oblike) kupila sam u Offertissimi za oko cca. 100 kuna, dok sam tamnosrebrne sama ofarbala koristeći akrilnu boju za zid i ukrase koje sam imala doma. To je i najpovoljniji način kako svake godine postojeće ukrase prilagoditi boji i temi koja nam se sviđa.

Grane s crvenim ukrasnim bobicama sam kupila na Dolcu i vrlo su efektne, a jako povoljne (15-ak kuna buket). Njih je najbolje aranžirati u teglici od pekmeza koju ofarbate u željenu boju i dodatno ukrasite ukrasnom trakom. Poklone Rudy umotala sam u pakpapir koji u Prosvjeti možete kupiti za nekoliko kuna (kupite veliki format koji će biti dovoljan za zamatanje nekoliko poklona), a od komadića fi lca s toplim ljepilom nalijepila sam nos i od dvije grančice napravila najpoznatijem sobu rogove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:00