DIZAJNERI INTERIJERA OTKRIVAJU

"Ovo su četiri najgore stvari koje ljudi rade u svojim domovima - jedan trend izgleda blatnjavo"

 /SHUTTERSTOCK

U svijetu dizajna interijera koji se stalno razvija, trendovi dolaze i odlaze s godišnjim dobima - ali nisu svi trendovi jednaki. Neki su dovoljni da natjeraju prosječnog čovjeka da se trzne kad uđe u sobu, dok su drugi razvili klubove obožavatelja koji će ih braniti do smrti.

Novo istraživanje tvrtke Sliding Door Wardrobe Company pokazalo je da tri četvrtine britanskih vlasnika kuća želi preurediti svoju kuhinju 2024, prenosi The Sun.

Ali koje dizajne izbjegavate kada pokušavate stvoriti bezvremenski stil od kojeg vam neće biti muka - ili još gore, dosaditi?

Srećom, grupa stručnjaka za interijere odlučila je...

EKSTREMNE PRUGE

Ideja o stvaranju izražaja u vašem prostoru vratila se 2024., a pruge bi se mogle činiti kao savršen način za to. Na primjer, ako odaberete jarko crvene i bijele pruge koje prekrivaju sva četiri zida, riskirate da svoj dom pretvorite u cirkuski šator. Ovaj izgled posebno je teško postići ako se koristi u malim prostorima ili na stropovima, s uzorkom koji se ponavlja stvara zastarjeli, opresivni dojam.

"Lukovi i krivulje mogu omekšati prostoriju i ukloniti oštre linije", rekla je Sophie Clemson, dizajnerica interijera i direktorica marketinga u The Living House.

"Ovo bi moglo biti u obliku arhitektonske značajke, poput lučnih vrata, ili u suptilnijim dodacima, uključujući lučna podna ogledala. Možete čak stvoriti iluziju luka bojenjem zakrivljenih blokova boje na svoje zidove."

USTAJALA SIMETRIJA

Simetrija se na prvi pogled može činiti kao dobra ideja, ali zapravo može učiniti vaš prostor vrlo uređenim i bezličnim.

"Prošli su dani kada su zidovi ili namještaj morali biti savršen simetrični za rad", rekla je Holly Dolan, izvršna direktorica i osnivačica HUME Interior Studio.

"Zamijenite pretjerano uredne linije zakrivljenim i organskim siluetama i unesite raznolikost različitim teksturama i oblicima."

Dobra vijest je da su nepravilni oblici i ručno rađeni predmeti velika novost za 2024., posebno kada je riječ o onim malim završnim detaljima, poput posuđa i svijeća.

MODA DRUŠTVENIH MREŽA

Svi smo vidjeli trendove TikToka i Instagrama koji su veliki nekoliko mjeseci, a zatim nestaju.

Kada dizajnirate svoje prostorije u 2024., pokušajte ne biti uhvaćeni u kratkotrajne trendove koji će brzo izaći iz mode, upozorila je Nicola Rodriguez, vlasnica Essex House Dolly.

"Uvijek savjetujem svojim klijentima da ne kupuju skupi namještaj, tapete i tekstil u trendovskim uzorcima i bojama", rekla je.

"Bolji je plan upotrijebiti jeftinije predmete - poput jastuka, navlaka i sjenila - za izlaganje ovih uzoraka."

Pokušajte se odlučiti za veće predmete koji će izdržati test vremena, stvarajući elegantnu bazu neutralnih tonova i ugradbeni namještaj. Zatim možete dodati malo boje i intrigu kroz jeftinije dodatke.

ZABORAVI SMEĐU

Smeđa je velika novost u 2024. - ali tako je lako pogriješiti... i riskirate da vam zidovi izgledaju blatnjavo. Iako je sveukupna ideja unošenja prirode u dom pozitivna, smeđa boja može biti posebno teška za stiliziranje.

"Zemljasto smeđe i bogato bakrene mogu učiniti prostor ugodnim i toplim", objasnila je Holly.

"Ali važno je pomiješati ih sa svjetlijim bojama u dodacima i namještaju kako biste ih razbili."

Ako je cijela vaša soba u jednoj nijansi smeđe boje, na kraju će se jednostavno učiniti teškom i klaustrofobičnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 14:13