Fenomenalno!

Posao stvoren od taloga kave koji svi bacamo: Rastu kao gljive poslije kiše, doslovno

 JARNOVERDONK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kada je u pitanju produktivnost, danas nema puno stvari koje nismo radili i prije 200 godina. Šaljemo e-poštu umjesto pošte, vozimo se automobilima umjesto konjskim zapregama i tražimo stvari na našim telefonima umjesto da putujemo stotinu milja do najbliže knjižnice.

Isto vrijedi kada je riječ o našim jutarnjim rutinama, 80 posto svijeta svaki dan konzumira kofein kako bi se probudili i dali im poticaj za dnevne zadatke. Bilo da se radi o crnom čaju ili kavi, većina nas konzumira iste sastojke koje smo konzumirali prije 200 godina. Jedina je razlika što danas znamo da se talog kave može pretvoriti u sastojke hrane, biogoriva i bioplastiku. Gradovi diljem Europe surađuju s istraživačima kako bi organski otpad poput taloga kave pretvorili u vrijednu robu.

image
LOVELYPEACE/GETTY IMAGES

Stara stvar, nova roba

Teško je zamisliti svijet bez kave s obzirom na to koliko ljudi voli započeti dan sa svježe skuhanom šalicom.

Nakon što se zrna kave ispeku i skuhaju, ostatak praha – talog kave – često se baca. Milijuni tona praha svake godine završe na odlagalištima, gdje njegova razgradnja pogoršava klimatske uvjete emitiranjem metana.

Ali talog od kave može se reciklirati u širok raspon proizvoda. WaysTUP! projekt smišlja različite načine da kavi i drugom organskom otpadu iz europskih gradova da drugi život.

Poznato je da su Skandinavci predvodnici održivog razvoja i zaštite okoliša. Norveška već koristi ekološke brodove, Švedska reciklira smeće u nevjerojatnim količinama, a u Danskoj su se, između ostalog, pokrenuli novitet u polju zaštite životne sredine Skandinavije. Riječ je o ekološkom pothvatu koji uključuje talog od kave.

Iako mnogi misle da velike količine taloga kave koje svakodnevno bacamo nemaju nikakvu svrhu, Danci su pronašli način kako iskoristiti vrijedne sastojke kave sadržane u talogu.

Stoga Beyond Coffee otkupljuje talog od kave koji bi inače bio bačen i koristi ga za uzgoj bukovača.

I vi možete biti uzgajivač

Ohlađeni talog kave miješaju s micelijem, vegetativnim dijelom gljive koji se sastoji od razgranatih niti. Sve se to skladišti u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri tjedna.

Najprije se drže tri tjedna na toplom, tamnom mjestu koje simulira tlo na kojem bi rasle u prirodi. Zatim se premještaju na tjedan dana u hladnije prostorije s visokom vlagom zraka i više svjetla. Tada počnu nicati bukovače.

Također se napominje da je moguće više puta uzgajati gljive koristeći isti talog, a kada ga iskoriste prosljeđuju ga domaćim uzgajivačima koji ga također mogu koristiti.

Za samo mjesec dana imaju jestive gljive bukovače.

Osim kave

Uz Beyond Coffee proizvode za uzgoj gljiva, možete uzgajati vlastite svježe, proteinima bogate gljive u svojoj kuhinji i/ili vrtu. Pridonosite kružnom gospodarstvu i recikliranju vlastitih zaostalih proizvoda za dobrobit svih nas i planeta.

Raste na talogu kave

Kada kuhate kavu, koristite samo oko 0,2 % hranjivih tvari iz kave; naime aroma koju kipuća voda upije da postane kava. Ostatak, 99,8 %, postaje talog od kave koji se baca u smeće. To je rasipanje resursa, piše Beyond Coffee, koji prima taloge kave u velikim količinama.

Održiva inicijativa za dom i tvrtke

Poslovanje tvrtke Beyond Coffee 100 % je organsko i temelji se na zaostalim proizvodima, što pomaže u ponovnoj upotrebi i preradi resursa u kružnom gospodarstvu.

Fleksibilni su i mogu prilagoditi rješenja koja odgovaraju mnogim potrebama i željama. Kontaktirajte ih, ako želite saznati više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 19:47