ŽIVOT NA MARSU

Ovako bi izgledala prava marsovska kuća: Građevina na napuhavanje u skladu s okolinom

 Luke O‘Donovan
Kako bi razvili dizajn, razmotrili su koji su materijali već bili na Marsu i što možemo tamo ponijeti

Razvijen od strane umjetnica Elle Good i Nicki Kent, u suradnji sa studiom Hugh Broughton Architects i Pearce+, "Building a Martian House" je javni umjetnički projekt na M Shed Squareu u Bristol, UK, kojemu je glavna tema prototip prave marsovske kuće, prenosi Domus. Ovaj projekt koji promišlja kako bi mala zajednica živjela na Marsu nudi novi i oštar pogled na naše živote ovdje na Zemlji danas i na naš odnos s konzumerizmom.

image
Luke O‘Donovan
image
Luke O‘Donovan

Dvoje umjetnika radilo je na projektu sedam godina, okupljajući svemirske znanstvenike, inženjere, arhitekte, dizajnere i školsku djecu, a također surađujući s timom stručnjaka u stvaranju zgrada za ekstremna okruženja, poput onih na Antarktici.

Kako bi razvili dizajn, razmotrili su koji su materijali već bili na Marsu i što možemo tamo ponijeti. Razvijena je struktura na napuhavanje, ispunjena regolitom, te sadrži podzemnu razina koja koristi prolaze lave koji se nalaze u kori crvenog planeta.

image
Luke O‘Donovan
image
Luke O‘Donovan

"Ključna stvar kada živite na Marsu je da vaše zgrade moraju biti potpuno hermetičke jer je atmosfera vani otrovna", izjavio je Hugh Broughton, glavni arhitekt na projektu. "U biti koristimo strukturu na napuhavanje kao oplatu za naše betonsko kućište."

image
Luke O‘Donovan
image
Luke O‘Donovan

"Ovo je mjesto na kojem ljudi mogu razmišljati o budućem životu i kako je scenarij života na Marsu povezan s njihovim životima na Zemlji. […] Na Marsu biste morali živjeti u stvarno maloj, snalažljivoj zajednici. Morali biste popraviti sve kad se pokvari, morali biste stvarno razmotriti svaki aspekt svog svakodnevnog života. [Ovo je] mjesto za razmišljanje o svim tim pitanjima," rekao je Good.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:39