Zgodan i pametan

Ovaj mini kućni robot prati vas u stopu po domu i još reagira na vaše naredbe

 Amazon
Mali robot reagira na glasovne naredbe baš kao što to čini vaš pametni zvučnik

Na Amazonovom događaju za tehnološke inovacije, tvrtka je lansirala čitav niz proizvoda, uključujući nadograđene Echo uređaje, zvona na vratima, uređaj za praćenje vašeg fitnessa, pa čak i termostat ... iako se jedan proizvod odmah istaknuo - Amazonov kućni robot od 1000 dolara po imenu Astro.

image
Amazon
image
Amazon

Astro radi potpuno isto kao i usisavač Roomba. Više kamera oko njegove baze omogućuje Astru mapiranje vašeg doma, dok modul kamere na glavi stoji na proširenom nosaču za periskop, omogućavajući da vas Astro vidi u visini očiju, gleda iznad pultova/namještaja ili samo dobije bolju poziciju za svoje sigurnosne sustave. Visok je otprilike pola metra, težak je 9 kilograma i dolazi sa sustavom za punjenje baterije koja se nalazi unutar.

image
Amazon
image
Amazon
image
Amazon

Mali robot reagira na glasovne naredbe baš kao što to čini vaš pametni zvučnik. Povezuje hrpu Amazonovih usluga - putem njega možete imati video razgovor, daljinski nadzirati vaš dom, tražiti da vas prati, pleše uz glazbu, pa čak i da vam donosi stvari iz druge prostorije (iako će netko morati fizički staviti predmete u Astro-ov držač za čaše). S obzirom na to da se ne može kretati stepenicama, Amazon očekuje da postavite Astro u glavnom stambenom prostoru, gdje će vam najviše trebati - i gdje može nadzirati i zaštititi cijelu vašu kuću od uljeza. Možete postaviti određene „vidikovce“ oko svoje kuće i označiti sobe tako da Astro razumije naredbe koje mu govore da ide na određena mjesta. Ugrađene kamere čak imaju i sustav za prepoznavanje lica, što omogućuje Astru da uoči razliku između stanovnika, posjetitelja i prekršitelja.

image
Amazon
image
Amazon

Dugo se pričalo da je Amazon radi na kućnom robotu koji bi proširio mogućnosti Alexe i Amazonovih drugih usluga. Novinari su brzo upozorili da bi to Amazonu dalo još jednu priliku da nadgleda vaš dom, nadilazeći audio i video zapise. Astro se može kretati po vašoj kući, praktički preslikavajući vaše interijere kako bi stvorio precizan 3D model vašeg doma - podaci koji bi u budućnosti mogli biti iznimno vrijedni za tvrtku. Ljudi mogu biti prilično brzi u prepuštanju svoje privatnosti i sloboda pred udobnošću, što Astra čini tako zanimljivim proizvodom za raspravu. Naravno, modeliran je poput psa, sigurno vam služi s čitavim nizom korisnih usluga i značajki ... ali tko je ovdje pravi vlasnik? Za 1000 dolara vjerojatno posjedujete robota, ali zasigurno ne posjedujete nikakve podatke koje robot prikuplja. U ovoj naizgled nekompliciranoj jednadžbi niste zapravo gospodar vi… Amazon jest.

image
Amazon

Astro je trenutno dostupan kao ograničeno izdanje dok ga tvrtka još testira. Amazon tvrdi da će Astro biti iznimno koristan ljudima koji se oslanjaju na Amazonov ekosustav proizvoda i usluga, kao i starijim osobama i invalidima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:14