TRŽIŠTE NEKRETNINA

Ovo je pet najtraženijih kvartova za kupnju stana u Zagrebu: Na listi je i jedan na periferiji

 /Shutterstock
Pregled prema kvartovima u rujnu pokazuje novi smjer, Trešnjevka više nije najviše pretraživana

Stenjevec, Jarun, Borongaj, Tuškanac, Mlinovi i Volovčica kvartovi su u kojima je tijekom rujna zabilježen manji pad cijena koje traže prodavatelji stanova. Rujanska analiza cijena stanova oglašavanih u Zagrebu putem oglasnika Crozilla.com donosi niz zanimljivih uvida o kvartovima koji se najviše pretražuju te o traženim cijenama.

Dok neki kvartovi svjedoče padu traženih cijena, drugi postaju sve skuplji, sudeći prema oglasima. Trešnjevka koja je godinama držala prvo mjesto na listi najtraženijih zagrebačkih kvartova za kupnju stanova prema broju pregleda na ovom portalu, sad to više nije, iako je i dalje u prvih pet.

Najtraženijih pet kvartova u Zagrebu na ovom oglasniku za kupnju stana su Donji grad, zatim Novi Zagreb, Gornji grad, Maksimir i Trešnjevka. S tim da se po potražnji unutar novog Zagreba ističe Blato zbog novogradnje u ponudi.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Najveći skok

Osim velike potražnje, pojedini kvartovi u Novom Zagrebu bilježe i osjetan porast vrijednosti, a tu se posebno ističu Lanište i Kajzerica uz najveći rujanski skok oglašavanih traženih cijena.

Zagrebačko središte, koje obuhvaća kvartove poput Donjeg i Gornjeg grada, uvijek je atraktivno za kupce. Donji grad bilježi prosječnu cijenu od 2759 eura, dok na Gornjem gradu - Medveščaku cijena po kvadratu iznosi 3069 eura.

No, mnogi građani okreću se periferiji, zbog povoljnije opcije ili izbjegavanja gradske gužve. Među najpretraživanijim kvartovima u rujnu na oglasniku Crozilla.com ističu se Blato s prosječnom cijenom kvadrata od 2600 eura, Lanište uz rast na 3056 eura te Knežija s cijenom od 3205 eura, koja je dio Trešnjevke, kao i Vrbik koji je također visoko na listi popularnosti, gdje se nude stanovi po prosječnoj od prodavatelja traženoj cijeni od 3220 eura po kvadratu. Zanimljivo je da je u rujnu velik broj pretraga zabilježen i za područje Gornje Dubrave, gdje je prosječna oglašavana cijena iznosila 2690 eura.

Najskuplji kvadrati

Visinom traženih cijena tijekom rujna su se isticali stanovi u Maksimiru, preciznije na području Lašćinske ceste, gdje su prodavatelji za kvadrat u prosjeku tražili 4828 eura. S druge strane, Bukovac bilježi prosječnu cijenu kvadrata od 3100 eura, dok se na Remetama za kvadrat u prosjeku traži 3138 eura, i područje Ilice (Črnomerec) gdje je prosječna cijena iznosila 3994 eura po kvadratu.

image
RANKO SUVAR/CROPIX

Raznolikost u cijenama oglašavanih stanova pokazuje područje najvećeg zagrebačkog kvarta Trešnjevka, gdje najviše tražene vrijednosti bilježe Jarun i Vrbani, s prosječnom cijenom kvadrata od 3873 eura i 3697 eura. Knežija ima prosjek cijene kvadrata od 3205 eura. Nešto jeftinije je na Srednjacima, gdje je cijena oglašavana po 3125 eura, a slične vrijednosti ima i Stara Trešnjevka s prosječnom cijenom od 3182 eura po kvadratu. Na području Prečkog za kvadrat stana u prosjeku se tražilo 2982 eura, a za Voltino 2500 eura. Treba uzeti u obzir kako ovi prosjeci traženih cijena uzimaju zajedno oglašene novogradnje i starogradnje te u nekim kvartovima prevladavaju novogradnje, kao što je Blato.

Povoljnije opcije

Za one koji traže povoljnije opcije, postoje i kvartovi koji se izdvajaju svojim pristupačnijim cijenama. Naime, Podsused je tijekom rujna bio među povoljnijim lokacijama s cijenom od 2200 eura po kvadratu, a slično se može reći i za Sesvetski Kraljevec, gdje je cijena 2200 eura.

Prosječna oglašavana cijena u Mlinovima je iznosila 2244 eura, dok se na Poljanicama u Dubravi za kvadrat stana u prosjeku tražilo 2250 eura. Analiza podatka oglasnika Crozilla.com pokazala je da je tijekom rujna velika potražnja vladala za stanovima na rubnim dijelovima Zagreba.

image
NERA SIMIC/

Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio koja upravlja tim portalom, kaže da mnogi građani traže mirniju atmosferu i način života koje nude mjesta izvan gradske vreve, a dodatna prednost su i manji troškovi stanovanja.

- Veća kvadratura i povoljnije cijene dovoljni su razlozi za porast potražnje za stanovima na rubu granica Zagreba - dodao je.

Periferija često nudi prostranost stambenog prostora i mir koji mnogi traže, posebno obitelji. Razna su područja grada atraktivna na razne načine, a kako se Zagreb razvija, mogućnosti za investiranje i život postaju sve raz­nolikije. No, ono što prvenstveno privlači kupce na rub grada te u njegovu okolicu su niže cijene.

U Sesvetskim Selima za kvadrat se u prosjeku tražilo 2300 eura, nešto jeftiniji bio je Sesvetski Kraljevec s prosječnom cijenom od 2200 eura, dok Dugo Selo bilježi prosječnu rujansku cijenu od 2299 eura po kvadratu.

Osim potražnje za stanovima unutar samoga grada, podaci tog web oglasnika ukazuju na velik broj pretraga i u mjestima oko Zagreba, posebno u Dugom Selu, Zaprešiću i Velikoj Gorici.

Trenutačna slika

Navedeni su podaci samo trenutačna, rujanska slika oglašavanih cijena koja se može mijenjati pod utjecajem raznih faktora. Mladen Matijević napominje da oglašavane cijene nisu one po kojima se nekretnine doista i prodaju, stoga ne prikazuju najrealniju sliku stanja na tržištu, tražene su i u mnogim slučajevima znaju biti u realizaciji i 10 do 20 posto niže.

Kako Mladen Matijević ističe, iako su neki kvartovi zabilježili smanjenje cijena, ukupno gledano prosječne tražene cijene stanova u Zagrebu na mjesečnoj su razini i dalje u porastu.

- Bitno je napomenuti da ovi podaci predstavljaju trenutačnu sliku tržišta, a kako će se trendovi razvijati u budućnosti ovisi o mnogim nepredvidivim okolnostima. Za davanje konkretnih prognoza još uvijek je prerano, pa nam ostaje čekati i promatrati hoće li niže cijene u pojedinim gradskim četvrtima postati trend ili su tek prolazna faza - zaključuje. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:30