miris božića

Ovo su prirodni načini kako možete postići da vaš dom zamiriši na blagdane

 Unsplash
I nekako, čak i bez razmišljanja, znate da miris blagdana znači - cimet i klinčić pomiješani s toplom vanilijom i mirisom bora

Velik dio onoga zbog čega naša kuća tijekom blagdana izgleda kao udobno gnijezdo su posebni i svečani ukrasi - ali postoji jedan aspekt ukrašavanja koji se jednostavno ne može zanemariti: da vaš dom miriše na blagdane. I nekako, čak i bez razmišljanja, znate da ovo znači - cimet i klinčić pomiješani s toplom vanilijom i mirisom bora – to je jedan poseban miris, a imajući to na umu može vam pomoći da dizajnirate svoj dom s namjerom za pravo blagdansko ozračje ove sezone.

Evo nekoliko savjeta stručnjaka kako prirodno (i jednostavno) unijeti taj miris u svoj prostor.

image
Unsplash

Napravite mirisne ukrase

Naravno, svi smo čuli za mirisne svijeće i vjerojatno smo ih dodali u naše domove, spavaće sobe, kupaonice, kuhinje i još mnogo toga. No, kada je u pitanju blagdansko uređenje, možete postati malo kreativni. "Napravite svoje mirisne ukrase!" kaže Aya Bradley, urednica u The Golden. “Zamijesite vlastito tijesto od soka od jabuka, cimeta i običnog starog bijelog ljepila. Zatim izravnajte dijelove smjese na plastičnoj foliji. Zatim možete koristiti kalupe za kolačiće da napravite oblike koje želite. Probušite rupu na vrhu kako biste kasnije mogli pričvrstiti vrpcu. Pecite ih u pećnici dok se ne stvrdnu.”

Ne samo da je ovo netoksično i lako ga je izraditi, već ovi DIY dizajni također mogu poslužiti kao ukrasi za vaše drvce ili kaminu.

image
Unsplash

Raspršite božićnu mješavinu ulja

Bilo da se zaklinjete u njih ili jednostavno volite mirise, dodavanje namjerne mješavine eteričnih ulja u vaš prostor može stvoriti sve božićne vibracije. “Stvorite mješavinu čempresa, kore cimeta, smirne, slatke bobice kleke i divlje naranče kako biste dobili svečani zimski miris,” kaže Joshua Blackburn, osnivač i direktor u Evolving Home za The Spruce. Smjesu možete staviti izravno u svoj difuzor, kaže, ili je jednostavno možete dodati u bocu s raspršivačem.

Nekoliko drugih načina na koje možete dodati eterična ulja u svoj dom je da stavite nekoliko kapi na plahtu ili u perilicu rublja i dodate to svom procesu pranja rublja.

image
Unsplash

Nek se piće kuha

Jedan od najjednostavnijih načina da vaš dom zamiriše na blagdane jest da držite vruće, dozirano piće na štednjaku cijelo vrijeme. Jednostavan izbor je jabukovača s dodanim začinima poput cimeta, kardamoma, muškatnog oraščića, bundeve ili klinčića. Vruća čokolada ili kava s blagdanskim okusom također. "Možete čak i skuhati čaj od borovih iglica", keže Theresa Tesolin, suosnivačica i glavna urednica RusticWisea.

Ako ne volite pića toliko, različite blagdanske sastojke možete kuhati isključivo zbog njihovih mirisa. Narančine kore pomiješane s klinčićima, cimetom, brusnicama, pa čak i ružmarinom mogu biti odlična odluka.

image
Unsplash

Napravite domaći potpourri

Ako tražite još jedan prirodan, „uradi sam” projekt, napravite vlastitu mješavinu potpourrija. Počnite s cijelim voćem i začinskim biljem, na primjer, naranče, bor, cimet, jabuke itd.

"Voće narežite na tanke trakice i položite ih na lim za pečenje prekriven aluminijem", kažu iz Retro Designersa. “Pecite na 200 stupnjeva između 2-4 sata povremeno okrećući ili dok se ne osuše. Nakon pečenja, pečeno voće možete izložiti u ukrasnoj zdjeli ili vazi, posipati štapićima cimeta i grančicama bora. Također možete koristiti pečeno voće za pripremu potpourrija: jednostavno dodajte voće i začine kao što su cimet, bor itd. u lonac zajedno s 1 1/2 šalice vode i pirjajte na laganoj vatri dok ne zamiriše.”

Za mirisni vijenac možete koristiti i pečeno, suho voće, nanizano iglom i špagom. Međutim, samo budite oprezni da miris ne bude previše intenzivan. Ponekad manje može biti više za savršen miris.

image
Unsplash

Krenite s pečenjem

Jedan od najjednostavnijih (a možda i najjeftinijih) načina da vaš dom zamiriše na Božić jest da krenete s pečenjem svega i svačega. Od pravljenja pekmeza i pečenja kestena do pravljenja serije božićnih kolačića, nema sumnje: blagdanske vibracije šire se cijelom vašom kućom kada pečete.

Pečenje je izvrstan način da kuća ostavi vedar dojam i stvori osjećaj 'domaćeg' za sve goste koje imate. A najbolji dio? Ne morate potrošiti ništa više od onoga što ste već potrošili na sastojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:09