Nove metode

Pogledajte kako izgleda primjena proširene stvarnosti u turističkoj aplikaciji Pazin AR!

Iva Čibilić

 Simpozija ovlaštenih inženjera geodezije
Aplikacija Pazin AR pomoću proširene stvarnosti gostima omogućuje vizualizaciju starih fotografija na određenim mjestima u gradu

Kako izgleda primjena proširene stvarnosti u turističkim i navigacijskim aplikacijama moglo se vidjeti prošli vikend u Opatiji gdje se održao 14. Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije. Simpozij je dao uvid u nove metode djelovanja u geodeziji i u daljnji razvoj suvremenih tehnologija koje mogu unaprijediti geodeziju i geoinformatiku, ali i druga rubna područja izvan struke. Tako je jedno od predavanja bilo posvećeno proširenoj stvarnosti "Primjena proširene stvarnosti u turističkim i navigacijskim aplikacijama", a održale su ga Iva Cibilić i Vesna Poslončec-Petrić.

Tako njihova turistička aplikacija Pazin AR pomoću proširene stvarnosti gostima omogućuje vizualizaciju starih fotografija na određenim mjestima u gradu. Gosti grada preko telefona ili tableta prepoznaju u Pazinu postojeću arhitekturu u stvarnom svijetu te se na njezinom mjestu prikazuje virtualni sadržaj - fotografija istog mjesta iz prošlosti.

Aplikacija GeofAR služi, pak, lakšem snalaženju studenata u zgradi Geodetskog fakulteta, prvenstveno za brucoše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:06