revolucija u dizajnu

Ova preslatka 3D printana stolna lampa izrađena je od narančine kore i u potpunosti je razgradiva

 Krill Design
Dizajnerska tvrtka odlučila se za 3D tisak za proizvodnju lampe zbog relativno niskog utjecaja tehnologije na okoliš

Krill Design tvrtka sa sjedištem u Milanu nastoji promovirati cirkularnu ekonomiju kroz inovativni dizajn. Provodeći opsežna istraživanja i razvoj, tvrtka stvara održive kućne predmete i dodatke prenamjenom organskog otpada i pretvaranjem u proizvode ekološkog dizajna. Za jedan od svojih najnovijih projekata – 3D printanu stolnu lampu -kreativni dizajnerski tim odlučio je upotrijebiti prilično neobičan materijal: koru naranče. Prva lampa na svijetu takve vrste, svjetiljka pod nazivom Ohmie izrađena je u potpunosti od recikliranih kora naranče, izravno sa polja sicilijanske naranče - proizvođača oko 3% svjetskih naranči.

image
Krill Design

Dizajnerska tvrtka odlučila se za 3D tisak za proizvodnju lampe zbog relativno niskog utjecaja tehnologije na okoliš, što im također omogućuje izbjegavanje nepotrebnog trošenja materijala. Nit koju koriste u pisaču sastoji se od osušenih i samljevenih korica naranče pomiješanih s organskom biopolimernom bazom koja nastaje bakterijskom fermentacijom biljnog škroba. Budući da je izrađena u potpunosti od organskih materijala, Ohmie lampa je također u potpunosti razgradiva.

image
Krill Design
image
Krill Design
image
Krill Design
image
Krill Design

"Ohmie narančasta stolna lampa dizajnirana je kao dugotrajna dekoracija, ali se može održivo odbaciti s vašim organskim otpadom", objašnjava tvrtka za dizajn. „Vjerujemo da ne bi trebalo razlikovati „održivi dizajn“ i „normalan dizajn“, već da bi dizajn trebao biti održiv prema zadanim postavkama: ovo je prvi korak prema revoluciji dizajna, kako bi prakse postale svjesne obnovljenih materijala i održivog kružnog toka”, dodaju.

image
Krill Design
image
Krill Design

S 23 cm visine lampa je funkcionalna koliko i održiva, a da ne spominjemo njenu karakterističnu teksturu, boju i miris - sličnu onoj stvarne naranče. Dolazi s USB kabelom za napajanje, prekidačem za prigušivanje i LED žaruljom. Da biste saznali više o Ohmie narančastoj svjetiljci, posjetite Krill Design web stranicu. A ako želite sami nabaviti jedno od ovih lampi idite na stranicu Kickstarter i dajte svoju podršku projektu. Lampa Ohmie košta samo 72 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:11